Karabük’te Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanteri ve İzleme Projesi kapsamında fotokapanlarla yaban kedisi, kızıl tilki, çakal, karaca, kaya sansarı, yaban domuzu, boz ayı ve sarı boynuzlu orman faresi görüntülendi.
Karabük’te ormanlık alanlara kurulan ve bu yıl sonunda tamamlanacak çalışma için doğaya, hayvanların hareketleriyle devreye girerek fotoğraf ve video çekme özelliğine sahip 10 fotokapan kuruldu. Fotokapanlar ile şimdiye kadar yaban kedisi, kızıl tilki, çakal, kurt, karaca, kaya sansarı, yaban domuzu, bozayı ve sarı boyunlu orman faresi görüntülenerek saptandı. Ayrıca, çalışmayla bugüne kadar bölgede varlığı bilinen 705 bitki türüne 14’ü endemik 70 yeni tür eklendi.
Orman ve Su İşleri Müdürlüğü mühendisi İsmail Sevimler, doğaya kurdukları 10 fotokapan ile il genelindeki yaban hayatı içinde yaşayan türlerin tespitini yapıp, doğal olarak yaşayıp üreyebildikleri alanlar ve tür dağılımları konularında bilgi edindiklerini söyledi. Sevimler, “Fotokapan çalışmasıyla şimdiye kadar yoğun bir popülasyon saptadık. Bu sevindirici bir durum. Popülasyonun yoğunluğunu gösteren bir durum. Bu çalışma yıl sonunda sona erecek” dedi.