blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Temmuz, 2025 00:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

“Yangın kontrol paneline hiç değinilmedi bile”

Grand Kartal Otel yangınına ait, ortalarında otelin sahibi ve belediye yetkililerinin de bulunduğu 19’u tutuklu 32 sanığın yargılandığı dava, verilen 2. ortanın akabinde tekrar başladı. Savunması alınan FQC Küresel Sertifikasyon Anonim Şirketi’nin çalışanı Aleyna Beşinci, "Benim önüme yasal ahenkle ilgili bir belge geliyor. Bu evrakta gördüklerim yalnızca, soruşturma yetkim yok. O denli bir platformum yok. Nereye yazacaktım da, araştıracaktım? Benim raporumda, ’Acil durum hareket planı uygundur’ diye bir ibare yok, yanlış yazılmış. Yangınla ilgili bir yetkim, bilgim olmadığı için nerede olmalı, çalışıp çalışmadığına nasıl bakmalıyım? Ben sürdürülebilir turizm denetçisiyim" dedi.
Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, Bolu Toplumsal Bilimler Lisesi’nin spor salonunda özel olarak oluşturulan salonda görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, yangında yaralananlar ile hayatını kaybedenlerin yakınları ve taraf avukatları katıldı.
Avukatların katılma talepleri kıymetlendirme sürecinde müştekiler, hudutlarına hakim olamayarak sanıklar ve avukatlarına bağırdı. Bir müşteki bağırarak, "Tüm Türkiye ziyan gördü" sözlerini kullandı.
İddianamede, otelin teknik işçisi, mutfak çalışanı, iş güvenliği uzmanları ve öbür birtakım yetkililerle birlikte, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin vefatına ve yaralanmasına neden olma" suçlamasıyla tutuksuz yargılanan FQC Küresel Sertifikasyon Anonim Şirketi’nin çalışanı Aleyna Beşinci’nin savunması alındı.

"Yangın denetim paneline hiç değinilmedi bile"
Savunmasında, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyen ve çok özgün olduğunu tabir eden Aleyna Beşinci, "FQC Küresel Sertifikasyon Anonim Şirketi’nde sürdürebilir turizm denetçisiyim. Lise mezunu bile denetçi olabiliyor, bir uzmanlık gerektirmiyor. Ben Grand Kartal Otel’e gittim. Burada sürdürebilir turizm yetkilisi oluyor otelde. Onunla birlikte bu denetimimi yaptım. Kontrol genel olarak çevresel bahislere, global ısınmaya, sürdürülebilirliğe değinen kontrol. Yalnızca bir hususu, yasal ahenk evrakı sebebiyle yargılanıyorum. Çok uzun ve kapsamlı bir husus. Bu yüzden bizim bir gün kontrolümüz var. Yasal ahenkte bizden Turizm Geliştirme Ajansının istediği, belirttiği var mı yok mu kontrolü. Ben oraya gittiğimde turizm işletme evrakı var mı, var. Bununla ilgili örnekleme yapıyorum raporuma. Ruhsatı var mı, var. Bununla ilgili ayrıntılar yazıyorum. Bu raporun içeriğiyle ilgili yetkim, bilgim yok. Gerçek mu yapmışlar, yanlış mı yapmışlar, bununla ilgili yeterliliğim olmadığı için içeriğini sorgulayamıyorum. Tıpkı halde İSGC’nin de orada çalışmadığı lakin varmış üzere yazıldığı söylenmişti, bununla ilgili SGK’dan bir portalım yok. Gerçek mu, değil mi diye sorgulayabileceğim, bakabileceğim bir ekran yok. Bu sebeple raporumu bu halde yazdım. Yeniden uzman raporunda, yangın denetim paneli olduğunu söylediğim ama bulunamadığıyla ilgili atıf yapılmış lakin benim raporlarımda bu türlü bir ibare yok. Yangın denetim panelinde hiç değinilmedi bile"

"Ezberin kaçtı"
Beşinci’nin savunma sırasında duraksaması üzerine müştekilerden biri, "Ezberin kaçtı" dedi. Bunun üzerine salondan, "Müdahale etmeyin" uyarısı yapıldı.

"Sözleşmemiz gereği otel bize hakikat beyan vermek zorunda"
Beşinci, savunmasına şöyle devam etti:
"Bunların doğruluğunu, gerçekliğini araştıramıyorum. Kontratımız gereği otel bize hakikat beyan vermek zorunda. Bende bana verilen belgenin yanlışsız olduğunu kabul ederek, bu kontrolü yapıyorum. Bu aslında 14 unsur içinde yasal ahenk olarak geçiyor ve çok kapsamlı bir şey. Bu sebeple o biçimde yazdım. Fiziki kontrolü sürdürülebilirlik üzerine yapıyorum. Katı atık, mahallî satın alma bunun üzere hususlara fiziki olarak bakıyorum. Suçlamaları kabul etmiyorum. Bu hususta yetkim ve sorumluluğum olduğunu düşünmüyorum. Ali Ağaoğlu’da (şirket yetkilisi) denetimimi imzaladı. Grand Kartal Otel’e 2023 ve 2024 yıllarında iki kere gittim"
Kendisine yöneltilen soruları cevaplayan Aleyna Beşinci, "Belgelerin yalnızca varlığıyla ilgileniyorum. ’İSG evrakı var mı?’ diye soruyorum. Bana da bunu sundular" dedi.

