Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan 2024 yılı yaş çay rekoltesinin 1 milyon 438 bin ton olduğunu açıklayarak bu sayının yüzde 45,47’sinin özel bölüm tarafından işlendiğini vurguladı.
Rize Ticaret Borsası istatistiklerine nazaran; 2024 yılında 1 milyon 438 Bin Ton yaş çay işlendi. Üretilen yaş çayın yüzde 54.53’ü yani 783 bin 483 tonu Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) tarafından işlenirken, yüzde 45.47’si yani 654 bin 999 tonu ise özel kesim temsilcileri tarafından işlendi. Mevzu hakkında açıklama yapan Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, dünyada son 5 yılda çay üretiminin yüzde 10 arttığını lisana getirerek, “Üretimde birinci sırada 14,5 milyon ton ile Çin yer almaktadır. Ülkemiz beş yıllık ortalama olan 1.250 -1.400 bin ton ortasında ki üretimle dünya çay üretici ülkeleri ortasında beşinci sırada yer almaktadır. Ülkemizde Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 791 bin 287 dekar alanda yaklaşık 205 bin 118 üretici çay tarımı yapmaktadır. Bu üretimin yüzde 70’i Rize’de gerçekleşmektedir. Yaş çay eser rekoltesi son dört yılda ortalama 1.250 -1.400 bin ton ortasında değişirken 2024 yılında rekolte 1 milyon 438 bin tonun üzerine çıkmıştır. Bir evvelki yıla nazaran yaş çay rekoltesi yüzde 5.74 oranında artış göstermiştir” sözlerini kullandı.
Hükümetin çay üreticisini desteklemesinin kesimi canlı tuttuğunu kaydeden Erdoğan, “2024 yılında dünya ve Türkiye genelinde yaşanan ekonomik zahmet, vilayetimizde de hissedilmiştir. Artan maliyetler ve yüksek enflasyon, çay kesimini de olumsuz etkilemiştir. Ancak her şeye karşın dalımızın güçlü duruşu sayesinde bu sıkıntı periyotta ülkemizin gereksinimi olan kuru çayı üretmeyi başardık. Ayrıyeten hükümetimizin yaş çaya uygun fiyat vererek müstahsili enflasyona ezdirmemesi, kuru çaya da istenilen artırımı vermesi, KGF’den Çay Dalına Özel Selektif Kredi vermesi, Tarım ve Orman Bakanlığı aracılığıyla makine ekipman takviyesi vermesi çay sanayicisini desteklemiştir. Devletimize çay sanayicisine verdiği bu takviyelerden ötürü teşekkür ediyorum. Ülkemizin bulunduğu bu sıkıntı durumdan çıkabilmek emeliyle devletimizin uyguladığı sıkı ekonomik politikayı destekliyoruz. Bizler endüstrici olarak elimizden ne gelirse bundan sonrada yapmaya hazırız” dedi.


2024 yılında yaş çay rekoltesi 1 milyon 438 bin ton oldu
Marifetli gençlik annesiyle üretti
“Maarifin Kalbinde Marifetli Gençlik” etkinlikleri ve “Ben Her Yerde Varım” projesi kapsamında Evliya Çelebi Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde anlamlı bir etkinlik gerçekleştirildi. “Anne Reçetesi” temasıyla düzenlenen atölye çalışmasında öğrenciler, anneleriyle birlikte mutfağa girerek geleneksel lezzetleri hazırladı.
Etkinlik süresince öğrenciler ve veliler; pasta, börek ve çeşitli tatlılar yaparak hem keyifli vakit geçirdi hem de kültürel değerlerin yaşatılmasına katkı sağladı. Renkli görüntülere sahne olan programda, aile-çocuk iş birliğinin önemi bir kez daha gözler önüne serildi.
Etkinliğe katılan İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş, atölye çalışmalarını yerinde inceleyerek öğretmenler, öğrenciler ve velilerle sohbet etti. Hazırlanan ürünler hakkında bilgi alan Akbaş, öğrencilerin ve ailelerin uyum içinde ortaya koyduğu çalışmaları takdirle karşıladı.
İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş yaptığı değerlendirmede, “Maarifin Kalbinde Marifetli Gençlik işte burada. Gençlerimizin aileleriyle birlikte üretmesi, paylaşması ve geleneksel değerlerimizi yaşatması son derece kıymetlidir. Bu tür etkinlikler, sadece akademik başarıyı değil; aynı zamanda kültürel, sosyal ve duygusal gelişimi de desteklemektedir. Emeği geçen okul yönetimini, öğretmenlerimizi, öğrencilerimizi ve velilerimizi tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Gerçekleştirilen bu anlamlı etkinlik, okul-aile iş birliğinin güçlendirilmesi ve milli-manevi değerlerin yeni nesillere aktarılması açısından önemli bir örnek oldu.

