Sema
•Böyle gençlerin çoğalması umuduyla maşallah
Bolu’da 13 yaşında tabiata merakıyla fotoğrafçılık yapmaya başlayan 17 yaşındaki Berkay Kaan Özcan, 278 civarı kuş tipi bulunan Bolu’da 135 çeşidi görüntüledi ve gözlemledi. Tabiatta görüntülenmesi güç olan ve ürkekliği ile bilenen ’bahri’ kuş cinsinin belgesel projesiyle de Özcan, bir prensip imza atmaya hazırlanıyor.
Bolu’da yaşayan 17 yaşındaki lise öğrencisi Berkay Kaan Özcan, 13 yaşında fotoğrafçılığa merak sardı. Görüntü fotoğrafçılığı ile başlayan Berkay Kaan Özcan, tabiat fotoğrafları çekmeye başladı. Akabinde tabiatta kuşların ilgisini çekmesiyle kuş fotoğrafçılığına yönelen Özcan, Bolu’da bulunan 278 kuş tipinin 135’ini gözlemleyip, görüntülemeyi başardı. 17 yaşındaki lise öğrencisi Berkay Kaan Özcan, Türkiye’de birinci defa bahri kuşunu mevzu alan bir belgesel çekiyor. "Bahrinin Doğuşu" ismini verdiği çalışmasının büyük kısmını tamamlayan Özcan, tabiata olan sevgisini kamerasıyla buluşturarak hem kuşların hayatını kayıt altına alıyor hem de gelecek jenerasyonlara tabiat sevgisini aktarmayı hedefliyor.
"13 yaşında başladım"
5 yıldır fotoğrafçılık yaptığını lisana getiren Berkay Kaan Özcan, "12. sınıf öğrencisiyim, tabiat fotoğrafçısıyım. 5 yıldır fotoğrafçılık yapmaktayım. Şu anda da Türkiye’nin birinci bahri kuş belgeselini ’Bahrinin Doğuşu’nu yapmaktayım. 13 yaşında başladım. 1 sene boyunca merakımdan ötürü görüntü fotoğrafçılığı yaptım. Sonra tabiatta gördüğüm kuşlardan etkilenerek kuşları araştırdım ve kuş fotoğrafçılığına başladım. O yaşlarda toplumsal medyada gördüklerim dikkat çekti. Araştırmayı seven biri olduğum için araştırdıkça daha da işin içine girdim. Hoşuma gitti ve evvel amatör olarak başladım. Çiçekleri, böcekleri ve görüntüyü amatör olarak çektim. Bu halde başladım" dedi.
"Ürkekliği bakımından görüntülemesi güç bir tür"
Bahri kuşunun görüntülenmesi sıkıntı bir çeşit olduğunu söz eden Özcan, "Yaşadığı yer, yuva yaptığı yer ve ürkekliği bakımından görüntülemesi sıkıntı bir tıp. Bilhassa güzel sulak alanlarda yuva yapıyor. Her sulak alanda yuva yapmayan bir tıp. Tabiatın getirdiği, dalgalanmalar olsun, sazların çoğalması olsun yuvaları yıkılabiliyor. Bu sebeple bunları görüntülemek ve birleştirmek sıkıntı. O yüzden Türkiye’nin birinci bahri kuşu belgeseli olacak. Şu anda yüzde 95’i falan bitti. 2 hafta içerisinde tamamlayacağım. Hedeflerim, doğayı tanıtmak. Gelecek jenerasyonlara tabiat sevgisini aşılamak. Orman mühendisi olup mesleksel olarak da bu işi sürdürmek istiyorum" diye konuştu.
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde yolun karşısına geçmek isteyen yaşlı adama araç çarptı. Kaza anı ise bir işyerine ilişkin güvenlik kamerasına yansıdı.
Edinilen bilgiye nazaran kaza Karadeniz Ereğli - Gülüç mevki Organize Sanayi Bölgesi’nde meydana geldi. Olay anı, bölgede bulunan güvenlik kameralarına da yansıdı. İmgelere nazaran evvel yolun kenarına gelen Salih G., bir mühlet sonra yolun karşısına geçmek istedi. Fakat aracın geldiğini fark etmeyen yaşlı adam, çarpmanın tesiriyle savruldu.
Kaza sonrası olay yerine çağrılan sıhhat takımları, yaralıyı özel bir hastaneye kaldırdı. Hastane yetkilileri, Salih G.’nin hayati tehlikesinin bulunmadığını açıkladı. Polis grupları ise plakası öğrenilemeyen ve kazaya karışan araç şoförünü tespit ederek olayla ilgili çalışma başlattı.
Sema
•Böyle gençlerin çoğalması umuduyla maşallah