karabuk
İmsak 05:56
Güneş 07:21
Öğle 13:07
İkindi 16:12
Akşam 18:44
Yatsı 20:03
İftara kalan son --:--
Namaz Vakitleri
17 yildir kaya dusmesi riski altindaki mahalleye 3 boyutlu mudahale fs7DHD5a
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Ocak, 2026 12:00 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

17 yıldır kaya düşmesi riski altındaki mahalleye ‘3 boyutlu’ müdahale

Trabzon’un Ortahisar ilçesinde yıllar önce yaşanan kaya düşmeleri ile hafızalara kazınan Kaymaklı Mahallesi’nde 17 yıldır süren kaya düşmesi korkusunu sona erdirmek için bilimsel ıslah çalışmaları başlatıldı.
Ortahisar ilçesi Kaymaklı Mahallesi’nde 21 Kasım 2009 tarihinde toprak ve taş kütlelerinin evin üzerine düşmesi sonucu Turan Kurt (58) ve eşi Ayşe Kurt (55) hayatını kaybetti, bazı evlerde hasar oluştu. Kaya düşmelerinin sürdüğü alan 2013 yılında ‘afet bölgesi’ ilan edildi. Aynı bölgede 2016 yılında ise yamaçtan kopan kayalar nedeniyle 1 kişi yaralandı, 2 ev hasar gördü. Yaklaşık 17 yıldır tehlikeli yaşamın sürdüğü Kaymaklı Mahallesi’nde kalıcı çözüm için yeni bir adım atıldı. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Trabzon Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım, Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı iş birliğinde bölgede "Kaya Düşme Islah" çalışmaları başlatıldı.
Çok sayıda evin bulunduğu riskli alanda, akademisyenler tarafından yüksek teknolojili uçuşlar gerçekleştirilecek. Bu çalışmalar kapsamında elde edilecek verilerle üç boyutlu analizler yapılacak ve yamaçlardaki riskli bölgeler bilimsel yöntemlerle detaylı şekilde incelenecek.
Yapılacak teknik ve jeolojik değerlendirmelerin ardından Kaymaklı Mahallesi için en uygun ıslah modeli belirlenecek. Çalışmalar sonucunda kaya düşmelerine karşı mühendislik önlemlerinin yanı sıra, bölge için kentsel dönüşüm seçeneğinin de gündeme gelebileceği belirtildi.

"Kaymaklı mahallesi, Trabzon’un uzun yıllardan beri kanayan yarasıdır"
Kaymaklı mahallesinde yapılacak çalışmalarla ilgili bilgiler veren Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Heyelan Uygulama Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hakan Ersoy, üç boyutlu analizlerle ıslah yöntemlerinin modelleneceğini belirterek "Kaymaklı mahallesi, Trabzon’un uzun yıllardan beri kanayan yarasıdır. Şu anda orada afete maruz ilan edilmiş bölgeler var. Yaşanmış ölümlü vakalar var. Bizler de Trabzon Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım Daire Başkanlığı ile çalışmalara başladık. Protokol hazırlıkları içindeyiz. Bu anlamda üniversite belediye yerel yönetimler iş birliği ile Trabzon’umuzda özellikle il merkezlerinde meydana gelen heyelan, kaya düşmesi gibi vakalara eğilmeye başladık. Çalışmaları hızlı bir şekilde devam edeceğiz. O bölgede yapılan bazı projeler var. Onlar çok değerli ama eski teknoloji ile yapılmış. Onların bir revizesi gerekiyor" dedi.

"Yüksek teknolojili uçuşlarla elde ettiğimiz verilerin üç boyutlu analizlerini yapacağız"
"İlk etapta yüksek teknolojili uçuşlarla elde ettiğimiz verilerin üç boyutlu analizlerini yapacağız" diyen Ersoy "Yani bir kaya düşmesi vakası olursa ’Ne zaman, nereye, ne kadar şekilde etkiler?’ bunu anlamaya çalışacağız. Ondan sonra ıslah yöntemlerini modelleyeceğiz. Orada kaya düşmesine yönelik bir sürü ıslah yöntemi var. Buradan elde ettiğimiz verilerde nerelerin afete maruz dışında kalması gerektiğini ya da nerelerin güvenli olduğunu ortaya çıkartacak. Orada tehlikeli riski ortadan kaldırmaya çalışacağız. Elde ettiğimiz veriler doğrultusunda eğer riskli bölgeler varsa tabi kentsel dönüşe girmek zorunda kalacak. Görüntü öyle görünüyor ama tabii ki bunu yine 3 boyutlu analizlerle net olacak. Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve AFAD İl Müdürlüğü bu konunun üzerinde duruyor. Trabzon’da 20 yıldır yaşanan problemi çözeceğiz diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
wwww 1
Mustafa Akgün tarafından
27 Şubat, 2026 10:41 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Karabük Üniversitesi Akademisyeninden Türkiye’de İlk, Dünyada İkinci PCB Teknolojisi

Karabük Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Hatice Evlen’in yürüttüğü TÜBİTAK destekli projeyle görüntü işleme temelli zeki PCB üretim makinesi hayata geçirildi.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Mekatronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Hatice Evlen’in yürütücülüğünü üstlendiği TÜBİTAK destekli “Eklemeli İmalat Teknolojisiyle Görüntü İşleme Temelli Zeki Baskılı Devre Kartı (Pcb) Üretim Makinesi Tasarım ve İmalatı” projesi kapsamında, görüntü işleme temelli zeki PCB üretim makinesi başarıyla geliştirildi.

