Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
16 Eylül, 2024 10:49

Yardımcı Kitaplar Velileri Maddi Anlamda Zorluyor

Yardımcı Kitaplar Velileri Maddi Anlamda Zorluyor
A+ A-
2024-2025 Eğitim Öğretim Dönemi’nin başlaması ile birlikte öğretmenlerin Devletin verdiği ücretsiz  kitaplara ek olarak yardımcı kaynak kitap istemesi velileri maddi anlamda zor durumda bırakırken, bu durum devletin verdiği ücretsiz kitaplarını tartışılır hale getiriyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB)  verdiği ücretsiz kitapları yetersiz bulan bazı öğretmenler, dışarıdan “kaynak kitap” adı altında öğrencilerden ek kitap almalarını talep ediyor. Ek kaynak kitapların pahalı olması velilere ayrı bir ekonomik yük getirirken, bu durum Devletin verdiği ücretsiz kitapları da tartışılır hale getiriyor. 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı’nın başlaması ile birlikte kırtasiye malzemelerinin pahalılığı velilerin belini bükerken, bir de öğrencilerden yardımcı ek kaynak istenmesi zaten zar zor çocuklarının kırtasiye masrafını karşılayan velileri ek bir yük getiriyor. Bir çok veli kaynak kitapların pahalılığından dert yanarken,  yardımcı kaynak kitap için okulların belirli marka kırtasiye ürünlerini işaret ettiği ve bunun da farklı yorumların yapılmasına neden olduğu ifade ediliyor. Öte yandan öğretmenlerin dersleri istenilen kaynak kitaplardan işlemesi ve öğrencilere ödevleri bu kitaplardan vermesi de ayrı bir mağduriyete neden oluyor. MİLLİ EĞİTİMİN VERDİĞİ BEDAVA KİTAPLAR YETERSİZ Mİ? "Milli Eğitim Bakanlığı tarafından daha okullar açılmadan sıralara bırakılan ücretsiz ders kitapları madem yetersiz neden veriliyor, yeterliyse neden yardımcı kaynak kitap isteniyor" diyerek adeta sitem eden veliler, Milli Eğitim Bakanlığı'nın konuyla ilgili genelgesine rağmen bir çok okulda öğrencilerden ek olarak kaynak kitap alınmasını zorunlu tutmasının doğru olmadığını belirtirken,  "Devlet yaklaşık 20 yıldır kitapları masanın üzerine hazır bir şekilde bıraktığı halde kaynak kitap arayışına gidiliyor. Kırtasiye kırtasiye kaynak kitap peşinde dolaşıyoruz.  Ayrıca bu kaynak kitaplar fahiş fiyatlara satılıyor. Sayfası dahi açılmadan çöpe giden bir sürü kitap var. Yani bir nevi israfa yol açıyor. Ayrıca, o kitaplardan ödevler de veriliyor bu şekilde veliyi mecbur tutuyorlar. Bunlara ne gerek var bizim kitaplarımız bize yeter" dedi. KAYNAK KİTAPLARLA MASRAFLAR KATLANIYOR "Milli Eğitim Bakanlığı’nın dağıttığı bu kitaplar madem yetersiz kalıyor o zaman çocukların daha iyi faydalanabileceği kitaplar dağıtılsın" diyen veliler, "Madem bu kitaplar işe yaramıyor basımı yapılmasın devletin parası boş yere  çarçur edilmesin ya da çocuklarımıza hangi kitaplar faydalı olacaksa o kitaplar dağıtılsın. Bu durum yasal olmamasına rağmen bir türlü önüne geçilemiyor, her sene aynı sıkıntıları yaşıyoruz.  Bir ailede iki veya üç çocuk olduğunu düşünün bu da her bir öğrenci için ayrı bir kaynak kitap demek,  zaten ekonomik şartlar ortada,  çocukların kırtasiye masrafları zaten zorluyor bir de buna kaynak kitap eklenince işin içinden hiç çıkamıyoruz.  Buna mutlaka çözüm bulunması gerekiyor." diye konuştular.  