"Bu vicdana uygun değildir"
Beşinci’nin avukatı ise "Müvekkilim sigortadan çalışan, minimum fiyattan az alan biri. İş sıhhati güvenliği önüne koyuluyor, yalnızca siciline yazıyor ve şu an müvekkilim burada yargılanıyor, bu vicdana uygun değildir" diye konuştu.

"Fiziki yapısıyla ilgili yetkinliğim olmadığı için inceleme yapmıyorum"
"Sanık, kontrol gayesiyle gittiği otelde gezip, fiziki kaidelerini görme imkanı oluyor mu?" sorusu üzerine Aleyna Beşinci, "Ben gittiğimde oteli o biçimde kapsamlı inceleyemem. Ben bir odaya girerim, bakarım ki su tasarrufu yapıyor mu? Bununla ilgili bilgilendirmesi var mı? Fiziki yapısıyla ilgili yetkinliğim olmadığı için inceleme yapmıyorum" formunda konuştu.

"Nereye yazacaktım da, araştıracaktım"
Beşinci, üst üste gelen soruların akabinde şöyle konuştu:
"Benim önüme yasal ahenkle ilgili bir belge geliyor. Bu belgede gördüklerim yalnızca, soruşturma yetkim yok. O denli bir platformum yok. Nereye yazacaktım da, araştıracaktım? Benim raporumda, ’Acil durum hareket planı uygundur’ diye bir ibare yok, yanlış yazılmış. Yangınla ilgili bir yetkim, bilgim olmadığı için nerede olmalı, çalışıp çalışmadığına nasıl bakmalıyım? Ben sürdürülebilir turizm denetçisiyim. Ben inançlı turizm sertifikası vermedim, sürdürülebilir turizm sertifikası verdim ancak inançlı turizm sertifikasını da açıklamam gerekirse, covid vaktinde verilen, sıhhat kurallarına bakılarak verilen, bunları içeren bir şeydi"

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Temmuz, 2025 04:00 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Tır sürücüleri Sarp Sınır Kapısı’nda Gürcistan’a tepki gösterdi

Gürcistan’ın NCTS kurallarına uymaması ve Türk teminatlarını tanımaması nedeniyle Sarp Hudut Kapısı’nda toplanan tır şoförleri, artan mağduriyetlerine dikkat çekerek yetkilileri vazifeye çağırdı.
Artvin’in Hopa ve Kemalpaşa ilçelerinde faaliyet gösteren tır şoförleri, Sarp Hudut Kapısı’nda bir ortaya gelerek Gürcistan’ın geçişlerde uyguladığı kısıtlamalara reaksiyon gösterdi. Şoförler, memleketler arası kurallara uyulmadığını belirterek, yaşadıkları mağduriyetin giderilmesini istedi.
Gürcistan’ın, 1 Şubat 2025 tarihi prestijiyle Yeni Ortak Transit Sistemi’ne (NCTS) dahil olmasına karşın sistemin gereklerini yerine getirmediği, Türk teminatlarını tanımadığı ve NCTS kurallarını ihlal ettiği söz edildi. Bu durumun geçişlerde önemli aksamalara neden olduğu bildirildi.
Ortak basın açıklamasını lojistik yöneticisi ve gümrükleme şirketi sahibi Ferdi Gümüşkaya okudu. Açıklamada, bölgede faaliyet gösteren yaklaşık 230 gümrük firması ve nakliyecilik çalışanının meseleler nedeniyle iş yapamaz hale geldiği belirtildi.
Gümüşkaya, Gürcistan’ın milletlerarası teminat kurallarına uymaması nedeniyle Türk taşımacıların yük taşımada aracı firmalara yönelmek zorunda kaldığını, bunun da taşıma maliyetlerini artırarak dalı ekonomik çıkmaza sürüklediğini tabir etti.
Tır şoförleri tarafından yapılan açıklamada, "Yabancı tırlar Türkiye’ye yük getiriyor fakat dönüşte çok düşük fiyatlarla taşıma yapabiliyor. Bu da haksız rekabet doğuruyor. Türk taşımacılar iş bulmakta zorlanıyor, birçok firma iflasın eşiğine geliyor" denildi.
Öte yandan, yaklaşık 500 Türk tırının Gürcistan ile Azerbaycan ortasındaki Kırmızı Köprü Hudut Kapısı’nda 10 gündür bekletildiği bildirildi. Şoförler, yaşanan mağduriyetin bir an evvel giderilmesini istedi"

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.