blank
Ramazan Öztürk tarafından
24 Ekim, 2024 11:41 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Yaşar: “Yalan Haberlerle Partimize ve Bölgemize Zarar Veriliyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Karabük İl Başkanı Vedat Yaşar, son günlerde yerel bir haber sitesinde CHP Karabük İl Başkanlığı, İl Yönetimi ve Milletvekillerine yönelik olarak yayınlanan asılsız haberler hakkında açıklama yaptı

Yaşar, söz konusu haberlerin gerçeklikten uzak olduğunu ve kasıtlı olarak belirli kişiler tarafından yayıldığını ifade ederek, bu tür girişimlerin CHP’ye ve Karabük’e zarar verdiğini vurguladı.

Vedat Yaşar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“İki gün önce kentimizde yayın yapan bir haber sitesinde, İl Başkanlığımız, Yönetimimiz ve Vekilimizi hedef alan bir haber yayınlanmıştır. Haberin doğruluğu veya yanlışlığı araştırılmadan, tamamen yanlış ifadelerle dolu olarak yayımlanmıştır. Bu haber ve ilgili haber sitesini kınıyoruz.”

Başkan Yaşar, bu tür yalan haberlerin uzun süredir belirli kişilerce düzenli olarak yaptırıldığını ve bu kişilerin asıl amacının partiyi ve yönetimi yıpratmak olduğunu belirtti: Yaşar, “Yönetime geldiğimiz günden bu yana, belli bir çevre tarafından sürekli olarak bu tür haberlerle karşı karşıyayız. Amacınızın ne olduğunu ve kimin hedef alındığını gayet iyi biliyoruz. Ancak bu yalanlarla, iftiralarla amacınıza ulaşamayacaksınız. Partimize ve bölgemize büyük kötülük yapıyorsunuz” dedi.

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Ocak, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Bu sanatın tarihi M.Ö. 4 binli yıllara dayanıyor

Tarihi M.Ö 4 binli yıllarına kadar dayanan Kaytan dokumacılık unutulmaya yüz tutmuş el sanatları ortasında yerini alsa da, günümüzde düzenlenen kurslar sayesinde yaşatılmaya çalışılıyor.

Kaytan (Çarpana) dokuma, M.Ö 4 bin yıllarında günümüze kadar gelen dokuma tekniği olurken, Anadolu’da çok eski bir gelenek olarak sürdürülüyor. Çarpana dokumalar, başka dokumalar üzere bilhassa turistlerin ağır olduğu yerlerde ilgi görürken, üretimin eski dokumalarla çok benzerlik göstermemesi ilginin az olmasına neden oluyor. Çarpana genelde, sepet, çuval, heybelerde sap olarak hayvanların koşum gruplarında (süslemede), bayan giysilerinde (baş süslemesinde, çocuk kundağı, beşik v.s) erkek giysilerinde (barutluk, fişek çantası, kılıç askısı v.s) günümüzde ise mesken aksesuarlarında, giysi aksesuarlarında kullanılıyor.

Trabzon’da Ortahisar Halk Eğitim Merkezi bünyesinde Alacahan’da faaliyet gösteren ‘Kaytan’ dokuma kurslarına gençler de ilgi göstermesi dikkat çekti.

Ortahisar Halk Eğitim Merkezi Kaytan dokuma usta öğreticisi Aslı Kurnaz, Kaytan dokumanın tarihinin milattan önceye dayandığını belirterek “Kaytan dokuma çok eski yıllara dayanıyor. Tarihi M.Ö 4 binli yıllarına kadar gidiyor. Günümüzde Trabzon’un Şalpazarı, Tonya ve Düzköy’de kaytan dokuma hala devam etmekte. Kaytan, Türkiye’nin birçok yerinde dokunuyor lakin metotlarımız farklı olup çıkan sonuç birebirdir ikisi de iptir. Kartlarla dokunan, tezgâhlarda dokunanlar var. Daha evvelce toprağa çakılı dokunurmuş biz de sınıf ortamında tezgâhlarda dokuyoruz. Evvelden yük ipi, sepet bağı, nesil bağı olarak kullanılıyordu. Artık biz bunlarla çanta sapları, bileklikler, kolyeler, küpeler, masa örtüleri kemer üzere bir çok eserlere uyguladık. Kaytan dokuma unutulmaya yüz tutmuş dokumaların ortasında içinde yer alıyor. Kurslarımıza bu yıl bayağı talep var. Ortalarında 18 yaşında olan kursiyerler bile var” dedi.

Kursiyerlerden 18 yaşındaki Ceren Buyruk, kaytan öğrenmenin kendisi için eğlenceli olduğunu söz ederek “Yaz mevsiminden beri kursa geliyorum. Benim için eğlenceli güzel” tabirlerini kullanırken, Yıldız Erten ise ” Emekli memurum. Kursa yeni başladım. Kaytan öğrenerek kendimi rahatlatıyorum” diye konuştu.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.