karabuk
İmsak 05:50
Güneş 07:14
Öğle 13:07
İkindi 16:15
Akşam 18:49
Yatsı 20:08
İftara kalan son --:--
Namaz Vakitleri
66e7e2f614f00 jpg
Aylin Sarıoğlu tarafından
16 Eylül, 2024 10:49 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Yardımcı Kitaplar Velileri Maddi Anlamda Zorluyor

2024-2025 Eğitim Öğretim Dönemi’nin başlaması ile birlikte öğretmenlerin Devletin verdiği ücretsiz  kitaplara ek olarak yardımcı kaynak kitap istemesi velileri maddi anlamda zor durumda bırakırken, bu durum devletin verdiği ücretsiz kitaplarını tartışılır hale getiriyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB)  verdiği ücretsiz kitapları yetersiz bulan bazı öğretmenler, dışarıdan “kaynak kitap” adı altında öğrencilerden ek kitap almalarını talep ediyor. Ek kaynak kitapların pahalı olması velilere ayrı bir ekonomik yük getirirken, bu durum Devletin verdiği ücretsiz kitapları da tartışılır hale getiriyor. 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı’nın başlaması ile birlikte kırtasiye malzemelerinin pahalılığı velilerin belini bükerken, bir de öğrencilerden yardımcı ek kaynak istenmesi zaten zar zor çocuklarının kırtasiye masrafını karşılayan velileri ek bir yük getiriyor. Bir çok veli kaynak kitapların pahalılığından dert yanarken,  yardımcı kaynak kitap için okulların belirli marka kırtasiye ürünlerini işaret ettiği ve bunun da farklı yorumların yapılmasına neden olduğu ifade ediliyor. Öte yandan öğretmenlerin dersleri istenilen kaynak kitaplardan işlemesi ve öğrencilere ödevleri bu kitaplardan vermesi de ayrı bir mağduriyete neden oluyor. MİLLİ EĞİTİMİN VERDİĞİ BEDAVA KİTAPLAR YETERSİZ Mİ? "Milli Eğitim Bakanlığı tarafından daha okullar açılmadan sıralara bırakılan ücretsiz ders kitapları madem yetersiz neden veriliyor, yeterliyse neden yardımcı kaynak kitap isteniyor" diyerek adeta sitem eden veliler, Milli Eğitim Bakanlığı'nın konuyla ilgili genelgesine rağmen bir çok okulda öğrencilerden ek olarak kaynak kitap alınmasını zorunlu tutmasının doğru olmadığını belirtirken,  "Devlet yaklaşık 20 yıldır kitapları masanın üzerine hazır bir şekilde bıraktığı halde kaynak kitap arayışına gidiliyor. Kırtasiye kırtasiye kaynak kitap peşinde dolaşıyoruz.  Ayrıca bu kaynak kitaplar fahiş fiyatlara satılıyor. Sayfası dahi açılmadan çöpe giden bir sürü kitap var. Yani bir nevi israfa yol açıyor. Ayrıca, o kitaplardan ödevler de veriliyor bu şekilde veliyi mecbur tutuyorlar. Bunlara ne gerek var bizim kitaplarımız bize yeter" dedi. KAYNAK KİTAPLARLA MASRAFLAR KATLANIYOR "Milli Eğitim Bakanlığı’nın dağıttığı bu kitaplar madem yetersiz kalıyor o zaman çocukların daha iyi faydalanabileceği kitaplar dağıtılsın" diyen veliler, "Madem bu kitaplar işe yaramıyor basımı yapılmasın devletin parası boş yere  çarçur edilmesin ya da çocuklarımıza hangi kitaplar faydalı olacaksa o kitaplar dağıtılsın. Bu durum yasal olmamasına rağmen bir türlü önüne geçilemiyor, her sene aynı sıkıntıları yaşıyoruz.  Bir ailede iki veya üç çocuk olduğunu düşünün bu da her bir öğrenci için ayrı bir kaynak kitap demek,  zaten ekonomik şartlar ortada,  çocukların kırtasiye masrafları zaten zorluyor bir de buna kaynak kitap eklenince işin içinden hiç çıkamıyoruz.  Buna mutlaka çözüm bulunması gerekiyor." diye konuştular.  
Bizi sosyal medyadan takip edin
de
Berkay Doğan tarafından
03 Mart, 2026 09:42 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Karabük’ün Milletvekili Sayısı 3’ten 2’ye Düştü

Karabük’ün Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki milletvekili sayısı 3’ten 2’ye düşürüldü. Bu karar, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından alınarak 3 Mart 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlandı. Yapılan düzenlemeyle birlikte Karabük, TBMM’de artık yalnızca 2 milletvekili ile temsil edilecek.

YSK, illerin milletvekili sayılarını belirlerken Türkiye İstatistik Kurumu’nun en güncel nüfus verilerini esas alıyor. Bu kapsamda nüfus artış hızı düşük olan veya göç veren illerde milletvekili sayısında azalma olurken, nüfusu hızlı artan büyükşehirlerde sandalye sayısı artırılabiliyor. Son karar kapsamında Antalya ve İstanbul gibi büyükşehirlerin vekil sayısı artarken Karabük’ün sandalyesi bir azaltıldı.

Karabük Açısından Değerlendirme

Nüfus ve Temsil İlişkisi:
Milletvekili sayıları, Türkiye’de her genel seçim öncesi nüfus verilerine göre yeniden belirleniyor. Karabük’ün nüfusunun diğer illere göre daha yavaş artış göstermesi veya göç vermesi, vekil sayısının azaltılmasında başlıca etken olarak yorumlanıyor. Bu tür değişiklikler, sayısal temsilde iller arasındaki dengesizliği azaltmayı amaçlasa da Karabüklülerin temsil gücünü de etkiliyor.

Temsil Gücünün Azalması:
Karabük’ün milletvekili sayısının 2’ye düşürülmesi, Meclis’te ilin sesinin daha sınırlı sayıda temsilciyle duyurulması anlamına geliyor. Bu durum, özellikle bölgesel projeler, yatırım talepleri ve TBMM komisyonlarındaki söz hakkı gibi konularda dezavantaj olarak algılanıyor.

Vatandaşlar Ne Düşünüyor?
Karabüklü vatandaşlar arasında bu karar çifte yorum aldı: Bir kesim, nüfus temelli adil bir dağılım olduğunu ve sistemin hukuki gerekliliklerini hatırlatarak kabul ederken diğer kesim ise ilin temsil gücünün azalmasından endişe duyuyor, yerel sorunların ve Karabük’ün sesini TBMM’de güçlü şekilde duyurma fırsatının zayıflayacağını belirtiyor.

Siyasi Yansımalar:
Partiler ve aday adayları açısından da bu tür bir azalma stratejik planlamayı etkileyebilir; iki sandalye için rekabet, önceki 3 sandalyeye göre daha yoğun ve kritik bir seçim çalışmasına dönüşebilir. Karabük’ün milletvekili sayısının 3’ten 2’ye düşürülmesi, Yüksek Seçim Kurulu’nun Resmi Gazete’de yayımladığı nüfus temelli dağılım kararıyla resmileşti. TBMM’deki sandalye sayısının azalması, Karabük’ün Meclis’teki temsil gücünü doğrudan etkilerken; bu değişikliğin kentin siyasi dengelerine, yatırım ve proje süreçlerine nasıl yansıyacağı ise önümüzdeki süreçte netlik kazanacak.

Bizi sosyal medyadan takip edin