blank
Ramazan Akca tarafından
10 Mayıs, 2014 13:03 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Yusuf ile Züleyha’da Aşk ve Sadakat Konulu Konferans

Karabük Üniversitesi Kariyer Geliştirme Ofisi tarafından, Türkiye Büyük Millet Meclisi Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Abdülhekim Koçin'in katılımlarıyla "Yusuf ile Züheyla'da Aşk ve Sadakat" konulu konferans gerçekleştirildi. Konferans öncesi TBMM Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Abdülhekim Koçin, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Güneş eşliğinde Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal'a nezaket ziyaretinde bulundular. Rektörlük makamında gerçekleştirilen ziyarette Karabük'e daha önceleri de geldiğini belirten Doç. Dr. Abdülhekim Koçin'in; "Bugün buraya geldiğimde çok duygulandım. En son Karabük'e gelişimin üzerinden çok az bir zaman geçti ama bugün gördüm ki burada çok güzel çalışmalar yapılmış. En köklü üniversiteler de bile bu kadar gelişmişlik görmedim. Yep yeni, modern bir şehir ve üniversite sizi karşılıyor. Gerçekten mükemmel bir üniversite olmuş. Sayın Rektörümüze çalışmalarından dolayı çok teşekkür ediyorum." dedi. Makam ziyaretinin ardından Koçin konferansını vermek üzere Fen Fakültesi Konferans Salonu'na geçti. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Güneş ve öğrencilerin katılımı ile gerçekleşen konferansta TBMM Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Abdülhekim Koçin; "Aşk deyince tüm yüzlerde tebessüm beliriyor. Aslında aşk her şeyin özüdür. Bende bugün sizlere aşktan bahsedeceğim. Aşk ciddi bir konudur. Benim söyleyeceklerin edebi eserlerdeki aşktır. Ben öğrencilerim okusun diye Yusuf İle Züleyha kitabını yazdım. Aslına bakarsanız Yusuf ile Züleyha'nın konusu tüm dünya edebiyatın ve Kur-an da dahil diğer dini kitaplarda geçiyor. Aşkı bilmeyene aşk olsun." diyerek konferansına başladı.TBMM Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Abdülhekim Koçin konferansında; Batı Edebiyatında Aşk, Türk Edebiyatında Aşk, Aşk Olmasaydı Dünyada Neler Olurdu, Aşkın Kavramsal Karşılığı, Aşkta Sadakat, Aşkın Şartları, Aşığın Özellikleri Yusuf ile Züleyha kıssası konularına değinirken, Mevlana, Fuzuli, Yunus Emre, Şeyh Galip, Muhibbi, Yahya Bey gibi Divan Edebiyatı'nın önemli isimlerinin aşk hakkında söylediklerini katılımcılarla paylaştı. TBMM Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Abdülhekim Koçin; "Aşk kutsaldır bir şeydir fakat kolay değildir. Allah bütün aşıkları hakiki aşka ulaştırsın. Bugün burada oturan kardeşlerim aşka bu şekilde bakacaklardır ve Züleyha gibi sıkıntılarla karşılaşmadan hakiki aşkı bulacaklardır inşallah. Allah hiç kimseyi, hiçbir zaman aşksız bırakmasın. Çünkü aşksız kaldığımız gün bizim değersiz kaldığımız gündür." sözleriyle konferansını sonlandırdı.

Trabzon’un bu mahallesinde örnek gelenek
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Aralık, 2024 12:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Trabzon’un bu mahallesinde örnek gelenek

Trabzon’un Yomra ilçesindeki Özdil mahallesinde bir asırdır yaşatılan gelenek duyanları şaşırtıyor. Yıllardır kahvehanelerde kart ve okey üzere oyunların oynanmadığı mahallede bu gelenek yaşatılmaya çalışılıyor.
Trabzon’un Yomra ilçesinde yaklaşık 3 bin nüfuslu Özdil mahallesinde bir asırdır enteresan bir gelenek yaşatılıyor. Ulemaların yetiştiği mahallede yaklaşık 100 yıl evvel mahalle genelindeki kahvehanelerde oyun oynanmamasına karar verildi. Bu kararı yıllardır sürdüren mahalle sakinleri kart, okey üzere çeşitli oyunlar yerine sohbet etmeyi tercih ediyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Özdil Mahalle Muhtarı Sami Apaydın, “Kahvelerimizde hiçbir yerde oyun oynanmaz. Ben de hiçbir oyun bilmem. Olmasına da kimse teşebbüs etmez. Etse de sonu hayır değildir. Biz bunu bu türlü biliriz” dedi.
Yöre sakinlerinden Hüseyin Adanur, mahallede kimsenin yürek edip oyunlu bir kahvehane açamayacağını belirterek, “Burası bir ulema yatağıdır. Burada herkes hocasına, büyüğüne hürmet ve sevgi içerisindedir. Onun için hocamız kahveye girdiği anda ne kadar insan varsa ayağa kalkar hürmet ve sevgi gösterir. Burada 100 yıldan beri oyun olmamıştır. Bundan sonra da oynanamaz. Namazlarımızı kıldıktan sonra tekrar kıraathanede buluşuruz. Yatsı namazına kadar sohbet ederiz. Namazı kıldıktan sonra herkes konutuna masraf. Bu türlü bir geleneğimiz vardır. Bu devam ediyor. Çok memnunuz. Ben oyun bilmiyorum. Bugüne kadar da oynamadım. Şayet oyun oynamasını bilen varsa ilçe merkezine sarfiyat. Gençlerimiz de birebir geleneği sürdürüyor” dedi.

“Oyun oynamak isteyenler ilçe merkezine gidiyorlar”
Kahvehane sahibi Mehmet Albayrak da, oyun oynamak isteyenlerin ilçe merkezine gittiklerini belirterek, “Eskilerimizin buranın uleması çok olduğundan onlara hürmet ve hürmeten hiç kimse bu işe başlamadı. Buranın insanın vakti çok kıymetli. Bir dakikası bile kıymetli. Çalışma ve üretmesi lazım. Oyun oynatmayı düşünmüyoruz. Oyun oynamak isteyenler ilçe merkezine gidiyorlar. İnşallah bu geleneğimiz sürer. Dışarıdan gelip oyun oynamak istediğini söyleyenler oluyor. Biz de yok deyince şaşırıyorlar. Öyküsünü soruyorlar. Bildiğimiz kadarıyla anlatıyoruz. Birtakımı mutlu oluyor, kimileri da canımız sıkılıyor vakit geçirseydik diyor” dedi.
Yöre sakinlerinden Asım Albayrak ise, “Kahvelerimizde oyun yok. Bu mahallenin kuruluşundan beri burada oyun yok. Bu geleneğimiz Hacı Baba’dan geliyor. Buralarda oyun falan hiçbir vakit olmamış” halinde konuştu.

“Oyunlu kahvehanelere gitmiyoruz”
Özdil mahallesinde yaşayan 25 yaşındaki Muhammet Bayındır ise, oyunlu kahvehanelere gitmediklerini kaydederek, “Bu gelenek devam edecek. Mahallenin bu geleneğini yıkmak olmaz. Oyun çok ön plana çıkartılacak bir bahis değil. Artık teknoloji çağındayız. Bunu telefonla da oynayabiliyorsun. Oyunun peşine gitmiyoruz. Bu mahallede büyüdüğümüz için alışkanlıklarımız bu istikamette. Oyunlu kahvehanelere gitmiyoruz. Buraya gelip çayımızı içip vakit geçiyoruz” tabirlerini kullandı.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.