19 Ekim Muhtarlar Günü Ereğli’de Coşkuyla Kutlandı - Karabük Haber Postası
19 ekim muhtarlar gunu ereglide coskuyla kutlandi
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Ekim, 2024 16:52 tarihinde yayınlandı
0
0

19 Ekim Muhtarlar Günü Ereğli’de Coşkuyla Kutlandı

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla anlam dolu bir tören gerçekleştirildi.

Tören, Kdz. Ereğli Muhtarlar Derneği tarafından Atatürk Anıtı’nda düzenlendi. Yerel yöneticiler, muhtarlar ve vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gören etkinliğe, Kdz. Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Belediye Başkan Vekili Cengiz Güneş, Ak Parti Zonguldak Milletvekili Saffet Bozkurt, Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul, Kdz. Ereğli Başsavcısı Mustafa Erbaş ve çeşitli siyasi partilerin temsilcileri katıldı. Ayrıca, çok sayıda mahalle ve köy muhtarı da törende yer aldı.

Tören, Kdz. Ereğli Muhtarlar Derneği Başkanı Adnan Alar’ın Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasıyla başladı. Ardından, katılımcılar saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı okundu. Başkan Alar, konuşmasında muhtarlığın Türkiye’deki yerel yönetim ve demokrasi açısından kritik bir rol üstlendiğini vurgulayarak, “Vatandaşlarımızın devletimize ihtiyaç duyduğunda çalacakları ilk kapının muhtarlarımız olduğunun bilincindeyiz,” dedi. Alar, muhtarların sadece köy ve mahalle sakinlerinin değil, aynı zamanda devletle olan ilişkilerinin de önemli birer aracı olduklarını belirterek şunları dile getirdi ‘ Üyesi olduğumuz Türkiye muhtarlar konfederasyonumuzun 3 Mart 2015 tarihinde içişleri bakanlığı mahalli idareler genel Müdürlüğüne yapmış olduğu müracaatı neticesinde Osmanlı arşivinde 2. Mahmut döneminde yayınlanan ferman ile 19 Ekim 1829 tarihinde kurulan muhtarlık teşkilatının kuruluş günü esas alınarak 19 Ekim günü muhtarlar günü olarak kutlanmasına karar verilmiştir. Bugünü bizlere “muhtarlar günü” olarak hediye eden başta cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a hükümetimize ve gazi meclisimize çok teşekkür ederiz. Muhtarlar bir yandan köy ve mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı bir rol oynarken, diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirmekte, daha anlaşılır bir ifade ile devlet vatandaş arasında bir köprü vazifesi görmektedir. ” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
HIKAYE1
Haber Merkezi Avatarı
Haber Merkezi tarafından
03 Nisan, 2026 14:12 tarihinde yayınlandı
0
0

Safranbolu’da kent belleğini canlandıracak “Benim Hikayem” projesi başlatıldı

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün tarihi Safranbolu ilçesinde, kentin kültürel hafızasını ve yaşanmışlıklarını geleceğe aktarmak amacıyla Safranbolu Belediyesi tarafından “Benim Hikayem” projesi başlatıldı.

Belediye Başkanı Mimar Elif Köse’nin öncülüğünde hayata geçirilen proje, ilçenin sadece mimari dokusunu değil, bu yapılara ruh veren insanların anılarını da gün yüzüne çıkarmayı hedefliyor. Proje kapsamında, Safranboluluların kentte geçen çocukluk anıları, ustalardan öğrenilen köklü gelenekler, tarihi yapıların onarım süreçleri ve afetler sonrası kentin yeniden ayağa kalkış hikayeleri gibi somut olmayan kültürel miras unsurları arşivlenecek.

Safranbolu’nun yaşayan kültürel mirasını görünür kılmak ve insan-mekan bağını belgelemek amacıyla “Safranbolu’nun hikayesi yazılıyor ve bu hikaye seninle tamamlanacak” sloganıyla yürütülen projeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Safranbolu Belediyesi Kültürel Miras Koruma Müdür Vekili Başak Dökmeci, ilçenin içinde barındırdığı yaşanmışlıklarla eşsiz bir değere sahip olduğunu belirtti.

Kentin hafızasını canlı tutmanın önemine değinen Dökmeci, “Safranbolu’nun tarihi evleri ve sokakları kadar, bu kente ruhunu veren insanlarımızın hikayeleri de çok kıymetli. ‘Benim Hikayem’ projesiyle sadece belgeleri değil, somut olmayan kültürel mirasımızı ve toplumsal hafızamızı da kayıt altına almayı hedefliyoruz. Tüm hemşehrilerimizi sandıklardaki hatıraları, albümlerdeki fotoğrafları ve zihinlerindeki anıları paylaşarak kent belleğimize katkı sunmaya davet ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Halktan toplanan anılar, fotoğraflar ve kısa anlatılar arasından seçilen eserler, kentin yaşayan hafızasını görünür kılmak amacıyla 18 Nisan 2026 Cumartesi günü kutlanacak “Dünya Miras Günü”nde açık hava sergisi olarak ziyaretçilerin beğenisine sunulacak. Dijital arşive de aktarılacak olan bu hikayeler, gelecek kuşaklara miras bırakılacak.

“Sen bu hikayenin neresindesin?” çağrısıyla ve sosyal medyada “#SafranboluBenimHikayem”, “#SafranboluMirasıylaYaşıyor” etiketleriyle duyurulan projede yer almak isteyen vatandaşların, en geç 10 Nisan 2026 Cuma gününe kadar başvurularını tamamlamaları gerekiyor.

Vatandaşlar, projeye şu kanallar aracılığıyla katılım sağlayabilecek:

Dijital Başvuru: Anı, fotoğraf veya videolar, QR kod üzerinden veya dijital ortamda “[email protected]” ile “[email protected]” e-posta adreslerine iletilebilecek.

Fiziksel Teslim Noktaları: Belgelerini elden teslim etmek isteyen katılımcılar, başvurularını Safranbolu Belediyesi Halk Masaları, Tarihi Çarşı Belediye Binası veya Kültür Müdürlüğüne yapabilecek.

Röportaj Günleri: Hatıralarını sözlü olarak aktarmak isteyen vatandaşlar için Tarihi Çarşı Belediye Binasında röportaj günleri düzenlenecek ve anlatılar görevliler tarafından bizzat kayıt altına alınacak.

Bizi sosyal medyadan takip edin