Karabük Postası tarafından
07 Ağustos, 2023 13:24 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Yaban mersini hasadını Romanyalı kızlar yaptı

Yaban mersini üreticiliği hakkında bilgi almak için Türkiye'ye gelen Romanyalı kız öğrenciler, tarlaya girip hasada katıldı. Bursa'nın Orhaneli ilçesindeki bir çiftliğin sahibi olan Ahmet Kahrıman, kızı Saliha Kahrıman'ı Erasmus eğitimi için Romanya'ya gönderdi. Saliha Kahrıman'ın eğitim sürecinde tanıştığı Romanyalı kız öğrenciler Paula Anghelache, ikiz kardeşler Maria Alecsa Olaru ve Loana Elise Nicol Olaru, yaban mersini üreticiliği hakkında bilgi almak için Türkiye'ye geldi. Bursa'nın Orhaneli ilçesinin yolunu tutan Romanyalı kızlar Çivili Mahallesi'nde çiftçi ve aynı zamanda Yaban Mersini Kooperatif Başkanı Ahmet Kahrıman’ın çiftliğinde yılın son yaban mersini hasadını yaptılar. Ahmet Kahrıman, “Kızımız Romanya’da Erasmus eğitimi alırken tanışmış olduğu arkadaşlarına yaban mersini ürettiğimizi anlatmış. Onlar da gayet meraklı bir şekilde bahçemizi görmek istemişler. Bu kızlar daha önce Romanya'da, İtalya'da yaban mersininin tadına bakmışlar, ne olduğunu biliyorlar. Biz de bu tarlamızı gösterelim dedik onlara. Yılın son hasadını yaptırdık. Geldiler tadına, lezzetine, dayanıklılığına, aromasına hayran kaldılar. Yaban mersininin değişik çeşitleri olduğunu her bir cinsinin ayrı tat, lezzet ve aromasının olduğunu kendilerine anlattık. Dağ yöresi yaban mersininin Türkiye’de ve dünyada bir numara olduğunu kendilerine gösterdik ve onlar da dokunarak, koklayarak ve tadına bakarak bu kaliteyi tescillemiş oldular” dedi. Romanyalı kız öğrenciler öğrenmek istedikleri yaban mersini üreticiliği ve yetiştiriciliği hakkında bilgiler edinirken, ıhlamur çiçeği de toplayarak ailelerine götürdüler. (İHA)

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Mayıs, 2025 11:43 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

KBÜ’de Doğa Sporları ve Sürdürülebilir Turizm Çalıştayı Düzenlendi

Karabük Üniversitesi (KBÜ), Üniversite Öğrenci Toplulukları Destekleme Programı (ÜNİDES) kapsamında doğa sporları ve sürdürülebilir turizmi bir araya getiren çalıştaya ev sahipliği yaptı.

KBÜ Doğa Sporları Kulübü (KÜDOSK) tarafından organize edilen "Karabük’ün Doğasında Hayat Var: Doğa Sporları ve Sürdürülebilir Turizm Çalıştayı", 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Etkinliğe akademisyenler, sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Çalıştayın açılışında konuşan KBÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neslihan Akçay, etkinliğin yalnızca doğa sporlarını değil, aynı zamanda ekolojik denge, sürdürülebilirlik ve yerel turizmin gelişimi gibi konuları da kapsadığını ifade etti. Akçay, çalıştaya destek veren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Üç oturum şeklinde düzenlenen çalıştayda doğa turizmi, kanyoning, dalış, kaya tırmanışı, doğa yürüyüşü, maraton, dağ bisikleti, kayak, mağaracılık, paraşüt sporları ve oryantiring gibi pek çok alanda uzman isimler bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

Ayrıca Karabük’e yönelik hazırlanan "Doğa Turizmi Raporu" katılımcılarla paylaşıldı. Raporda 3 stratejik öncelik, 14 hedef, 78 tedbir, 5 program ve 20 proje önerisi yer aldı.

Etkinlikte, Karabük’te doğa sporlarının son yıllarda gösterdiği gelişime dikkat çekilirken, 2015 yılında başlayan doğa yürüyüşü faaliyetlerinin bugün altı farklı kulüp ve dernek tarafından sürdürüldüğü belirtildi.

blank
Bizi sosyal medyadan takip edin