1,2 milyar TL’lik Salıpazarı Barajı’nın yarısı tamamlandı
SAMSUN (İHA) – 1 Milyar 288 milyon TL maliyetli Salıpazarı Barajı inşaatının yarısı tamamlandı.
Yapımına 2017 yılında başlanan Samsun Terme Salıpazarı Barajı’nda fizikî gerçekleşme oranı yüzde 50’yi geçti. Barajın doğaçlama hacmi 13,19 hektometre küp (hm3), bin 395 hektar alanı sulayacak baraj yılda ayrıyeten 25,75 hm3 içme suyu sağlayacak. Temelden yüksekliği 68 metre olan barajın gövde hacmi de 675 bin 44 m3 olacak.
Salıpazarı Barajı Projesi’nde şu ana kadar iş kapsamında relokosyon 1, relokasyon 2 ve ripaj yolları tamamlandı. Gövde temel hafriyatlarının da yüzde 99’u tamamlandı. 487 adet taban uygunlaştırma beton ankosu dökümü yapıldı. Memba ve mansap batardosu imalatları tamamlanan inşaatta konsolidasyon enjeksiyon imalatlarının da yüzde 98’i, perde enjeksiyon imalatlarının ise yüzde 96’sı tamamlandı. Bu çalışmaların 2026 yılı içerisinde tamamlanması hedefleniyor.
Kastamonu Üniversitesi ile Karaganda Buketov Üniversitesi arasında iş birliği protokolü imzalandı
Kastamonu Üniversitesi ile Karaganda Buketov Üniversitesi ortasında Ortak Yüksek Lisans Protokolü imzalandı.
Kastamonu Üniversitesi ile Kazakistan’ın Karaganda Buketov Üniversitesi ortasında "Turizm İşletmeciliği" alanında ortak tezli yüksek lisans programı açılmasına yönelik iş birliği protokolü imzalandı.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal ve Kazakistan Karaganda Buketov Üniversitesi Rektörü Nurlan Dulatbekov tarafından imzalanan protokolle, milletlerarası seviyede akademik ve kültürel iş birliğinin ileri bir düzeye taşınması amaçlanıyor. Yapılan anlaşma, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından 2 Temmuz 2025 tarihinde onaylanarak resmiyet kazandı.
Protokol; akademik işçi değişimi, öğrenci hareketliliği, araştırma projeleri ve karşılıklı akademik gelişimi destekleyecek çok boyutlu bir iş birliğini de kapsıyor. Protokol kapsamında, öğrenci kabulü, eğitim-öğretim süreci, ders içerikleri, akademik muvaffakiyet kriterleri, diploma, mezuniyet ve disiplin bahislerine ait asıllar belirlendi. Eğitim lisanı, öğrenci kabul imkanları, imtihan sistemi ve diploma eş pahalığı üzere hususlar iki ülkenin ilgili mevzuatları doğrultusunda yürütülecek. Programda eğitim lisanı Türkçe olacak ve Kastamonu Üniversitesi ile Karaganda Buketov Üniversitesi’nin ortak müfredatı doğrultusunda yürütülecek. Programın sonunda başarılı olan öğrencilere Kastamonu Üniversitesi ve Karaganda Buketov Üniversitesi tarafından onaylanmış ortak diploma verilecek.
Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, yaptığı açıklamada, "Bu protokol, yalnızca bir akademik iş birliği değil, tıpkı vakitte ülkelerimiz ortasında kültürel bağların güçlenmesine vesile olacak bir adımdır. Turizm alanında milletlerarası yüksek lisans programı sayesinde öğrencilerimize çift diploma imkânı sunulacak, bilimsel ve kültürel değişim daha da artacaktır" tabirlerini kullandı.
Mayıs ayında yapılan Mindanao Üniversitesi ile Orman Mühendisliği alanındaki protokolü de hatırlatan rektörümüz, ormancılık ve tabiat turizmi alanında ihtisaslaşan bir üniversite olarak her iki alanda yapılan iş birliklerinin Kastamonu’ya ve Kastamonu Üniversitesine katkı sağlayacağının altını çizdi.