2024’te 406 bin dekar ve 231 bin hayvan sigortalandı - Karabük Haber Postası
2024te 406 bin dekar ve 231 bin hayvan sigortalandi zniHvmS1
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
23 Aralık, 2024 16:30 tarihinde yayınlandı
0
0

2024’te 406 bin dekar ve 231 bin hayvan sigortalandı

Samsunda 2024 yılı üretim döneminde 81 bin 163 adet poliçe karşılığı, 406 bin 238 dekar alan ve 231 bin 356 hayvan sigortalandı.

Tarım sigortaları 2025 yılı uygulamaları bilgilendirme toplantısı Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yerleşkesinde bulunan konferans salonunda gerçekleştirildi. Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) yetkilileri, şube ve ilçe müdürleri, ziraat odası liderleri ve teknik işçi katıldığı toplantıda bilgilendirmede bulunan Tarım ve Orman Vilayet Müdürü İbrahim Sağlam, sigortanın ehemmiyetine değindi.

Sigortanın ehemmiyetine değinen İbrahim Sağlam, “Bitkisel Eser Sigortaları branşında 2025 yılı üretim dönemini 4 Kasım’da açıldı. Poliçe düzenletmek isteyen üreticilerimiz, 31 Aralık tarihine kadar, Tarım ve Orman Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlüklerinden ya da e-Devlet kapısı üzerinden Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıt yaptırmaları ya da kayıtlarını güncellemeleri gerekmektedir. Üreticilerimizin faaliyetlerini gerçekleştirirken değişen iklim koşullarına ahenk sağlamaları gün geçtikçe ehemmiyet kazanmaktadır. Ziraî üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması ve çeşitli riskler sebebiyle meydana gelebilecek ziyanların telafi edilebilmesinin en tesirli yolu tarım sigortasıdır. Bitkisel Eser Sigortası’nda üreticilerimizin priminin yüzde 50’si, meyvelerde ise don teminatı priminin yüzde 67’ye varan kadar kısmı devlet tarafından karşılanarak, çeşitli indirim ve ödeme kolaylıkları sunulmaktadır” dedi.

“406 bin da ve 231 bin hayvan sigortalandı”

TARSİM uygulaması kapsamında gelecek yıl için üretim planlamasına husus eserlerde yüzde 10 prim indirimine gidildiğini belirten Sağlam, “2025 yılında; kontratlı üretimde yüzde 10-15 prim indirimi uygulanacak. Su kısıtı olan eserlerde ek yüzde 10 prim indirimi yapılacak. Bu yıl buğday için gelir muhafaza sigortası tüm vilayetlerde uygulanmaya başladı. Gelecek yıl da devlet takviyeli tarım sigortaları kapsamında yenilikler olacağını düşünüyoruz. Köy bazlı randıman sigortası devlet takviye oranı yüzde 60’tan yüzde 70’e çıkarıldı. Köy bazlı randımanlar ortalama yüzde 16 artırıldı. Yağlık ayçiçeği köy bazlı randıman sigortası kapsamına alındı. Gelir müdafaa sigortasında arpa teminat kapsamına alındı. 5. risk kategorisinde olan seralara fırtına teminatı da eklendi. Büyükbaş hayvan hayat sigortalarında, 20 ay ve üzeri dişi süt sığırlarının sigortasında, gebelikte yavru kaybı teminatı dahil edildi. Devlet prim dayanağı oranı yüzde 50’den yüzde 60’a çıkarıldı. Birinci derece ziraî örgüt dokümanı almaya hak kazanmış ziraî gayeli birlik ve kooperatiflere üye üreticilerimiz için yüzde 5 üyelik indirimi yapıldı. Samsunda 2024 yılı üretim döneminde 81 bin 163 adet poliçe karşılığı, 406 bin 238 dekor alan, 231 bin 356 hayvan sigortalanmıştır. Tarım Sigortaları Kanunu’nun yayınlanmasından itibaren TARSİM kapsamına giren doğal afetlerden ötürü meydana gelen ziyan ve ziyanlarla ilgili olarak 2090 sayılı ‘Tabi Afetlerden Ziyan Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Kanunu’ kapsamında rastgele bir yardımdan faydalanamaz. Bu nedenle üreticilerimizin mağdur duruma düşmemeleri için kesinlikle her yıl eserlerini ve hayvanlarını sigorta yaptırmaları menfaatlerinedir. Üreticilerimizi, vakit kaybetmeden TARSİM’e üye sigorta şirketlerinin yetkili acenteleri aracılığıyla devlet dayanaklı tarım sigortalarını yaptırmaya davet ediyorum” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
destej
Mustafa Akgün Avatarı
Mustafa Akgün tarafından
20 Nisan, 2026 13:10 tarihinde yayınlandı
0
0

Karabük’te yatırımcılara sunulan fırsatlar anlatılacak

Batı Karadeniz’de faaliyet gösteren işletmelere yönelik önemli bir destek programı için bilgilendirme toplantısı düzenleniyor. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen Yerel Kalkınma Hamlesi ve Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş (SoGreen) Programı kapsamında gerçekleştirilecek toplantıda, bölgedeki yatırımcılara sunulan fırsatlar detaylı şekilde anlatılacak.

Toplantı, 22 Nisan 2026 Çarşamba günü saat 14.00’te Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda yapılacak. Etkinlik, özellikle Karabük ili ve TR81 Bölgesi’nde faaliyet gösteren KOBİ ve işletmeleri kapsıyor.

Program kapsamında SoGreen Geri Ödemeli Finansman Desteği ile 2,5 milyon TL’den 7,5 milyon TL’ye kadar faizsiz kredi imkanı sunulurken, Yerel Kalkınma Hamlesi Programı ile yatırımcılara çeşitli vergisel avantajlar ve teşvik unsurları sağlanıyor.

Bilgilendirme toplantısında; yeşil dönüşüm yatırımları, enerji verimliliği uygulamaları, çevre dostu üretim süreçleri ile kadın ve genç istihdamını destekleyen projeler başta olmak üzere birçok alanda sunulan destekler ele alınacak. Ayrıca katılımcılara, teşvik mekanizmalarından nasıl yararlanabilecekleri konusunda da kapsamlı bilgiler verilecek.

Yetkililer, bölgedeki işletmelerin rekabet gücünü artırmayı ve sürdürülebilir kalkınmayı desteklemeyi amaçlayan programa tüm ilgilileri davet etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin