blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
28 Kasım, 2024 12:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Vazgeçilmez yemeklere bilimsel dokunuş: Patates, köfte ve pişi için en sağlıklı pişirme yöntemi araştırılacak

Hitit Üniversitesinde yürütülen proje çerçevesinde, Türkiye’nin favori lezzetleri olan patates kızartması, köfte ve pişi için en sağlıklı pişirme yöntemlerinin ve yağ seçeneklerinin belirlenmesi hedefleniyor.

Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Kabak’ın yürütücülüğünü üstlendiği proje çerçevesinde patates, köfte ve pişi için en sağlıklı pişirme yöntemi araştırılacak. Proje, TÜBİTAK 1002 Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Makine ve İmalat Teknolojileri alanında ihtisaslaşan Hitit Üniversitesi bünyesinde yürütülecek proje ile farklı pişirme teknikleri ve farklı yağ çeşitleri kullanılarak hazırlanan patates kızartması, köfte ve pişi ürünlerinde oluşabilecek toksik maddelerin etkisi analiz edilecek.

Proje yürütücüsü Prof. Dr. Bülent Kabak, Türkiye’de en çok tüketilen ürünler arasında ilk sıralarda yer alan patates kızartması, köfte ve pişi gibi gıdaların çocukların sağlığını tehdit eden unsurlar barındırabildiğini söyledi. Başlattıkları projede sevilen gıda ürünlerinin derin yağda kızartma, fırınlama ve ’airfryer’ pişirme teknikleri ile ayçiçeği yağı, zeytinyağı ve palm yağı çeşitlerinin kullanılacağını kaydeden Kabak, “Projemizde belirlendiğimiz pişirme teknikleri ve yağ çeşitleriyle gıdalar üzerinde oluşabilecek toksik maddeler üzerinde bir analiz yapmayı planlıyoruz. Bu maddeler arasında sağlık için risk oluşturabilecek unsurlar bulunuyor. Çocukların ve ergenlerin bu maddelere olan maruziyetini en aza indirmek için en uygun pişirme yöntemlerini ve yağ seçeneklerini belirleyeceğiz” dedi.

“Projemiz ile en güvenli yöntemler bilimsel verilerle açıklığa kavuşturulacak”

Çalışmanın hem tüketicilere hem de gıda sektörüne önemli katkı sağlayarak güvenli pişirme tekniklerini ve yağ çeşitlerini ortaya koyacağını belirten Kabak, “Ev tipi hazırlık şartlarından hazır dondurulmuş ürünlere kadar geniş bir yelpazede yapacağımız incelemelerle, tüketicinin aklındaki tüm soru işaretlerini gidermeyi planlıyoruz. Projemiz ile en güvenli yöntemler bilimsel verilerle açıklığa kavuşturulacak” diye konuştu.

Hitit Üniversitesinin ihtisaslaşma alanı çerçevesinde yeni projeler geliştirmeye devam ettiklerini ifade eden Kabak, gelecekteki bilimsel çalışmalara kapı aralamak adına proje kapsamında doktora öğrencileri Eylem Odabaş, Nimo Hussein Yussuf ve Fatma Öznur Afacan’ın yer aldığını sözlerine ekledi.

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Ocak, 2025 12:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Sanayi sektöründe kadınlar için yeni fırsatlar

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ve TOBB Samsun Kadın Girişimciler Kurulu iş birliğiyle, Samsun’da bayan istihdamını ve girişimciliğini artırmak gayesiyle saha ziyaretleri gerçekleştirildi. Ziyaretler kapsamında bayanların ekonomik hayata daha fazla iştirakini sağlamak ismine çeşitli projeler ve iş birliği fırsatları ele alındı.

OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle, TOBB Samsun Kadın Girişimciler Kurulu Lideri Mihriban Akyüz, Lider Yardımcısı Emine Karaçuha Yılmaz ve OKA Toplumsal Kalkınma ve Girişimcilik Birim Başkanı Sümer Çakır’ın katılımıyla, Samsun Organize Sanayi Bölgesi’ndeki(OSB) Samsun Model Fabrika ve birtakım firmalar ziyaret edildi.

Ziyaretlerde, sanayi bölümünde bayanların daha fazla yer alması için firmaların talepleri ve muhtaçlıkları değerlendirildi. Samsun Model Fabrika’da uygulanan yalın üretim teknikleri ve dijital dönüşüm süreçleri yerinde incelendi. Bayan iş gücünün hünerlerinin artırılması ve dijital dönüşümün sağlanması için iş birliği imkanları üzerinde duruldu.

Kadın istihdamının artırılmasına yönelik iş birliği protokolü

Kadın istihdamını artırmak maksadıyla, 5 Kasım 2024 tarihinde Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı, Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odası ortasında “Kadın İstihdamının ve Girişimciliğinin Artırılması İşbirliği Protokolü” imzalanmıştı.

Protokol kapsamında, mesleksel eğitimler, staj programları ve kamu-üniversite-sanayi iş birliğiyle bayan iş gücünün marifet ve yeterliliklerinin artırılması hedefleniyor. Ayrıyeten bayanların ekonomik hayatta daha fazla yer alması için uyum ve iş birliğinin güçlendirilmesi planlanıyor.

OKA paydaşları iş birliğiyle, bayanların ekonomik hayata daha fazla iştirak sağlaması için 2025 yılında yeni projeler geliştirmeye devam edecek. Bayanların girişimcilik seyahatini desteklemek ve istihdam fırsatlarını artırmak emeliyle geniş bir yelpazede çalışmalar yürütülüyor.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.