blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Şubat, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Uzmanlardan heyelan uyarısı

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Trabzon ve Giresun’da son günlerde yaşanan heyelanların akabinde konuşan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Kara, bölgenin coğrafik yapısı itibariyle heyelan riski altında olduğunu belirterek "Yağmur ve kar yağışı üzere tabiat olayları yamaçların stabilitesini olumsuz etkiliyor. Bilhassa karların eridiği periyotlarda, toprağa daha fazla su sızıyor ve bu da heyelanların daha sık yaşanmasına neden oluyor" dedi.
Yağmur ve kar yağışı üzere tabiat olayları yamaçların stabilitesini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Kara, "Doğu Karadeniz Bölgesi, bilhassa eğimli ve engebeli bir coğrafyaya sahip. Bu çeşit yapılar, doğal olarak heyelanlar için bir taban oluşturuyor. Yağmur ve kar yağışı üzere tabiat olayları da yamaçların stabilitesini olumsuz etkiliyor. Bilhassa karların eridiği devirlerde, toprağa daha fazla su sızıyor ve bu da heyelanların daha sık yaşanmasına neden oluyor" diye konuştu.

Yanlış arazi kullanımının da değerli bir faktör olduğunu tabir eden Kara, "Yanlış arazi kullanımı da çok değerli bir faktör. Orman alanlarının kesilmesi ve bu alanların çay ya da fındık tarımına dönüştürülmesi, toprağın hassas istikrarını bozuyor. Bu da yamaçlarda toprak kaymalarına yol açabiliyor. Bilhassa karların erimesi ve şiddetli yağışların tesiriyle heyelanlar daha fazla meydana geliyor. Şiddetli yağışlar, derelerde yüksek akımlar oluşturuyor. Bu akımlar, yamacın alt kısmını (topuk) oyarak yamacı tutan kuvveti zayıflatıyor. Bu da heyelan riskini artıran bir başka faktör. Derelerin çok akışı, yamaçların stabilitesini önemli formda etkileyebiliyor" biçiminde konuştu.
Depremlerin de heyelana neden olabileceğini belirten Kara, "Depremler de heyelanlara neden olabilir lakin bölgemizde daha fazla görülen faktörler, şiddetli yağışlar, karların erimesi ve eğimli arazi yapısı. Bunlar, heyelanların daha sık görülmesine neden olan ana etkenler. İnsan tesirini de unutmamak lazım. Bilhassa köy yollarının gereksiz yere yapılması, yamaç stabilitesini ve su drenajını olumsuz etkileyerek heyelanları artırıyor" tabirlerini kullandı.

"Heyelan olaylarında artış yaşanıyor"
Bölgedeki heyelan olaylarında bir artış gözlemlendiğini tabir eden Kara, "Bölgedeki heyelan olaylarında bir artış gözlemleniyor. Türkiye genelindeki heyelan olaylarının yaklaşık yüzde 25’i Doğu Karadeniz Bölgesi’nde meydana geliyor. Yamaçlarda yapılan yollar ve dikkatsizce yapılan inşaatlar, heyelanların sıklığını artırıyor. Bu nedenle, bu cins olayları evvelden iddia etmek ve tedbir almak çok değerli. Birinci olarak, riskli bölgelerin belirlenmesi gerekiyor. Jeolojik yapı, eğim, yağış durumu ve insan tesiri göz önünde bulundurularak bu bölgeler modellenebilir ve heyelan riski evvelce iddia edilebilir. Mahallî idarelerin bu riskli alanlarda imar planı yapmaması, yol ağlarını buna nazaran planlaması ve halkı bilinçlendirmesi çok değerli. Ayrıyeten, insan tesirlerinin daha denetimli ve planlı bir formda yapılması, bu çeşit olayların sıklığını azaltabilir. Mahallî idarelerin en kıymetli vazifesi, heyelan riski taşıyan alanların imara açılmaması, bu alanlarda yapılaşmanın engellenmesi ve yol ağlarının bu duruma uygun halde planlanmasıdır. Ayrıyeten halkı bu bahiste bilinçlendirmek, eğitici çalışmalar yapmak ve mahallî halkı, heyelan riski konusunda daha hassas hale getirmek çok önemlidir" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Haziran, 2025 08:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

BARÜ ile AFAD arasında iş birliği protokolü imzalandı

Bartın Üniversitesi (BARÜ) ile Bartın Vilayet Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ortasında afet ve acil durumlarda gönüllülük faaliyetlerini destekleyecek iş birliği protokolü imzalandı.
BARÜ ile Bartın Vilayet Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ortasında geliştirilen "Gönüllülük Eğitimi ve İşçi Destekleme Protokolü" Rektör Prof. Dr. Ahmet Akkaya ile AFAD Vilayet Müdürü Alparslan Yenitürk tarafından imzalandı. Öğrencilerin tatbikatlar, saha uygulamaları ve gönüllülük etkinliklerinde resmi olarak faal rol üstlenebilmesini içeren protokol imza töreninde BARÜ Spor Bilimleri Fakültesi öğretim elemanları ile AFAD yetkilileri de yer aldı. Protokol çerçevesinde Spor Bilimleri Fakültesi öğrencileri, AFAD gönüllüsü olarak sınıf ve modül temelli eğitimlere katılabilecek. Öğrencilerin afet farkındalığını artırmak maksadıyla uygulamalı ders içeriklerinin hazırlanması noktasında planlamalar yapılacak. Böylelikle acil durumlarda muhtaçlık duyulan afet gönüllülüğü sistemine nitelikli dayanak sağlanırken afet idaresi süreçleri de bilimsel temellere dayalı olarak geliştirilecek.
Ayrıca Spor Bilimleri Fakültesi öğretim elemanları; AFAD çalışanına yönelik fizikî uygunluk, performans artırma, yaralanma tedbire ve gerilim idaresi üzere alanlarda eğitimler düzenleyecek. İlerleyen süreçte pilot bölge olarak Bartın’da afetlere hazırlık, fizikî yeterlilik ve gönüllülük temelli uygulamaları kapsayan yeni bir proje de planlanıyor. İki kurumun bilgi, tecrübe ve insan kaynağını bir ortaya getiren bu projenin, lokal ölçekte uygulanmasının akabinde ulusal ve memleketler arası seviyede yaygınlaştırılması ve afet idaresi alanında örnek bir model oluşturması hedefleniyor.

Rektör Akkaya’dan AFAD Müdürü Yenitürk’e teşekkür

Kurumlar arası iş birliğiyle toplumda afet şuuru oluşturulmasının kıymetini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Ahmet Akkaya, "Bartın Üniversitesi olarak afet farkındalığının artırılması doğrultusunda kamu kurumlarımızla iş birliği içerisinde çalışmayı hayli kıymetli buluyorum. Bu çerçevede Bartın AFAD ile imzaladığımız protokolle öğrencilerimizin afet müdahale süreçlerinde aktif ve verimli bir halde rol almasını sağlayacağız Bu niyetlerle toplumsal sorumluluk şuuruyla vilayetimize ve ülkemize kıymet katacak çalışmalardaki iş birlikleri hasebiyle Bartın Vilayet Afet ve Acil Durum Müdürümüz Sayın Alparslan Yenitürk’e teşekkür ediyorum" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin