Bir gün arayla, Ankara ve Karabük'te meydana gelen iki tren kazasının haberini verelim önce, Birincisi, Ankara'da meydana gelen kazanın haberi.
"Ankara'da seyir halindeki tren, raylara düşen kayaya çarptı. Kaza sonrası büyük panik yaşandı.
Ankara'da seyir halindeki tren, raylara düşen kayaya çarptı. Kaza sonrası büyük panik yaşandı.
Kaza, Polatlı ilçesinde meydana geldi. Alınan bilgilere göre, Polatlı - Sincan seferini gerçekleştiren Başkentray'a ait yolcu treni, raya düşen kayaya çarptı.
MAKİNİSTİN DİKKATİ FACİAYI ÖNLEDİ
Makinistin durumu erken fark etmesi ve frene basması sonucu kazada can kaybı veya yaralanma yaşanmazken, bölgede bir süre tren geçişlerinde aksamalar oldu."
Bu da ilimizdeki gazete ve internet sitelerinde yayınlanan tren kazası haberi.
"Karabük-Zonguldak demir yolunun Yenice ilçesi Suçatı Tünelleri Mevkii’nde sabah saatlerinde heyelan meydana geldi. Yamaçtan kopan kaya ve toprak parçaları kara yolu ile demir yoluna düştü. Her iki yol da ulaşıma kapandı. İhbar üzerine bölgeye jandarma ve karayolları ekipleri sevk edildi. Ekiplerin müdahalesiyle kara yolu kısa sürede temizlenerek ulaşıma açıldı. Ancak demir yoluna düşen büyük kaya parçaları nedeniyle yük ve yolcu taşımacılığı tamamen durduruldu.
Heyelan sonrası bölgede güvenlik önlemleri artırıldı. Yamaçtan kayaların tekrar düşme riski göz önünde bulundurularak ekipler, demir yolu hattında temizlik ve onarım çalışmalarını sürdürüyor."
En başta söyleyelim. Her iki haber de kurallara uygun değil. En klasik 5 N 1 Kim kuralına uyulmamış. Bu olmayınca, haberlerde baştan yanlış bir seyir izlemiş.
Ankara kaynaklı habere göre, Karabük gazete ve internet sitelerindeki haberler, daha açıklayıcı ve bilgi verici. Biraz daha özen gösterilirse bundan sonraki haberler dört dörtlük hale gelebilir.
Her iki haber okunduğunda Ankara'dakinin tamamen yetersiz olduğu görülüyor. Karabük haberleri biraz daha doyurucu.
Ankara'daki habere baktığımızda, makinistin dikkati faciayı önlemiş. Ama tren yoldan çıkmış. Yani, bir zarar oluşmuş.
Karabük'teki kaza da ise, makinist yola taş düştüğünü fark edince, hemen treni durdurmuş. Yoldan çıkma yok. Mala ve cana zarar yok.
Bizim yazacaklarımızda da biraz eksik olacak. Karabük'ten Yenice yönüne saat 07.05yola çıkan 22641 sayılı yolcu treni saat 07.20 sularında yola düşen taş ve toprak parçalarını görünce hemen frene basmış makinist. Yazımız eksik olacak. Çünkü makinistin adını yazamıyoruz. ( Bu aynı gün yazıyı yazmamamızdan kaynaklanıyor) Ama 22641 sayılı yolcu trenini kim kullanıyorsa, takdir etmek gerekir.
Çünkü ne milli servete zarar vermiş ne de yolcuların can güvenliğini tehlikeye atmış. Bizce, o makinist kimse bir kahramandır.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları kayıtlarında bu kahramanın adı mutlaka vardır.
Demiryolu yöneticileri, bu kahramanı bir şekilde ödüllendirmelidirler. Bu tür bir ödüllendirme, diğerlerini de motive eder ve daha dikkatli çalışmaya yöneltir.
Dikkati sayesinde, kurumu büyük bir zarardan kurtaran, yolcuların güvenliklerini sağlayan bu makinist ayın ya da yılın personeli ilan edilmelidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin böyle elemanlara ihtiyacı vardır. Sayıları her geçen gün azalsa da mevcutlar görevini en iyi şekilde yapmaktadırlar.