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

05 Kasım, 2024 20:52
blank
İhlas Haber A.

Çorum’daki patlamada faciadan dönülmüş: 16 daireli apartmanda sadece 4 aile varmış

A+ A-

Çorum’da yaşanan doğal gaz patlaması ile ilgili konuşan, olayın gerçekleştiği Hilal Apartmanı’nın yöneticisi, patlamanın olduğu gün apartmanda sadece dört ailenin bulunduğunu belirterek, “Apartmanda kapıcı dairesiyle birlikte toplam 16 daire var. Pazar olması nedeniyle insanlar evinde yoktu. Çok büyük bir facianın eşiğinden dönüldü” dedi.
Çorum il merkezi Osmancık Caddesi’nde 3 Kasım’da meydana gelen olayda, doğalgaz patlaması neticesinde 1 kişi hayatını kaybetti, 33 kişi yaralandı. Yaşanan olayla ilgili konuşan, patlamanın yaşandığı Hilal Apartmanı’nın yöneticisi Murat Leblebici, facianın eşiğinden dönüldüğünü söyledi. 16 daireli apartmanda olay sırasında sadece 4 ailenin olduğunu kaydeden Leblebici, birçok ailenin Pazar günü olması sebebiyle köyüne gittiğini ifade etti.
“Çok büyük facianın eşiğinden dönüldü”
Ailelerin hepsinin binada olması ile daha büyük bir facia yaşanabileceğini aktaran Leblebici, “Komşular köye gitti. Apartmanda 4 dairede aile vardı. O gün eşim ve çocuklarım çarşıya gitmişti ondan kurtardık. İkinci katta bir bayan vardı. Üçüncü katta bir patlama oldu. Patlamanın olduğu dairenin üst kadındaki komşumuz köye gitmişti. Son katta ise bir yaralı var.
Apartmanda kapıcı dairesiyle birlikte toplam 16 daire var. Pazar olması nedeniyle insanlar evinde yoktu. Çok büyük bir facianın eşiğinden dönüldü. Öyle böyle değil. Gece olsaydı, herkes evinde olsaydı yada sabah olsaydı o zaman daha perişan olurdu. Allah korusun” dedi.
“O gün burası mahşer günüydü”
Çay ocağı sahibi Ercüment Bayraktar ise patlamanın olduğu caddenin adeta savaş alanına döndüğünü dile getirerek, “O gün dükkanda müşterileri vardı. Büyük bir gürültü ve basınçla işyerinin camları patladı. İş yerimde moloz parçaları vardı, camlar patlamıştı. Patlamadan sonra 6-7 kişi yaralandı. Onları dışarı çıkardım. Hemen içerideki doğalgaz vanalarını kapattım. O gün burası mahşer günüydü. Çok şükür hiçbir şey olmadı. Canımıza bir şey olmadı. Çok şükür. Şuanda bir belirsizlik var. Neyin ne olacağı belli değil. Kimse ne yapacağına dair bir şey söylemiyor. Söyleyecek başka bir şey yok" diye konuştu.
Patlamanın olduğu anda dükkanda olduğunu anlatan Salim Ünal, “Büyük bir ses geldi. Sonrasında ortalık toz duman oldu. Dışarıya kendimizi zor attık. İşyerinde cam, çerçeve ne varsa kırıldı. İfademiz alındı. Şikayetçi misiniz diye soruyorlar. Kimi neye şikayet edeceğiz onu bilmiyorum. Muhatabımız kim onu da bilmiyoruz” şeklinde konuştu.
"Mağdur durumdayız"
İş yerlerindeki hasarın karşılanmasını beklediklerini dile getiren Fatih İpek ise, “Bomba gibi bir patlama oldu. Camlar kırıldı, iş yerinin tavanı çöktü. Ekipler geldi. Şu anda ne yapacağımızı bilmiyoruz. Mağdur durumdayız. Sadece bekliyoruz. Ne yapacağımızı bilmiyoruz, iş yeri sahibi kirasını istiyor. Bekliyoruz. Patlama doğal afet olarak gözükmüyormuş. Galiba hatamız burada dükkanımızın olması. Yollar kapalı. Açılsa da ne yapacağımız belli değil. Esnaf geçimini zor sağlıyor. Şu an ortada kalmış haldeyiz” ifadelerini kullandı.
(MMY-BÖ)

blankNöbetçi Eczaneler

Tuğba Eczanesi
Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427

Şifa Eczanesi
Şifa Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi İnönü Caddesi Sen Is Hanı No:1 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3500

Yeni Eczane
Yeni Eczane
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi Betim 1 İş Merkezi No:10/C

Telefon

(370) 433-3444

Bulut Eczanesi
Bulut Eczanesi
Adres

Yeşil Mahalle Esentepe Taskent Caddesi No:78 Karabük

Telefon

(370) 415-5520

Işıkgül Eczanesi
Işıkgül Eczanesi
Adres

Yeni Mahalle, Sadri Artunç Caddesi 100 Dükkanlar, No:139/A Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-7833

Deniz Eczanesi
Deniz Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Bülent Ecevit Caddesi, No:6/A Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-3689