blank
Ramazan Akca tarafından
09 Mayıs, 2014 14:46 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Vali Orhan Alimoğlu İl Genel Meclisi Toplantısına Katıldı

Karabük Valisi Orhan Alimoğlu, İl Genel Meclisi toplantısına katıldı İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Yıldırım, Meclis Başkan Vekili Seyfettin Dikmen ve Meclis üyelerinin tamının hazır bulunduğu toplantıda, İl Genel Meclis Başkanı Hasan Yıldırım, Vali Orhan Alimoğlu’na toplantıya katıldığı için teşekkür ederek çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Vali Orhan Alimoğlu da yaptığı konuşmada,  “ Ben geleli ve sizler de seçileli çok fazla bir süre olmadı, sizler seçildikten hemen sonra beni ziyarete geldiniz. Bende hem iade-i ziyaret olması, hem de selamlaşalım düşüncesi ile bugün toplantıya katıldım. Malumunuz üzerine devlet ve millet bir bütün, İl Özel İdaresi de bir bütün sizler, personelimiz hepimiz İl Özel İdaresi’ni tamamlıyoruz. İl Özel İdarelerinin görev ve sorumluluk sahası geniş, her ne kadar bütçemiz çok fazla olmasa da paramızı dikkatli kullanabilirsek bu para ile daha etkili işler yapabiliriz. İşimizi iyi yaparsak vazgeçilmez oluruz önemli işlere, önemli hizmet fırsatıdır. Eğer dikkat etmezsek memnuniyeti arttıramayız, o bakımdan birlikte, samimiyetle ve ciddiyetle çalışalım inşallah önemli işlere vesile olalım. Öncelikle yapmamız gereken en önemli iş sağlam fikir üretmek sizlerin fikirleri var ise bunları tüm meclis üyeleri ile birlikte değerlendiririz ve süratle icra etmeye çalışırız. Milletimize, memleketimize faydamız olur ise bundan hepimiz bahtiyar oluruz. Bu duygu ve düşünceler ile döneminiz ve hizmetlerinizin hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Vali Orhan Alimoğlu’nun konuşmasının ardından toplantı sohbet şeklinde basına kapalı olarak devam etti.
Trabzon’un bu mahallesinde örnek gelenek
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Aralık, 2024 12:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Trabzon’un bu mahallesinde örnek gelenek

Trabzon’un Yomra ilçesindeki Özdil mahallesinde bir asırdır yaşatılan gelenek duyanları şaşırtıyor. Yıllardır kahvehanelerde kart ve okey üzere oyunların oynanmadığı mahallede bu gelenek yaşatılmaya çalışılıyor.
Trabzon’un Yomra ilçesinde yaklaşık 3 bin nüfuslu Özdil mahallesinde bir asırdır enteresan bir gelenek yaşatılıyor. Ulemaların yetiştiği mahallede yaklaşık 100 yıl evvel mahalle genelindeki kahvehanelerde oyun oynanmamasına karar verildi. Bu kararı yıllardır sürdüren mahalle sakinleri kart, okey üzere çeşitli oyunlar yerine sohbet etmeyi tercih ediyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Özdil Mahalle Muhtarı Sami Apaydın, “Kahvelerimizde hiçbir yerde oyun oynanmaz. Ben de hiçbir oyun bilmem. Olmasına da kimse teşebbüs etmez. Etse de sonu hayır değildir. Biz bunu bu türlü biliriz” dedi.
Yöre sakinlerinden Hüseyin Adanur, mahallede kimsenin yürek edip oyunlu bir kahvehane açamayacağını belirterek, “Burası bir ulema yatağıdır. Burada herkes hocasına, büyüğüne hürmet ve sevgi içerisindedir. Onun için hocamız kahveye girdiği anda ne kadar insan varsa ayağa kalkar hürmet ve sevgi gösterir. Burada 100 yıldan beri oyun olmamıştır. Bundan sonra da oynanamaz. Namazlarımızı kıldıktan sonra tekrar kıraathanede buluşuruz. Yatsı namazına kadar sohbet ederiz. Namazı kıldıktan sonra herkes konutuna masraf. Bu türlü bir geleneğimiz vardır. Bu devam ediyor. Çok memnunuz. Ben oyun bilmiyorum. Bugüne kadar da oynamadım. Şayet oyun oynamasını bilen varsa ilçe merkezine sarfiyat. Gençlerimiz de birebir geleneği sürdürüyor” dedi.

“Oyun oynamak isteyenler ilçe merkezine gidiyorlar”
Kahvehane sahibi Mehmet Albayrak da, oyun oynamak isteyenlerin ilçe merkezine gittiklerini belirterek, “Eskilerimizin buranın uleması çok olduğundan onlara hürmet ve hürmeten hiç kimse bu işe başlamadı. Buranın insanın vakti çok kıymetli. Bir dakikası bile kıymetli. Çalışma ve üretmesi lazım. Oyun oynatmayı düşünmüyoruz. Oyun oynamak isteyenler ilçe merkezine gidiyorlar. İnşallah bu geleneğimiz sürer. Dışarıdan gelip oyun oynamak istediğini söyleyenler oluyor. Biz de yok deyince şaşırıyorlar. Öyküsünü soruyorlar. Bildiğimiz kadarıyla anlatıyoruz. Birtakımı mutlu oluyor, kimileri da canımız sıkılıyor vakit geçirseydik diyor” dedi.
Yöre sakinlerinden Asım Albayrak ise, “Kahvelerimizde oyun yok. Bu mahallenin kuruluşundan beri burada oyun yok. Bu geleneğimiz Hacı Baba’dan geliyor. Buralarda oyun falan hiçbir vakit olmamış” halinde konuştu.

“Oyunlu kahvehanelere gitmiyoruz”
Özdil mahallesinde yaşayan 25 yaşındaki Muhammet Bayındır ise, oyunlu kahvehanelere gitmediklerini kaydederek, “Bu gelenek devam edecek. Mahallenin bu geleneğini yıkmak olmaz. Oyun çok ön plana çıkartılacak bir bahis değil. Artık teknoloji çağındayız. Bunu telefonla da oynayabiliyorsun. Oyunun peşine gitmiyoruz. Bu mahallede büyüdüğümüz için alışkanlıklarımız bu istikamette. Oyunlu kahvehanelere gitmiyoruz. Buraya gelip çayımızı içip vakit geçiyoruz” tabirlerini kullandı.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.