Uzmanından bayram için beslenme uyarısı: "Baklava ya da kadayıf gibi şerbetli tatlılar yerine dondurma ya da sütlü tatlılar tercih edin" - Karabük Haber Postası
Karabük
İmsak 05:32
Güneş 06:57
Öğle 13:04
İkindi 16:22
Akşam 19:01
Yatsı 20:21
İmsaka son --:--
uzmanindan bayram icin beslenme uyarisi baklava ya da kadayif gibi serbetli tatlilar yerine dondurma FEfbpTHU jpg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Nisan, 2024 04:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Uzmanından bayram için beslenme uyarısı: “Baklava ya da kadayıf gibi şerbetli tatlılar yerine dondurma ya da sütlü tatlılar tercih edin”

Yaklaşan Ramazan Bayramı öncesinde sağlıklı beslenme konusunda uyarılarda bulunan Diyetisyen Buse Yıldız Tekirdağ, baklava ya da kadayıf gibi şerbetli tatlılar yerine dondurma ya da sütlü tatlıların tercih edilmesinin daha faydalı olacağını ifade etti.

Uzmanlar, Ramazan Bayramında baklava ya da kadayıf gibi şerbetli tattılar yerine, dondurma ya da sütlü daha hafif tatlıların tercih edilmesi tavsiyesinde bulundu. Bayramda insanların çok fazla yemek yemeye yöneldiğini belirten Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Diyetisyen Buse Yıldız Tekirdağ, sağlıklı beslenmeyle ilgili tavsiyelerde bulundu. Ramazan Bayramında sağlık beslenmeyle ilgili yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Diyetisyen Tekirdağ, “Ramazan süresince öğün sayısının azalması ve beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler, bireyleri bayram döneminde psikolojik olarak daha fazla yemeye sürüklüyor. Ancak, Ramazan ayının sona ermesiyle birlikte aşırı yeme alışkanlığı, çeşitli sağlık sorunlarını kaçınılmaz hale getiriyor. Ayrıca, Ramazan boyunca kilo alımının en önemli nedenlerinden biri olan yavaşlayan metabolizma, dikkate değer bir faktör olarak öne çıkıyor. Bu nedenle, bayram da dahil olmak üzere, az ve sık yemek yiyerek öncelikle metabolizmanın hızlandırılması önem taşıyor” dedi.

“Kan şekerinin hızlı yükselmesine ve çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir”

Şeker, çikolata veya hamur ürünlerinin hızlı tüketilmesinin çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceğini söyleyen Tekirdağ, “Geleneksel bayram ikramları arasında bulunan şeker, çikolata ve hamur işleri gibi yüksek enerjili gıdalar, kan şekerini hızla yükselten ve sindirim sistemi problemlerine neden olabilen gıdalardır. Bu tür gıdaların ani ve aşırı tüketimi, kan şekerinin hızlı yükselmesine ve çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Dolayısıyla, vatandaşların bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat etmeleri, aşırıya kaçmamaları ve yeterli, dengeli beslenme ilkelerini göz önünde bulundurmaları önemlidir” diye konuştu.

“Su tüketimini arttırmak ve içecek olarak ayran veya mineralli suları tercih etmek gerekmektedir”

