13 Mart 2026
2025 Aralık verilerine göre ülkemizde 33 milyon 612 bin 650 motorlu taşıt bulunuyor. Sadece 2025 yılında 2 milyon 368 bin 538 taşıtın trafiğe kaydı yapılmış.
Son günlerde yaşanan araç plakalarıyla ilgili gelişmeler üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü bir basın açıklaması yaptı. Bu açıklamada, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 23’üncü maddesine göre, 2016 yılından beri araçlarında uygun plaka bulundurmayan sürücülere 4000 TL idari para cezası uygulandığı belirtilmekte, yeni başlayan uygulama ile yetkili kuruluş tarafından basılmamış olan APP plakalar için 140 bin TL idari para cezası uygulanmakta, sürücü belgeleri 30 gün süreyle geri alınmakta, araç 30 gün trafikten men edilmektedir denilmektedir Ayrıca bu kişiler hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanabileceği yazılmaktadır.
Açıklamada adı yazılmayan yetkili kuruluş Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonudur.
Şimdi biraz geriye gidelim. Kurucularından olduğum ve 1986 yılında faaliyete başlayan Türkiye Sakatlar Konfederasyonu yönetim kurullarında 2004 yılına kadar görev yaptım. Konfederasyonumuz büyük can, mal ve milli servet kaybına yol açan özellikle trafik kazaları sonucunda engelli olan yurttaşlarımızın sorunlarına çözüm bulmak, tedavi, rehabilitasyon ve yeni yaşamlarına alışabilmelerini sağlamak konusunda yoğun çalışmalar yapıyordu. Düzenlediğimiz toplantılar, yayınlarımız ve eylemlerle yetkililere ulaşmaya çalışıyor, soruna çareler arıyorduk. Yayın organımız BÜLTEN Dergisi ile eski başkanlarımızdan rahmetli A. Faruk ÖZTİMUR’un çıkardığı YAŞAMA SEVİNCİ Dergisi’nde bu konuya sıklıkla değiniyor, sorunu dile getiriyorduk. Temsil ettiği kişi sayısı bakımından ülkemizin en büyük STK’larından biri olan Konfederasyonumuz devlet bütçesinden pay alamıyor, bu çalışmalarını gönüllü katkılarla yürütüyordu.
TRAFİK CANAVARI (!)
“Trafik Canavarını Kim Besliyor” başlıklı 1, 2 ve 3 sayılı yazılarım Eylül 1995’te BÜLTEN’in 3 ncü, Ekim 1995’te YAŞAMA SEVİNCİ dergisinin 66 ncı ve Ekim 1998’de yayınlanan 102 nci sayılarında yer almıştı. O yıllarda trafik kazaları çok can yakıyor, alınan önlemler yeterli olmuyordu. Örneğin 1976 yılında meydana gelen 350 bin trafik kazasında 5347 vatandaşımız yaşamını yitirmiş, 111 bin vatandaşımız ise yaralanmış ve sakat kalmıştı. Yetkililerin açıklamalarına göre bu kazalar yüzde 95 oranında sürücü hatalarından kaynaklanıyordu.
Yukarıda değindiğimiz gibi yüzde 95 oranında kazalara neden olan sürücülerin de bir örgütü vardı ve Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu adıyla bilinen bu örgüt devletin sağladığı olanaklarla büyük bir maddi güce sahipti.
O yıllarda resmi verilere göre ülkemizde 7 milyon 109 bin araç olduğu belirtiliyordu. Bu araçların satış, devir ve ruhsat işlemleri ile plaka basımı önceden devlet tarafından 5 bin lirayı geçmeyen bir bedelle yapılırken örgütün ve bazı siyasilerin girişimleriyle bu uygulama Şoförler Federasyonu’da devredilmişti. Bu uygulama ile emniyet ve trafik birimlerinin yanında türeyen küçük bürolarda yarım dosya kağıtlarında 3 adet tesbit belgesi, 1 adet tescil belgesi, 1 adet trafik belgesi ve yarım kapaklı basit bir dosya için şoför derneklerine 4.5 milyon lira ödenmeye başlanmıştı. Bu rant ile kasası dolan Federasyon imparatorluğa dönüşmüş, başkanı Derviş GÜNDAY’da 23 ncü dönem milletvekili olarak TBMM’ye girmişti.
“MAŞALLAH KARUN HAZİNESİ GİBİLER”
Ben o zaman Konfederasyonun Teşkilatlanma Sekreteriydim. Yazdığım yazılarda sadece 3 yıl içinde bu rantın 15 trilyon liraya ulaştığını, sürücülerin mağdur olduğunu, önceden olduğu gibi daha ucuza yapılacak bu hizmetin devletin ilgili birimlerince yapılmasını, devletin kazanmasını savunuyordum. Yazı ve yayınlarımızı okuyarak konuya ilgi duyan Yalçın BAYER benimle bir röportaj yaptı ve sorunu ekte gördüğünüz gibi, 21 Ocak 1999’da Hürriyet Gazetesi’ndeki “Yeter Söz Milletindir” köşesinde “Maşallah Karun hazinesi gibiler” başlığıyla dile getirdi.
İÇİŞLERİ BAKANI SADETTİN TANTAN OLAYA EL KOYDU
Büyük bir yurtsever ve son derece başarılı bir devlet adamı olan Sayın TANTAN bu haksız kazanca ve sürücülerin sömürülmesine seyirci kalmayarak olaya müdahale etti ve 2 Ağustos 1999’da yayınladığı genelgeyle 5 yıldır sürdürülen bu uygulamaya son verdi.
Böylece Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre yılda 700 bin aracın trafiğe çıkması, 700 bin kadar aracın da el değiştirmesi nedeniyle elde edilen 13 trilyon liralık haksız kazancın devletin maliyesine girmesini sağladı.
ŞİMDİ APP PLAKA İLE YENİ BİR KIYAK
Yukarıda söz ettiğimiz geçmişten ders almayarak başlayan bu uygulama yeni bir rant kapısı, yeni bir kıyak değil mi ? Bu plaka olayı bugün mü başladı, niçin bugüne kadar göz yumdunuz diye sorma hakkı yok mu araç sahiplerinin ? Trafik kazaları yüzde 95 oranında sürücü kusurlarından kaynaklanıyor derken, onların örgütlerine böyle kazanç sağlanırken, kazaların mağduru engellilerin örgütüne neden bütçeden pay ayrılmıyor, ya da böyle bir kaynak yaratılmıyor ? Otoyol ve köprü ücretlerinden, şans oyunlarından vb. gelirlerden belli bir yüzde ayrılamaz mı ?
ŞOFÖRLERİN ÖRGÜTÜ ÖZ DE, TRAFİK KAZALARININ YARATTIĞI ENGELLİLERİN ÖRGÜTÜ TSK ÜYEY EVLAT MI ?
Fikret GÖKÇE
Kıbrıs Gazisi-Mak. Müh.



