10 Eylül, 2024 10:20 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 05.10.2024 08:10
A+A-
Bu Yazıyı Paylaş
veya linki kopyala
RUSYA BİZİMKİLERİN BÜYÜK SÜRPRİZİNİ Mİ BOZDU ?
Tüm gelişmeler yeni bir dünya düzenin büyük bir hızla kurulmakta olduğunu işaret ediyor.
Bu yeni dünya düzeninde, birçok ülke gibi Türkiye'de safını belirleme gayretinde. Global ekonomide herkes köşe kapma yarışında.
BRICS'e tam üyelik başvurusu yaptığımızı Rusya 4 gün önce açıkladı. Putin'in danışmanı Yuri Uşakav, Türkiye'nin BRICS'e tam üyelik basvurusu yaptığını ve başvurunun incelendiğini tüm dünyaya duyurdu. Bloomberg de bunu haberleştirdi. İlginçtir bizimkilerden tık yok!
Bizim dış işlerinden bu konuda henüz net bir açıklama gelmedi. Peki Rusya neden bizden önce bunu açıklama gereği duydu?
Rusya NATO üyesi olan bir Türkiye’nin BRICS'e katılımının batıda yaratacağı şokun farkında, Türkiyenin üyeliğinin birliğe katacağı gücün de farkında. Biz açıklamadığımız halde, aceleci davranarak bunu dünyaya duyurdular. Bize de; oyun oynamayın net olun mesajı mı verdiler acaba?
Bu kadar heyecanlandıklarına göre, başvuruyu da en kısa sürede kabul edeceklerdir kanaatindeyim.
Bizimkiler başvuru bir kabul edilsin, millete müjdeyi o zaman veririz diye düşündükleri için başvuruyu duyurmadılar herhalde! Rusya büyük sürprizi bozmuş oldu!
Önemli olan, tam üyelik başvurusu yaptığı halde Türkiye bu konuda net mi? BRICS'e üyelik başvurusu ile batıya mı mesaj vermeye çalışıyoruz?
O yüzden mi başvuru yapıldığı halde kamuoyuna duyurulmadı?
BRICS'in üye olacak ülkelere demokrasi ve insan hakları gibi dayatmaları yok. Bu bizim işimize geliyor olabilir mi?
İhracatımızın %60'ını Avrupa'ya yapıyoruz. Ticari ilişilerimiz kuvvetli.
Anadolu'da "oynarken çulunu yırtmak" diye bir deyim vardır.
Bu işin getirisini, götürüsünü iyi hesaplamak zorundayız.
Kurulan yeni dünya düzeninde ulusal çıkarlarımız ve menfaatlerimiz doğrultusunda elbetteki yerimizi almalıyız. Fakat, ülkemizin hatalara ve yanlışlara artık tahammülü yok!
Doğru karar vermek zorundayız
BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti) terimi, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın ekonomilerini kastetmek için kullanılıyor. BRICS, bu ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşuyor. (Brasil, Russia, India, China, South Africa).İlk etapta Güney Afrika'nın üye olmadığı grup, 2009'da Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Batılı müttefiklerin dünya düzeni hegemonyasına karşı bir platform oluşturmak amacıyla, Rusya'nın girişimiyle kuruldu.
Başarılı olursa tadından yenmez! Doları bir silah gibi kullanan ABD nin ve küstah batının burnunun sürtülmesi gerekiyor.
BRICS, gelişmekte olan ülkelerin uluslararası konularda daha çok söz sahibi olmasını ve Batı'nın küresel finans sistemi üzerindeki hakimiyetine meydan okumayı hedefliyor.
Bugüne kadar ne Amerika'dan nede Avrupa'dan hayır gördük. Tam 60 yıldır AB kapısında bekletiliyoruz. Hep kalleşçe sırtımızdan vurdular. Teröre destek vererek, ekonomimize, eğitim sistemimize, tarımımıza, müdahale ederek bizi sürekli yıpratma gayreti içinde oldular.
Elimiz kolumuz bağlı oturacak değiliz. Tabii ki, ulusal çıkarlarımız ve menfaatlerimiz doğrultusunda safımızı belirleyeceğiz.
BRICS grubu, yeni ülkelerin katılımıyla hızla genişliyor. Mısır, İran, Etiyopya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'ın katılımıyla üye sayısı 10'a yükseldi. Bundan sonra, 5 üye ülkenin isimlerinin baş harflerinin yanına yeni üye olan ülkelerin baş harflerini eklemek yerine, BIRICS+ olarak birliğin yeni ismi belirlenmiş olacak.
Uzmanlar, özellikle kalabalık nüfus, güçlü sanayi ve zengin enerji kaynaklarıyla dünyanın önde gelen ülkelerini bünyesinde barındıran BRICS'in dünya düzeninde alternatif bir güç merkezi olma yolunda hızla ilerlediğini belirtiyor.
Birliğin gündeminde ise son dönemde yeni ortak bir ödeme platformu, yeni bir rezerv para ve dolarsızlaşma süreçleri son dönemde giderek daha fazla ön plana çıkarken, Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de bu yıl katılmasıyla daha da genişleyen birliğe 34 ülke daha katılım başvurusu yaptı.
Rusya'nın girişimi ile kurulan BRICS'e
Türkiye'nin olası üyeliğinin, birliğin pazar büyüklüğünü ve ticaret hacmini genişletmesi, üye ülkeler arasında yatırım, ticaret ve ekonomik iş birliği için yeni fırsatlar yaratması bekleniyor.
Moskova merkezli Sputnik'in yayınladığı ve Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberde, Erdoğan'ın ve Türk heyetinin 20-24 Ekim'de Kazan'daki BRICS zirvesinde yer alacağı yazıldı.
Fazla bir zaman kalmadı. Konunun Rusya'daki zirvede netlik kazanacağını umuyorum.
Ülkemiz için hayırlısı ne ise o olsun.