Yörük Köyü, UNWTO İyileştirme Programı'na Dahil Edildi - Karabük Haber Postası
673b20a048b6b
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
18 Kasım, 2024 14:10 tarihinde yayınlandı
0
0

Yörük Köyü, UNWTO İyileştirme Programı’na Dahil Edildi

Safranbolu ilçesine bağlı tarihi Yörük köyü, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından düzenlenen En İyi Turizm Köyleri Programı’nın 2024 yılı değerlendirmeleri kapsamında iyileştirme programına seçildi.

Bu program, kırsal alanların turizm yoluyla sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmasını desteklemek ve belirlenen eksikliklerin giderilmesi için rehberlik sağlamayı amaçlıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda Karabük Valiliği öncülüğünde yapılan başvuru sonucunda, Yörük köyü, tarihi ve kültürel varlıkları, özgün mimarisi, geleneksel yaşam tarzı ve doğal güzellikleriyle öne çıkan bir destinasyon olarak UNWTO iyileştirme programına dahil edildi.

Program kapsamında, köyün sürdürülebilir turizm uygulamalarını geliştirmesi, uluslararası tanınırlığını artırması ve turizmi kırsal kalkınma aracı olarak etkin bir şekilde kullanabilmesi için çeşitli destekler ve yönlendirmeler sağlanacak.

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen değerlendirme sürecinde, 60’tan fazla üye ülkeden gelen 260’tan fazla başvuru arasından 55 köy ödüle layık görüldü. Yörük köyünün de aralarında bulunduğu 20 köy ise iyileştirme programı kapsamına alındı.

Her yıl büyüyen en iyi turizm köyleri ağı, bu yıl 75 yeni üyenin eklenmesiyle toplamda 254 üyeye ulaşarak dünyanın en büyük kırsal destinasyonlar topluluğunun bir parçası haline geldi.

Vali Mustafa Yavuz, Yörük köyünün bu programa dahil edilmesiyle ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Yörük köyümüz, zengin kültürel mirası, tarihi dokusu ve geleneksel yaşam tarzıyla uluslararası alanda dikkat çeken bir destinasyon olmuştur. UNWTO’nun bu programı, köyümüzün eksik alanlarını tamamlayarak daha sürdürülebilir bir şekilde gelişmesine olanak sağlayacaktır. Valiliğimizin koordinasyonunda, ulusal ve yerel paydaşlarımızın da katkısıyla bu süreci en iyi şekilde değerlendirerek köyümüzün turizm potansiyelini artırmayı ve yerel halkımızın ekonomik refahını desteklemeyi hedefliyoruz.”

Vali Yavuz ayrıca, bu süreçte katkıda bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), yerel paydaşlar ve Yörük Köyü halkına teşekkür etti.

YÖRÜK KÖYÜ: KÜLTÜREL VE DOĞAL ZENGİNLİKLERİN MERKEZİ

Osmanlı dönemi sivil mimari örneklerini ve geleneksel yaşam tarzını yansıtan yapılarıyla Yörük köyü, UNWTO iyileştirme programı’yla daha sürdürülebilir bir gelişim sürecine girecek. Program sayesinde köy, uluslararası standartlarda turizm destinasyonu haline gelerek hem yerel halkın refahını artıracak hem de Safranbolu ve Karabük’ün turizm potansiyeline önemli katkılar sunacak.

Bu başarı, Karabük’ün kırsal kalkınmada turizm yoluyla elde edebileceği fırsatların önemli bir örneği oldu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
trabzon 1 amator kume play off maci sonrasi tribunde kavga yPrLu1zt
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Nisan, 2026 00:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Trabzon 1. Amatör Küme Play-Off maçı sonrası tribünde kavga

Trabzon 1. Amatör Küme Play-Off grubunda şampiyonluk mücadelesi veren Araklı 1961 ile Faroz Yalıspor maçı sonrası tribünde yaşanan kavgaya polis ekipleri müdahale etti.

Trabzon 1. Amatör Küme Play-Off grubunda şampiyonluk mücadelesi veren Araklı 1961 ile Faroz Yalıspor, Ahmet Suat Özyazıcı Stadyumu’nda kozlarını paylaştı. Maçta ilk golü Araklı 1961 buldu. Ancak Faroz Yalıspor beraberliği yakalamayı başardı. İlerleyen dakikalarda Faroz Yalıspor’un kazandığı penaltı vuruşundan yararlanamaması maçın sonucunu belirledi ve mücadele 1-1 sona erdi.

Bu sonuçla birlikte grupta puan durumu değişti. Aynı saatte oynanan maçta Beşikdüzü’nü 1-0 yenen Sürmenespor, 19 puana ulaştı ve averajla liderliğe oturdu. Aynı puana sahip olan Araklı 1961 ikinci sırada yer alırken, 18 puanlı Faroz Yalıspor ise üçüncü basamakta bulunuyor.

Öte yandan büyük çekişmeye sahne olan karşılaşma sonrası Faroz Yalısporlu taraftarların bulunduğu tribünde kavga çıkarken, kavgaya polis ekipleri müdahale etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin