Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

YENİ DÖNEMDE KARABÜK…

Manşet Yayın: 15.04.2024 10:30
YENİ DÖNEMDE KARABÜK…

İkibinli yılların başında, yeni siyaset döneminin rüzgarıyla, AKP Hüseyin Erer ile Karabük Belediye Başkanlığını kazanmıştı..

Günümüze kadar Rafet Vergili, başlangıçta MHP ile daha sonra Cumhur İttifakı ile aldığı bayrağı üç dönem taşıyarak Karabük siyasetinde bir ilke de imza atmış oldu..

Karabük Belediye başkanlığı 20 yıl sonra yeniden AKP’ye geçti..

Siyasi döneminin başında, Karabük Belediye başkanlığını Hüseyin Erer ile kazanan AKP, geçtiğimiz ay sonu yapılan yerel seçimlerde, Özkan Çetin kaya ile Karabük Belediye Başkanlığını yeniden kazandı..

Mart sonunda yapılan yerel seçimlerde esen muhalefe rüzgarı, ana muhalefet partisi Karabük teşkilatının, siyaseti iyi okuyamaması yüzünden Karabük’e uğrayamadı..

Mart 2024 yerel seçimleri, CHP Karabük teşkilatı için fırsatlar dönemiydi, gelecek dönemlerde yakalanması zor olan fırsattan ana muhalefet partisi maalesef yararlanamadı..

Cumur İttifakı ortakları AKP ve MHP arasında geçen, yerel seçimleri AKP kazanırken, Yeniden Refah Partisi, Karabük siyasetine ortak olduğunu gösterdi..

Karabük Belediyesinin son 15 yılına damgasını vuran, Cumhur İttifakı ortağı Rafet Vergili dönemi, şehrin bazı geleneklerini yıkarken, bu dönem yeni gelenekleri ortaya çıkardı..

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla birlikte ekonomik kalkınma vagonlarından biri, demir-çelik entegre sanayi tesilerine ev sahipliği yaparak kurtuluşu değil kuruluşu kutlanan tek şehir Karabük…

1969 yılında Karabük Demir-Çelik Fabrikaları ve şehri temsilen D-Ç Karabükspor kurulmuş..

Geçmşiten günümüze,  şampiyonluklarla, günümüz süper ligine kadar yükselme kabiliyetini gösteren, uluslar arası spor arenasında şehri temsil eden D-Ç Karabükspor ve özelleşen Demir-Çelik Fabrikaları sonrasında, Kardemir ve Kardemir Karabükspor..

Türkiye ekonomisine, demir-çelik sektörünün kuruluş ve gelişmesini ev sahipliği yaparak kurtuluşu değil kuruluşu kutlanan tek şehir Karabük’ün tanıtımını sağlayacak 3 Nisan Sanayi Festivalinin günümüzde adı dahi gündemde yok…

D-Ç Karabükspor veya Kardemir Karabükspor’a yönetimce yaşatılan ekonomik kriz sonrası, şehrin de desteğini çekmesiyle yalnız başına kalan kulüp, sportif mücadelelere başladığı amatör kümeye kadar düşerek kapatıldı ve bugün adından bahseden yok..

20. yüzyıl sonları ve 21.yüzyıl başlarına kadar, gerek 3 Nisan ve gerekse D-Ç Karabükspor veya Kardemir Karabükspor, Karabük’ü yerel ve ulusal alanda tanıtan ve şehrin sosyo-ekonomisini, iktidarın deyimiyle şaha kaldıran iki önemli değer…

Karabük’ün kuruluş tarihi de olan 3 Nisan, Türkiye Demir-Çelik Fabrikalarının kuruluş ve temel atılışı, Atatürk’ün talimatıyla, CHP İsmet İnönü dönemine rastlamakta…

Sağ siyasetin hakim olduğu Türkiye siyaseti, Karabük siyasetine hakim olmak adına, 3 Nisan Karabük ve Demir-Çelik Fabrikalarının kuruluş tarihini, Karabük gündemine almak istemiyor..                            Olayı siyaset üstü gören geçmiş dönemlerin belediye başkanı, merhum Dr. Necmettin Şeyhoğlu’nun girişimiyle 3 Nisanlı, 1970-90’lı yıllarda, günümüz sosyo-ekonomisinden daha güçlü olan, Karabük ekonomisi, şehrin parlak günlerini, yıllarını yaşamıştı..

Karabük’ün son çeyrek yüzyılına damgasını vuran Cumhur İttifakı’nın, Atatürk dönemleriyle yıldızı parlamadığından, şehrin yönetimine gelen yeni yönetimin de, Karabük’ün sosyo-ekonomisine yön verecek bu gibi tanıtım projelerine yer vermesi beklenmiyor..

Kısaca, 3 Nisan ve Karabükspor bir süre daha Karabük gündemine giremeyecek..

Düşünce ve görüşlerin ışık olması dileğiyle…

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı

Gündem Yayın: 03.05.2024 10:49
İhlas Haber Ajansı
Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 69,80, aylık yüzde 3,18 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi’ni açıkladı. Buna göre, TÜFE’deki değişim 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,18, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 18,72, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69,80 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 59,64 olarak gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 51,20 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 103,86 ile eğitim oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 1,03 ile sağlık oldu. Buna karşılık, 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 9,56 ile alkollü içecekler ve tütün oldu.

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5’li Düzey) 2024 yılı Nisan ayı itibarıyla, 13 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 7 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 123 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

Özel kapsamlı TÜFE göstergesi (B) yıllık yüzde 72,72, aylık yüzde 3,24 oldu

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,24, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 18,58, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 72,72 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 64,57 olarak gerçekleşti.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık yüzde 55,66 arttı, aylık yüzde 3,60 arttı

2024 yılı Nisan ayında Yİ-ÜFE bir önceki aya göre yüzde 3,60 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 15,61 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 55,66 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 45,83 artış gösterdi.

Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde yıllık yüzde 60,03 arttı

Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 74,68 artış, imalatta yüzde 60,03 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 4,79 artış ve su temininde yüzde 66,71 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara mallarında yüzde 54,88 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 65,83 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 66,35 artış, enerjide yüzde 29,84 artış ve sermaye mallarında yüzde 66,33 artış olarak gerçekleşti.

Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde aylık yüzde 3,26 arttı

Sanayinin dört sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 4,51 artış, imalatta yüzde 3,26 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 7,30 artış ve su temininde yüzde 1,93 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara mallarında yüzde 2,95 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 3,63 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 4,77 artış, enerjide yüzde 5,08 artış ve sermaye mallarında yüzde 1,98 artış olarak gerçekleşti.