Karabük Postası tarafından
21 Ocak, 2015 15:36 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

“100. Yılında Çanakkale Zaferi ve Safranbolu”

Safranbolu Belediyesi tarafından Çanakkale zaferinin 100.yılı dolayısı ile “100.yılında Çanakkale Zaferi ve Safranbolu” adlı ajanda ve takvim bastırıldı. Belediye Başkanı Necdet Aksoy yaptığı açıklamada; “ 1915-2015 Çanakkale zaferini 100.yılındayız. Çanakkale zaferi Türk devletinin kuruluşu için en temel noktalardan birisidir. Belki de Çanakkale zaferi olmasaydı bugün Türkiye Cumhuriyeti diye bir devlet ortada olmazdı. Çanakkale zaferi işin başlangıcıdır. Bu kadar önemli bir zaferimizin 100.yılını kutluyoruz. 100.yılında Çanakkale zaferi ve Safranbolu diye bir takvim ve ajanda bastırdık. Malum Çanakkale savaşlarında en fazla şehidi Kastamonu bölgesi verdi. Kastamonu vilayeti o zaman; Safranbolu’yu, Bartın’ı ve Zonguldak bölgesini içine alan bir bölgeydi. Dolayısıyla en fazla şehit bizim bölgemizden verilmiştir. Burada bende şunu açıklıyorum, bende bir şehidin torunuyum. Benim Çanakkale savaşlarında babamın annesinin babası iki kardeş olarak gitmişler ve geri gelmemişlerdir. 2015 yılında dedemi ve tüm şehitlerimizi buradan rahmetle anıyorum” dedi. HEMŞEHRİLERİMİZİN ANILARINI YAŞATMAK İSTEDİK “100.Yılında Çanakkale Zaferi ve Safranbolu” adlı ajanda ve takvim çalışması ile Safranbolu’yu temsil eden hemşerilerinin anılarını yaşatmak istediklerini vurgulayan Aksoy, “Çanakkale zaferinde mücadele eden hemşerilerimizin ulaşabildiğimiz resimlerini ortaya koyduğumuz güzel bir çalışmamızı gerçekleştirdik. Hakikaten çok fazla kimsenin tanımadığı ve ön plana getirmediği bir çalışma yaptık. Belediye olarak bu çalışmayı ortaya koyarken bütün amacımız hem Safranbolu ön plana geçsin hem de Çanakkale zaferinin 100.yılını ön plana geçirtelim diye bir takvim ve bir ajandamızı bastık. Ajandanın içerisinde savaşın yaşandığı günlerin anılarına yer verdik. Ağustos ayının başlangıcında Çanakkale de neler yaşandığını ara bölümlere koyduk. Ajanda değil ayını zamanda savaş ortamını da hatırlatan o günlerde neler yaşandığını anlatan olayları ara bölümlere koyduk. Çanakkale savaşında o günlerde neler yaşandığını anlatan ara başlıklar yaparak savaşı anlatmaya çalıştık. Bu ajandayı kullanan kişi savaş günlerinde neler yaşandığını ara bölümlere koyduğumuz notlar ve hatırlatmalar ile okuyabilir. Bu çalışmamız hem bir ajanda hem de bir savaş günlüğü şeklindedir. Ben bu noktada bizlere hem düşüncesi ile hem bu fikri ortaya koyması ile destek veren tüm personellerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Nisan, 2025 00:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Geleceğin bilim insanlarının projeleri, Samsun’da yarışıyor

Samsun’da düzenlenen "19. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışı Samsun Bölge Sergisi"nde, 20 bin 726 öğrenci ve danışman öğretmenin katkılarıyla hazırlanan projelerden dereceye girenler görücüye çıktı.
"Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Müsabakası Samsun Bölge Sergisi", Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Mehmet Yalçın Taşmektepligil Spor Salonu’nda açıldı. 20 bin 726 öğrenci ve danışman öğretmenin katkılarıyla hazırlanan projelerden biyoloji, coğrafya, bedeller eğitimi, fizik, kimya, matematik, tarih, teknolojik tasarım, Türkçe ve yazılım alanlarındaki çalışmalardan dereceye giren çalışmalar stantlarla sergilendi.