Ramazan Bayramında su tüketiminin arttırılmasını isteyen Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Diyetisyen Buse Yıldız Tekirdağ, “Ramazan ayının sona erdiği ilk günlerde artan sıvı ihtiyacını karşılamak oldukça önemlidir. Diğer tüm besinler ve içeceklerin sağladığı sıvının, içilen suyun yerini tutmayacağı unutulmamalıdır. Dolayısıyla, su tüketimini arttırmak ve içecek olarak ayran veya mineralli suları tercih etmek gerekmektedir. Ramazan ayı boyunca beslenme ve sıvı alımındaki dengesizlikler ve yetersizlikler nedeniyle oluşan kabızlık gibi metabolizma sorunlarını hafifletmek için lifli ve posalı besinlerin tüketimi arttırılmalıdır. Bu besinler arasında mevsim meyve-sebzeleri, kurubaklagiller ve tam tahıllı ürünler yer alır. Ramazan sonrası kahvaltının içeriğine dikkat edilmelidir. Bayram kahvaltılarının aşırıya kaçmadan, hafif ve az yağlı yiyeceklerden oluşması önemlidir. Örneğin, haşlanmış yumurta, süt, ceviz, esmer ekmek ve mevsim sebzelerinden oluşan bir kahvaltı tercih edilmelidir, börek gibi ağır yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Bayram ziyaretlerinde özellikle tatlı, şekerleme, draje ve çikolata tüketimine dikkat edilmelidir; bu tür gıdaların küçük hacimli olmalarına rağmen yüksek enerji içeriklerine sahip olduğu unutulmamalıdır. Misafirlerinize baklava veya kadayıf gibi şerbetli tatlılar yerine, dondurma, meyveli ve sütlü tatlılar gibi daha hafif alternatifler sunabilirsiniz. Ayrıca, şeker yerine kuru meyveleri ikram etmek de sağlıklı bir seçenek olabilir. Kuru meyvelerinizi ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişlerle süsleyerek besleyici ve vitamin-mineral içeriği yüksek ikramlar hazırlayabilirsiniz. Bu şekilde, misafirlerinize hem sağlıklı hem de lezzetli bir alternatif sunmuş olursunuz. Bayramda şekerli besinlerin yanı sıra çay ve kahve tüketimine de dikkat etmek önemlidir. Günde 8 bardaktan fazla çay veya 2 fincandan fazla kahve tüketilmemelidir. Ayrıca, gazlı içeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Bu şekilde, sağlıklı bir içecek alışkanlığı korunarak bayram boyunca daha dengeli bir beslenme sağlanabilir. Bayramda, besin tüketiminin kısıtlandığı bir dönemden çıkmış gibi hissetmek, kontrolsüz ve ani besin tüketimini engellemek adına otokontrolü elden bırakmamak önemlidir. Bu süreçte, dengeli ve ölçülü beslenmeye dikkat etmek, aşırıya kaçmamak ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını korumak önemlidir. Bayramda alınan enerjiyle harcanan enerji dengesini sağlamak için en azından yürüyüş ve spor aktiviteleri için fırsat oluşturulmalıdır. Bu, bayram süresince sağlıklı bir yaşam tarzını sürdürmek ve bedeni aktif tutmak için önemli bir adımdır” şeklinde konuştu.

40 gram civarındaki 1 dilim baklavanın 200 kilokalori olduğunu hatırlatan Tekirdağ, “40 gram 1 dilim baklava 200 kilokaloridir. 1 dilim baklava, 2 porsiyon meyve ile 2 tam ceviz ve 1 dilim ekmeğe eşittir. 1 dilim baklava, 20 küp şeker demektir. 1 dilim baklava, 45 dakika yürüyüş ya da 30 dakika koşmak demektir” ifadelerini kullandı.

Diyetisyen Tekirdağ, vatandaşlarında Ramazan Bayramını kutlayarak, hayırlı ve sağlıklı bir bayram geçirmeleri dileğinde bulundu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
14
Mart Cumartesi
1447 HİCRİ Ramazan 24
Yatsı Vakti
Şuanki vakit
Yatsı
İmsak vaktine kalan süre
 
  İmsak
05:32
  Güneş
06:57
  Öğle
13:04
  İkindi
16:22
  Akşam
19:01
  Yatsı
20:21

Video Haberler

eski adalet bakani tunc son 23 yilda terorizme neden olan tum unsurlari ortadan kaldirdik cqWyfkWc

Eski Adalet Bakanı Tunç: “Son 23 yılda terörizme neden olan tüm unsurları ortadan kaldırdık”

kastamonuda 24 yil hapis cezasiyla aranan hukumlu yakalandi I5pjzWCW

Kastamonu’da 24 yıl hapis cezasıyla aranan hükümlü yakalandı

bakan yumakli gubre stoklarimizda herhangi bir problem yok WuwC4A9O

Bakan Yumaklı: “Gübre stoklarımızda herhangi bir problem yok”

gulsanda uzlasilamayan yuzde 15lik kisim icin acele kamulastirma karari 2lOJ5rMC

Gülsan’da uzlaşılamayan yüzde 15’lik kısım için acele kamulaştırma kararı

samsunda otobus ile otomobil kavsakta carpisti 9 yarali fuVXZvkM

Samsun’da otobüs ile otomobil kavşakta çarpıştı: 9 yaralı

tokatta 56 buyuklugundeki depremin merkezi pinarbeyli havadan goruntulendi RyZr8vwf

Tokat’ta 5,6 büyüklüğündeki depremin merkezi Pınarbeyli havadan görüntülendi

alaplida sehitler icin 450 hatim duasi Yi5AYcne

Alaplı’da şehitler için 450 hatim duası

eski adalet bakani tunc son 23 yilda terorizme neden olan tum unsurlari ortadan kaldirdik cqWyfkWc
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Mart, 2026 00:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Eski Adalet Bakanı Tunç: “Son 23 yılda terörizme neden olan tüm unsurları ortadan kaldırdık”

Eski Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Son 23 yılda terörizme neden olan tüm unsurları ortadan kaldırdık. Gerek bölgesel ayrımcılık, gerek etnik milliyetçiliği sona erdirdik. Ayrım yapmadan ülkemizin doğusundan batısına her köşesine hizmet götürdük, yatırım götürdük. Temel hak ve özgürlükleri güçlendirdik” dedi.

Bartın’da AK Partili teşkilat mensupları ile eski ve yeni yöneticiler, sivil toplum temsilcileri ve vatandaşlar ile “Geleneksel Teşkilat Vefa İftarı” programında buluştu. AK Parti İl Başkanlı tarafından bir düğün salonunda gerçekleşen programa AK Parti Sivil Toplum ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Belgin Uygur, Önceki Dönem Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz da katıldı.

Eski Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un hemşehrileri ile hasret giderdiği program, okunan Kur’an-ı Kerim ve yapılan dualarla devam etti. Açılan iftarın ardından konuşan Bakan Tunç, Türkiye’nin çevresindeki ateş çemberine dikkat çekerek, birlik ve beraberlik çağrısında bulundu. Uluslararası kuruluş ve mahkemelere de tepki gösteren Tunç, “Türkiye Yüzyılı’nın inşa süresini başlattık. Türkiye’yi bölgesinde güçlü, dünyada lider bir ülke olabilmesi için mücadeleyi sürdürme gayreti içerisinde olacağız. Etrafımız ateş çemberi. Dünya sıkıntılı. Bölgemiz, etrafımız, savaşlar, soykırım. Maalesef hukukun gücü değil de, gücün hukukunun geçerli olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Uluslararası hukuk yok. Uluslararası kuruluşların hiçbir geçerliliği maalesef yok. Uluslararası mahkemeleri dinleyen, takan yok. Onların kararlarına uyan yok. Filistin’de, Gazze’de iki buçuk yıldan bu yana soykırım suçu işlendi. Ama maalesef uluslararası kuruluşlar buna engel olamadı. İşte Sayın Cumhurbaşkanımız, ’Daha adil bir dünya mümkündür. Uluslararası sistem bir revizyona tutulmalıdır. Hakkaniyet olmalıdır. Adalet olmalıdır’ derken, işte bu zulümlerin sona ermesi için mücadeleyi siyasi hayatı boyunca yapmıştır. Ve bundan sonra da yapacağız” dedi.

İran ve Lübnan’a saldırılar

ABD ve İsrail’in, İran ile Lübnan’a yaptığı saldırılara ilişkin Tunç, “Bugün Amerika Birleşik Devletleri’nin, İsrail’in İran’a saldırmasıyla, Lübnan’a saldırmasıyla devam eden süreçte maalesef akan kanlar. Bunları durdurmanın yolu, dünyada da hakkaniyeti, adaleti hakim kılmakla mümkün. Bunun için de Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye’yi daha güçlü yapmak zorundayız. Bunu yapmak için birlik beraberliğimizi daha da güçlendirmek zorundayız” şeklinde konuştu.

