blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Ekim, 2023 12:48 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

ZBEÜ’de Yapay Zekanın Geleceği Konuşuldu

ZBEÜ Mühendislik Fakültesi tarafından “Yapay Zekânın Geleceği” konulu panel gerçekleştirildi.

Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Oğuz Kızılçay’ın birlikte yürütücüsü olduğu TÜ BİTAK 2221 Programı çerçevesinde ZBEÜ’de bulunan Prof. Dr. Dante Barone “Yapay Zekânın Geleceği” konulu panelde konuşmacı olarak yer aldı.

Mühendislik Fakültesi tarafından Doç. Dr. Ali Arslan Konferans Salonunda düzenlenen panelde konuk bilim insanı mevcut çalışmalarıyla birlikte, üniversiteler arası işbirliklerinin geliştirilmesine yönelik düşünce ve önerilerini paylaştı. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamit Aydın’ın yanısıra farklı disiplinlerden akademik personelin de katıldığı panel, Bilgisayar Mühendisliği öğrencilerinin yoğun ilgisi ve soru-cevap bölümüyle sona erdi.

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Ocak, 2025 16:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Prof. Dr. Tevfik Özlü: “En iyi balgam sökücü sudur”

Medical Park Karadeniz Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, kişinin günlük en az 2-3 litre su içmesi gerektiğinin altını çizerek en uygun balgam sökücünün su olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Tevfik Özlü, son devirde pek çok kişinin balgam çıkarma konusunda zorluk yaşadığını belirterek “Pek çok hastam balgam çıkaramadığından yakınıyor. Balgamın içerde olması bir rahatsızlık hissi veriyor ve öksürüğü tetikliyor. Gece beni uyutmuyor, gündüz ise devamlı öksürüğe sebep oluyor biçiminde yakınmalar duyuyorum. Nitekim kimi hastalarda astım, KOAH, bronşektazi üzere hastalarda alt teneffüs yollarımızdaki sekresyonların atılmasında zorluk kelam konusu olabiliyor. Tekrar birebir halde sinüzit ya da alerjik nezle üzere birtakım üst teneffüs yolu hastalıklarında da daima bir geniz akıntısı olur ve hastalar bu geniz akıntısından rahatsız olur. Bunu koparıp atamazlar. Bunun sebebi bu sekresyonların koyu ve yapışık olması ve hastanın bunu koparıp atamaması. Bu çok rahatsız edici bir histir. Öksürüğü tetikler. Bunun tedavisi var alışılmış ki. Tedavisi hastaya nazaran değişiyor. Kimi balgamı sulandırıcı; akıcılığını arttıran ilaçlar da var. Bunlar yardımı ile balgam daha kolay atılabilir hale geliyor. Bu tedaviler ile birlikte öksürük de azalıyor” dedi.

En güzel balgam sökücünün ise su olduğu lisana getiren Özlü, “Ama şunu söyleyeyim ki en yeterli balgam sökücü ilaç aslında sudur. Bunu hastalarımız birçok vakit fark etmiyor. Zira az su içerseniz balgamda su azalıyor, münasebetiyle balgam yapışık olur. Onu öksürürsünüz yerinden koparamazsınız. Lakin günde kâfi su içerseniz ki bu sayının en az günlük 2-3 litre olmasını öneriyoruz; böylece kâfi ölçüde su içildiği için balgamın içeriğindeki su ölçüsü arttığı için balgamın akıcılığı da artıyor ve kişi böylece balgamı kolaylıklar temizleyip atabilir. Bu vesileyle öksürüğü de azalır. Lakin şunu unutmamak gerekir ki çay ve kahve su yerine geçmiyor. Zira bu şekil içecekler içildiğinden daha fazla kayba neden oluyor. Dolaysıyla gerçekte su içmek lazım. Ancak hiç su içemiyorum diyen insanlara da ayran, sulu çorbalar, kompostoları tavsiye ediyoruz şayet şeker hastalıkları yoksa. Su kısıtlaması olan hastalar da var. Kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği olup da su kısıtlaması olanların çok su tüketmesi de yanlışsız değil, bu bireylerin de bir tabibe istişarelerinde yarar var” diye konuştu.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.