Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

DEMİR-ÇELİK’TEN KARDEMİR’E…

Kasım 28, 2020 11:17
A+ A-

Türkiye’nin ilk entegre demir çelik fabrikası olan Karabük Demir-Çelik Fabrikası; Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ulusal sanayileşme hamlelerinden birisi olarak kuruldu.

Cumhuriyetin kurulmasıyla başlayan sanayileşme ve endüstrileşme hareketinin bir ürünü olan Demir-Çelik; 3 Nisan 1937’de; Başbakan İsmet İnönü’nün tarafından temeli atıldı.

Bölgede yeni bir şehir doğmasına yol açan Karabük Demir-Çelik Fabrikalarının işletmeye alınmasıyla birlikte, ülkenin dört bir yanında ve ülke ekonomisinde Karabük Demir-Çelik Fabrikası izi görülmeye başladı…

Başlangıçta Sümerbank’a bağlı bir müessese olarak faaliyetini sürdüren Karabük Demir Çelik Fabrikaları, işletmenin muhtelif ünitelerin ilavesi ile genişletilmesi üzerine 1955 yılında Sümerbank’tan ayrılarak bağımsız bir İktisadi Devlet Teşekkülü durumuna gelmiş ve “Türkiye Demir ve Çelik İşletmeleri Genel Müdürlüğü” adını almış..

Etibank’ın bir müessesesi olan Divriği Demir Madenlerinin de bünyesine katılmasıyla 1976 yılına kadar Türkiye Demir ve Çelik İşletmeleri Genel Müdürlüğü olarak faaliyetini sürdürmüş…

Karabük’te bulunan Türkiye Demir-Çelik İşletmeleri Genel Müdürlüğü, ilerleyen süreçte Bakanlar Kurulu kararı ile yeniden yapılandırılmış ve Türkiye Demir-Çelik İşletmeleri Genel Müdürlüğü Başkente taşınarak Karabük Demir-Çelik Fabrikası Genel Müdürlüğe bağlı bir müessese haline getirilmiştir.

Karabük Demir Çelik Fabrikaları için en önemli statü değişikliği ise 1994 yılında yaşanmıştır.

5 Nisan Ekonomik kararlarıyla, özelleştirilemediği takdirde Karabük Demir Çelik Fabrikalarının kapatılmasına karar verildi.

1995 yılındaki özelleştirmeyle, Kardemir-Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret AŞ. halini alan işletme, çalışanlar ve  temsilcisi sendika ile başlayan yönetim, zamanla sıkıntılı günler yaşasa da, şirket hisselerine özel sektörün hakim olmasıyla yönetim haddecilerin eline geçti…

Son yıllarda yeni yatırımlar ile üretimi ve çeşitlerini artıran Kardemir, hakim hissedarlar arasındaki sıkıntıları hükümetin atadığı bağımsız üyelerle aşmak amacıyla şirket yönetimi bağımsız üyelere bırakıldı…

Son genel kurulda ise 11 kişilik şirket yönetiminde sadece iki şirket hissedarı yer alırken, yönetim kurulu başkanı ve diğer üyeler atama ve bağımsız üyelerden oluşmakta…

Şirket hissedarı iki üye haricindeki üst yönetim kurulu üyelerini diğer kurumlarda görevleri nedeniyle Kardemir, İstanbul Ofisinden yönetilecek gibi görünüyor…

Yıllar önce Karabük’te bulunan Türkiye Demir-Çelik İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün Ankara’ya taşınarak başkentten yönetilmesiyle 5 Nisan kararlarına kurban gitmişti…

Kardemir üst yönetiminin, başka kurumlarda da etkin görevleri olması nedeniyle, yönetimin İstanbul’a taşınarak İstanbul Ofisinden yönetilecek gibi görüyor..

Karabük Kamuoyu süreci takip iyi etmeli, aksi takdirde Karabük yeniden 8 Kasım sürecindeki gücü ve desteği bulamayabilir…

Düşünce ve görüşlerin ışık olması dileğiyle…

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Yazarın diğer yazıları