“Terör belasından kurtulmak üzereyiz”

Türkiye’nin 23 yıllık AK Parti iktidarlarında teröre neden olan tüm unsurların tek tek ortadan kaldırıldığını da belirten Tunç, “Ayrılığımızı gayrılığımızı sona erdirmek durumundayız. Türkiye’yi terörden tamamen kurtarmak durumundayız. İşte onun için Terörsüz Türkiye diyoruz. 41 yıldan bu yana yani yarım asırdan bu yana ülkemizin gelişmesinin ve kalkınmasının önündeki en büyük engel terör belasından da kurtulmak üzereyiz. Terörsüz Türkiye sadece son bir, bir buçuk yılın meselesi değil. 41 yıldan bu yana bu uğurda şehitler verdik, gaziler verdik. Büyük acılar yaşadık. Trilyonlarca kaybımız oldu ekonomik kaybımız. O kayıplarımız olmasaydı bugün Türkiye çok daha farklı noktada olurdu. Son 23 yılda terörizme neden olan tüm unsurları ortadan kaldırdık. Gerek bölgesel ayrımcılık, gerek etnik milliyetçiliği sona erdirdik. Ayrım yapmadan ülkemizin doğusundan batısına her köşesine hizmet götürdük, yatırım götürdük. Temel hak ve özgürlükleri güçlendirdik. Bütün vatandaşlarımız için ve teröre zemin teşkil eden bütün unsurları birer evvel ortadan kaldırarak bugün terörsüz Türkiye’yi de konuşabilir hale geldik. Ve inşallah başarıyla sonuçlanacak. Terör örgütünün feshiyle, silahları bırakmasıyla, gerek içeride gerek dışarıda terör tehdidinin ortadan kalkmasıyla beraber Türkiye’nin gelişmesi, güçlü olması daha da kolaylaşacak. Türkiye Yüzyılı’nın inşası inşallah daha kolay olur” ifadelerine yer verdi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Uygur ise, “Güçlünün haklı olduğu bir hukuk uygulanmaya çalışılıyor maalesef. Eskiden önceki dönemleri hatırladığınızda, bir kalıp, bir mazeret, bir sebep üretme çabası ve gayretinden bahsedebiliyorduk. Şu anda cereyan eden bütün hadiseler, bütün savaşlar, bütün soykırımlar, artık hiç bir mazerete dayanma ihtiyacı gözetilmeksizin, son derece pervasızca, fütursuzca, insafsızca, acımasızca gerçekleştiriliyor” diye konuştu

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
14
Mart Cumartesi
1447 HİCRİ Ramazan 24
Yatsı Vakti
Şuanki vakit
Yatsı
İmsak vaktine kalan süre
 
  İmsak
05:32
  Güneş
06:57
  Öğle
13:04
  İkindi
16:22
  Akşam
19:01
  Yatsı
20:21

Video Haberler

eski adalet bakani tunc son 23 yilda terorizme neden olan tum unsurlari ortadan kaldirdik cqWyfkWc

Eski Adalet Bakanı Tunç: “Son 23 yılda terörizme neden olan tüm unsurları ortadan kaldırdık”

kastamonuda 24 yil hapis cezasiyla aranan hukumlu yakalandi I5pjzWCW

Kastamonu’da 24 yıl hapis cezasıyla aranan hükümlü yakalandı

bakan yumakli gubre stoklarimizda herhangi bir problem yok WuwC4A9O

Bakan Yumaklı: “Gübre stoklarımızda herhangi bir problem yok”

gulsanda uzlasilamayan yuzde 15lik kisim icin acele kamulastirma karari 2lOJ5rMC

Gülsan’da uzlaşılamayan yüzde 15’lik kısım için acele kamulaştırma kararı

samsunda otobus ile otomobil kavsakta carpisti 9 yarali fuVXZvkM

Samsun’da otobüs ile otomobil kavşakta çarpıştı: 9 yaralı

tokatta 56 buyuklugundeki depremin merkezi pinarbeyli havadan goruntulendi RyZr8vwf

Tokat’ta 5,6 büyüklüğündeki depremin merkezi Pınarbeyli havadan görüntülendi

alaplida sehitler icin 450 hatim duasi Yi5AYcne

Alaplı’da şehitler için 450 hatim duası