Üstün Yetenekliler Batı Karedeniz Bölgesi 1. Bilim ve Sanat Sergisi kapsamında Bilim Sergisi Üniversite Demir Çelik Enstitüsü Fuaye alanında açıldı.
Sinop, Kastamonu, Çankırı, Zonguldak, Bartın (BİLSEM) Bilim ve Sanat Merkezleri ile Karabük Üniversitesi Üstün Yetenekliler Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden 170’i aşan öğrencinin ve öğretmenlerinin katılımı ile Türkiye’de ilk defa Bölgesel Bilim ve Sanat Merkezleri ve Üstün Yetenekliler Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin birlikteliğinde Bilim Sergisi Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Sergi açılışından önce Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal’ın da katılımı ile enstalasyon canlı performans yapıldı.
Sergi açılış konuşmasında Rektör Prof.Dr. Burhanettin Uysal, “Ülkemizin kalkınması gençlerimize yapacağımız yatırımlarla ölçülmelidir. Bu bina Türkiye’nin ilk ve tek Raylı Sistemler, Demir Çelik alanında deneylerin yapılabileceği ve ülkemizin rekabet gücünün ortaya koyulduğu Demir Çelik Enstitüsü. Neden bilim sergimizi burada açıyoruz. Çünkü; Karabük Demir Çeliğin başkenti, Karabük’te 72 m boyunda hızlı tren rayları üretiliyor. Bu ürettiğimiz rayları Devlet Demir Yollarına satabilmemiz veya ihraç edebilmemiz için Almanya’nın Köln, ya da Çek Cumhuriyeti’ne gönderip burada testleri yapıldıktan sonra Karabük’te ürettiğimiz demir çelik ürünlerini satabiliyoruz. Karabük Üniversitesi’nde Demir Çelik Enstitüsü’nün kurulması ile birlikte Demir Çelik alanında yapılan bu testler Karabük Üniversitesi’nde yapılıyor ve artık yurt dışına bağımlılığımız kalktı. Hem üniversitemizin hem şehrimizin hem de ülkemizin rekabet gücü ortaya çıktı. İnşallah bundan sonra bu üstün yetenekli çocuklarımız kurmuş olduğumuz bu tür tesisleri işleterek ülkemizin rekabet gücünü artıracak ve bizlerin refah seviyesini yükseltecektir. Karabük Üniversitesi’nin kurmuş olduğu Üstün Yetenekliler Eğitim Uygulama Ve Araştırma Merkezi ülkemizde diğer üniversitelerimize, kamu kurum ve kuruluşlarına örnek olur, bugün bu cevherlerimize biz hizmet edeceğiz yarında onlar bize, ülkelerine ve tüm insanlığa hizmet edecekler. Bu serginin açılmasında katkı sağlayan, civar illerden buraya gelen, emek ve destek veren siz hocalarıma, öğrencilerime teşekkür ediyor, kendi çalışanlarımıza, velilerimize şükranlarımı sunuyorum. Bundan sonra gençlerimizin bu bilim ve teknoloji merkezinde yeni gelişmelere imza atacaklarına inanıyorum. Serginin hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyor. Ve beklide hayatlarında ilk kez kurdele kesecek olan gençlerimize kurdeleyi kesmeleri için makası takdim ediyorum.”dedi.
Öğrencilerin kendi sergilerinin kurdelesini de kendilerinin kesmesinin ardından yaptıkları bilimsel projelerini Rektör Prof.Dr. Burhanettin Uysal ve ziyaretçilerine tek tek anlattılar.
Bilim Sergisi’nde; Güneş fırını, deniz suyundan içme suyu elde edilmesi, sıcak buz deneyi, 3 boyutlu çizim yapımı, güneş sensörlü perde, renk çarkı, elektrik aynası, ampul yapımı, sarımsak kabuğundan ısı ve yalıtım, yüzen yumurta, su mercimeklerinin kirli suyu temizlemedeki etkisi, doğal sabun yapımı, patatesten elektrik üretimi, mekanik enerjinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi, sonsuz dönen çark, sütten plastik yapımı gibi 170’i aşkın bilimsel proje sergilendi.