TÜBİTAK 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı çerçevesinde desteklenen çalışma, yenilikçi üretim teknolojileri açısından önemli bir çıktı sundu. 2021 yılında patentlenen bu makine, Türkiye’de ilk, dünyada ise ikinci olma özelliğiyle dikkat çekiyor.

Karabük Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren Elya Mekatronik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin sahibi olan Doç. Dr. Evlen’in yürüttüğü proje, üniversitenin akademik birikimini sanayiye aktarması açısından da önemli bir örnek oluşturuyor.

Proje kapsamında geliştirilen sistem, klasik yöntemlerle üretimi zor olan elektronik devre kartlarının üretimini mümkün hale getiriyor. Üç boyutlu yazıcı tabanlı yapısı ve görüntü işleme teknolojisi sayesinde çalışan bu zeki üretim makinesi, yüksek hassasiyetle üretim yapabilen yenilikçi bir çözüm olarak öne çıkıyor.

Üç Boyutlu Yazıcı Tabanlı Akıllı Üretim Sistemi

Doç. Dr. Hatice Evlen, geliştirilen sistemin elektronik devre kartlarının üretiminde önemli bir yenilik sunduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Projemiz kapsamında, adından da anlaşılacağı üzere, görüntü işleme mantığıyla işlem yapan üç boyutlu yazıcı üretimi yaptık. Bu makinamızda elektronik devre kartlarının üretimini gerçekleştiriyoruz. Klasik yöntemlerle üretilmesi zor olan elektronik devre kartlarını ya da kontrol kartlarını; üç boyutlu yazıcı temelli makinamızda, görüntü işleme tekniğiyle, aynı zamanda kalibrasyonu da kendi kendine gerçekleştirebilen bir makinada buluşturduk.”

Geliştirilen makine, üretim sürecinde makine içerisine yerleştirilen kameralar aracılığıyla görüntü alarak hem uzaktan kontrol imkânı sunuyor hem de görüntü işleme teknolojisi sayesinde baskı sırasında hata tespiti yapıp, kendi kendine kalibrasyon ve baskıda düzeltme gerçekleştirebiliyor. Ayrıca sıcaklık, basınç ve süre gibi baskı parametreleri kontrol edilerek üretimde maksimum hassasiyet sağlanıyor.

Farklı Yüzeylere Baskı Yapabilen Yenilikçi Teknoloji

Bu zeki üretim makinesi yalnızca elektronik devre kartlarıyla sınırlı kalmayarak; kâğıt, polimer, polyester ve epoksi gibi birçok farklı yüzeye baskı yapabilme kapasitesiyle dikkat çekiyor. Geniş uygulama alanı sayesinde geliştirilen sistemin sanayiye yönelik ticarileşme potansiyeli de öne çıkıyor.

Proje yalnızca zeki PCB üretim makinesiyle sınırlı kalmadı. Aynı zamanda makinede kullanılmak üzere gümüş ve karbon nanotüp temelli yüksek iletkenli mürekkepler de üretildi. Doç. Dr. Evlen bu süreci şu sözlerle aktardı:

“Projemizde üç boyutlu PCB makinamızın yanı sıra, aynı zamanda makinamızda kullanabileceğimiz gümüş ve karbon nanotüp temelli iletken mürekkeplerimizin de üretimini gerçekleştirdik. Bunların da yine patentlemesini sağlıyoruz. Bunların yanı sıra ürettiğimiz mürekkeplerin iletkenlik ölçümlerini gerçekleştirmek amacıyla 2 farklı ölçüm aralığına sahip 2 adet 4 noktalı problu iletkenlik ölçüm cihazı geliştirilmiş ve üretilmiştir. Cihazlarımızın kalibrasyonu akredite laboratuvarlarda karşılaştırmalı ölçümler alınarak gerçekleştirilmiştir. Bu cihazlarla da elektrik iletkenlik ölçümünde sanayiye ve akademiye hizmet etmeyi planlamaktayız.”

Karabük Üniversitesi, Teknokent çatısı altında yürütülen bu tür projelerle akademik bilgi birikimini teknolojiye dönüştürerek Türkiye’nin yerli ve milli üretim kapasitesine katkı sunmaya devam ediyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin