Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Ocak, 2025 12:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

107 yıl önceki Rum Pontus vahşeti

Samsun’da, Rum Pontus Andon Paşa Çetesi tarafından 1918’de katledilen 19 balıkçı ve olayın şahitlerinden biri olan, çıldırarak hayatını kaybeden olayın şahidinin mezarları tarihe ışık tutuyor.
Kurtuluş Savaşı öncesinde 1 Mart 1918 gecesi Rum Pontus Andon Paşa Çetesi tarafından Bafra Balık Gölleri’nde katledilen 19 Türk balıkçısından 5’inin mezarı Pir Seyyid Kutbiddin Mezarlığı’ndaki şehitlik kısmında bulunuyor. Tarihi mezarlığın art kısmında kalan ve pek fazla bilinmeyen şehit mezarlığında, 17 yaşında Pontus çetelerinin uyguladığı vahşet nedeniyle çıldırarak hayatını kaybeden Mustafa Demircioğlu’nun da mezarı bulunuyor.

Bu vahşetin şahidi çıldırarak öldü
Şehit mezarlığındaki kitabede “1 Mart 1918 gecesi Rum Pontus Andon Paşa Çetesi tarafından Bafra Balık Gölleri’nde şehit edilen 19 Türk balıkçının ve Kuvay-ı Ulusala kurucu kumandanı Şehit Sürmeneli Mehmet Efendi, Kumandan Akçabatlı Yusuf Çavuş, Sürmeneli Meczup Ömer ve silah arkadaşlarının ruhları şad olsun” yazarken, görgü şahidi Mustafa Demircioğlu’nun mezar taşında ise “Olayın şahitlerinden. Çıldırarak öldü” tabirleri yer alıyor.
Şehitlikte Mustafa’nın yanı sıra Hüseyin, İsmail ve Cemal Demircioğlu ile bir silah arkadaşlarının daha kabri bulunuyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Mayıs, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Virajı alamayan motosiklet refüje çarptı: 1 ağır yaralı

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde virajı alamayarak refüje çarpan motosikletin şoförü ağır yaralandı.
Kaza, Tosya ilçesi Bahçelievler Mahallesi Hükümet Caddesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye nazaran, S.C. (28) idaresineki 16 BDT 520 plakalı motosiklet, viraji alamayarak refüje çarptı. Kazada motosiklet şoförü ağır yaralandı. Kazayı gören vatandaşlar durumu 112 Acil Davet Merkezi’ne bildirdi. İhbar üzerine olay yerine sıhhat ve polis grupları sevk edildi. Olay yerine gelen sıhhat grupları tarafından birinci müdahalesi yapılan yaralı, Tosya Devlet Hastanesi’ne kaldırdı.
Polis takımları, kazayla ilgili inceleme başlattı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.