Prof. Dr. Kurnaz: "Bu yarışmanın kaybedeni yoktur"
Amaçlarının gençleri bilime yönlendirmek olduğuna dikkat çeken OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Kurnaz, "Başvuruların 11 bin 145’i devlet, 2 bin 773’ü ise özel okullardan yapılmıştır. Projelerde vazife alan öğrenci sayısı ise tam 20 bin 726’dır. 11 bin 406 kız ve 9 bin 320 erkek öğrencimiz, ferdî ya da grup halinde hazırladıkları projelerle bu serüvene katkı sunmuştur. Bugün burada, titiz bir ön kıymetlendirme sürecinden muvaffakiyetle geçerek 10 farklı alandan seçilmiş 100 projenin sahibi öğrenci ve onları büyük bir özveriyle yönlendiren danışman öğretmenlerimizle birlikteyiz. Bugün burada sergilenen projeler, sadece bir yarış eseri değil; merakın, emeğin ve bilime duyulan ilginin somut birer yansımasıdır. Şunu gönül rahatlığıyla söz edebilirim ki bu müsabakanın kaybedeni yoktur. Sizler bugün burada olmakla esasen kazandınız. Sizler, düşünerek, araştırarak ve üreterek çoktan değerli bir muvaffakiyete imza attınız. Her bir projeniz, geleceğe tutulan bir ışıktır. İnanıyorum ki bu başlangıç, ilerleyen yıllarda daha büyük başarılara ve çok daha etkileyici çalışmalara yer hazırlayacaktır. Hepinizi gönülden kutluyor, muvaffakiyetlerinizin daim olmasını diliyor; hepinizi hürmet ve sevgiyle selamlıyorum" dedi.

Prof. Dr. Topçu: "Projenin amacı, 21. yüzyıl maharetlerine sahip bireylerin yetişmesini sağlamak"
OMÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı ve TÜBİTAK Proje Yarışları Samsun Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Yıldıray Topcu ise "Yarışmanın 19. yılında, bölgemizde 10 farklı alanda; biyoloji 352, coğrafya 132, kıymetler eğitimi 372, fizik 138, kimya 99, matematik 291, tarih 121, teknolojik tasarım 409, Türkçe 210, yazılım 126 olmak üzere toplam 2 bin 250; Türkiye genelinde ise 13 bin 918 proje başvurusu yapılmıştır. Bu projeler 9 bin 320 erkek ve 11.406 kız öğrenci olmak üzere toplam 20 bin 726 öğrencimizin ve danışman öğretmenlerinin emeğiyle hazırlanmıştır. Samsun bölgesi, proje müracaat sayıları açısından 12 bölge ortasında 2. sırada yer almıştır. Bölgemizi oluşturan vilayetlerden Ordu bin 34 proje müracaatıyla Türkiye genelinde 3., Samsun ise 737 proje müracaatıyla Türkiye genelinde 5. vilayet olmuştur. Projelerin ön inceleme ve ön kıymetlendirme kademelerinde 29 farklı üniversiteden, 118 öğretim üyesi misyon almıştır. Her bir proje kendi alanındaki üç heyet üyesi tarafından değerlendirilmiştir. TÜBİTAK’ın düzenlemiş olduğu bu proje yarışlarının temel gayesi, gençlerimizi düşünmeye, müşahede yapmaya, merak etmeye, merak ettiklerini araştırmaya teşvik ederek gelecekte karşılaşacakları sorunlara tahliller üretebilen, 21. yüzyıl hünerlerine sahip bireylerin yetişmesini sağlamaktır. Yarış sonunda verilen mükafatlar, bu sürecin emeli değil, gençlerimizi bilimsel çalışma yapmaya motive eden bir araçtır. En kıymetli ödül, öğrenci ve danışman öğretmenlerimizin proje sürecindeki kazanımlarıdır" diye konuştu.
Proje kapsamında çalışmaları sergilenen öğrenciler, ziyaretçilere projeleri hakkında bilgi verirken, müsabakanın kendileri ve iştirakçiler açısından hem eğitici hem de eğlenceli bir aktiviteye dönüştüğüne dikkat çektiler.
29 farklı üniversiteden, 118 öğretim üyesinin vazife alarak sergilenmeye uygun gördüğü projeleri belirlediği stant, 10 Nisan’a kadar ziyaret edilebilecek. Stant açılışına Vilayet Ulusal Eğitim Müdürü Dr. Murat Ağar da katıldı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.