- Karabük Haber Postası
Reklam Alanı — Gövde Üst Bu alana reklam ver
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
23 Mart, 2022 14:49 tarihinde yayınlandı
0
0

(Haber Merkezi) Karabük Özel Sektör Haddeciler Derneği Başkanı Pehlivan Baylan’a Karabük Muharip Gaziler Derneği Başkanı Sabahattin Çorbacı ve Yönetim Kurulu tarafından Derneğe yaptığı katkılardan dolayı Teşekkür Plaketi takdim edildi.

Muharip Gaziler Derneği Başkanı Sabahattin Çorbacı Plaket takdiminden önce yaptığı konuşmada; Karabük Özel Sektör Haddeciler Derneği Başkanı Pehlivan Baylan’ın aynı zamanda Derneğin Fahri Başkanı olduğunu hatırlatarak, “Başkanımız Pehlivan bey Derneğimize ve bize her zaman sahip çıkarak önemli katkılarda bulunmuştur. Bizler kendisinin her ziyarete gittiğimizde herhangi bir sıkıntımızın olup olmadığını sorarak çözümü noktasında elinden gelen desteği vermiştir.  Sayın Pehlivan Baylan’a Derneğimize bugüne kadar yaptığı katkılardan ve desteklerinden dolayı teşekkür ederim” dedi.

Özel Sektör Haddeciler Derneği Başkanı Pehlivan Baylan da  konuşmasında Muharip Gaziler Derneği Başkanı Sabahattin Çorbacı ve Yönetimine teşekkür ederek, “Bu vatan için canını feda etmiş  şehitlerimize ve hayatını kaybeden Gazilerimize  Allah’tan Rahmet diliyorum. Geride kalanlara da uzun ömürler dilerim. Ben de sizler gibi Kıbrıs Gazisiyim. Gazilik ünvanını taşımaktan büyük bir onur ve gurur duyuyorum. Her zaman sizlerin yanındayım. Beni böylesine anlamlı bir plaket vererek mutlu ettiniz her birinize teşekkür ederim” dedi.

Karabük Muharip Gaziler Derneğinde düzenlenen plaket takdim törenine İl Emniyet Müdürü Sırrı Tuğ ve Derneğin Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
genc yasta kalp krizi riskine dikkat horlama ve uyku apnesi ilk belirti olabilir gTvIk8d1
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
28 Nisan, 2026 16:22 tarihinde yayınlandı
0
0

Genç yaşta kalp krizi riskine dikkat: “Horlama ve uyku apnesi ilk belirti olabilir”

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, son yıllarda kalp krizi geçirme yaşının 40’lı yaşlara kadar düştüğüne dikkat çekerek, bu durumun önemli nedenlerinden birinin “horlama” ile kendini gösteren “uyku apnesi” olduğunu belirtti.

Uyku sağlığının insan yaşamında kritik bir rol oynadığını ifade eden Özkaya, bireylerin hayatlarının yaklaşık yüzde 25 ila 35’ini uykuda geçirdiğini hatırlattı. Uykunun hem fiziksel hem de zihinsel yenilenme açısından vazgeçilmez olduğunu vurgulayan Özkaya, “Uyku problemleri tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir” dedi.

“Beynin yeterli oksijen alamamasıyla ilgili”

Uyku apnesinin, kişinin uyku sırasında nefesinin geçici olarak durması anlamına geldiğini belirten Özkaya, bu durumun beyin ve vücutta tekrarlayan oksijen yetersizliğine neden olduğunu söyledi. Horlamanın toplumda çoğu zaman hafife alındığını ifade eden Özkaya, “Yüksek sesli horlama aslında kişinin nefes almakta zorlandığının bir göstergesidir. Bu durum, beynin yeterli oksijen alamamasıyla ilgilidir” diye konuştu.

Obstrüktif uyku apnesinin ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çeken Özkaya, kandaki oksijen seviyesinin düşmesinin (hipoksemi) kalp ritminde hızlanma ve tansiyon yükselmesine neden olabileceğini belirtti. Bu değişimlerin kalp krizi riskini artıran önemli faktörler arasında yer aldığını kaydeden Özkaya, “Uyku apnesi damar yapısını bozarak plak oluşumuna ve ani kalp ölümü riskine zemin hazırlayabilir” ifadelerini kullandı.

Belirtilere karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Özkaya, şu uyarılarda bulundu: “Eğer eşiniz uykuda horluyor, nefesi zaman zaman duruyor ve ardından gürültüyle nefes alıyorsa; gündüzleri sık sık uyukluyor, kendini yorgun ve halsiz hissediyorsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.”

Uzmanlar, erken teşhis ve tedavinin hem yaşam kalitesini artırdığını hem de kalp-damar hastalıkları riskini önemli ölçüde azalttığını belirtiyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin