Karabük Postası tarafından
25 Eylül, 2014 14:09 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Üroloji Kliniği Hastalara Hayat Oluyor

Türkiye’de sayılı tıp merkezlerinde yapılan bazı tedaviler artık Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hastalara uygulanmaya başlandı. 

Yenilenen kadro ve modern teknolojik cihazlarla muayene, tetkik, teşhis ve tedavide dünya standartlarında güvenilir ve kaliteli bir hizmet vermeye başlayan Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği’nde mevcut cihazları ile dünyada uygulanan modern girişimler için gereken tıbbi ve teknik tüm alt yapı donanımı sayesinde endoskopik taş cerrahisi, her türlü laparoskopik böbrek, üreter ve prostat cerrahileri, açık ve kapalı ürolojik kanser ameliyatları yapılmaktadır.
“PROSTAT KANSERİ LAPORASKOBİK OLARAK TEDAVİ EDİLİYOR”
Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği’nde verilen hizmetlerle ilgili bilgi veren Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Üroloji Klinik Başkanı Prof. Dr. Memduh Nurettin Sertçelik, “Üroloji Kliniğimizde yeni mevcut cihazlarla dünyada uygulanan modern girişimlerin hepsi burada da yapılabilmektedir. Türkiye’de sayılı tıp merkezlerinde yapılan birçok ameliyatları artık Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği olarak yapmaktayız. Bunların en önemlilerinden prostat kanseri, böbrek kist ve tümörleri, böbrek ve üreterin birleştiği yerdeki darlıklar laporaskobik olarak tedavi edilebilmektedir.
Halk arasında sidik torbası olarak bilenen mesane ve prostat hastalıklarına her türlü açık cerrahi ve endoskopik operasyonlarda uygulanabilmektedir. Yeni gelen cihazlar sayesinde endoskopik yani kapalı yöntem dediğimiz sistem ile prostatın sidik torbasının ve böbrekteki taş hastalığı dâhil birçok hastalığa müdahale edebilmekteyiz. Özellikle kanser tipi olmayan prostata büyümelerinde TUR adı verilen ve günlük yaşamda çok sık uygulanan endoskopik ameliyat yöntemi de yeni aletlerimizle son derece başarıyla uygulanmaktadır. Bunlar açık ameliyata göre daha avantajlı olan ameliyatlardır. Bazı tedaviler burada daha önceden de yapılsa da yeni cihazlarımızla birlikte burada çok daha rantabl ve başarılı olabilmekteyiz. İdrar yolu yaralanmalarında veya darlıklarında özellikle Türkiye’de çok az sayıda merkezde yapılan ağız mukozası kullanılarak tahrip olmuş üretrayı tümüyle yenileyebilme imkanına sahibiz. Ayrıca böbrek taşlarında en son teknoloji olan Endoskopik Taş Cerrahisi (RIRS) dediğimiz sistemle böbreğe kadar son derece ince bir optik cihaz sokularak içinden de lazer enerjisini veren tel geçirilerek lazer ışınlarıyla böbrek taşları kum haline getirilmekte ve hastalarımız ertesi günü taburcu edilmektedir” dedi.
Üroloji Kliniği’nde açık prostat kanseri operasyonu yapan Prof. Dr. Fatih Yalçınkaya ise, “Hastamız 70 yaşında olup daha önceki tetkiklerinde psa değeri yüksek bulunması üzerine biyopsi alınmış ve prostat kanseri tespit edilmiş hastaydı. Hastamız tetkiklerde başka yerlere sıçramamış oluğunu tespit ettik ve radikal prostatektomi dediğimiz bu işi kökünden çözen bir yöntem uyguladık. Bütün prostat bezine ve etrafındaki bazı erkeklik bezleriyle, verilenf bezleriyle beraber çıkartıldı. Ameliyat başarılı geçti, bundan sonraki dönemde herhangi bir sıkıntı yok, inşallah hastamız 3-4 gün içerisinde bu hastalıktan tamamen kurtulmuş olarak taburcu etmeyi planlıyoruz.” dedi.

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
11 Ocak, 2025 20:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Gümüşhane’de Kalandar geleneği köylerden şehre indi

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde sürdürülen ve bir Rumi yılbaşı cümbüşü olarak köylerde kutlanan asırlık Kalandar geleneği Gümüşhane’de kentin caddelerine indi. Köylü vatandaşların yöresel kıyafetler ve yöresel aletlerle gerçekleştirdiği kortej yürüyüşü ve sonrasında gerçekleştirilen cümbüş programı renkli anlara sahne oldu.

Rumi takvime nazaran yılın birinci ayı olarak kabul edilen her yıl Ocak ayının 13’ü ile 14’üncü gününü birbirine bağlayan gün kutlanan Kalandar aktifliği bu yıl Gümüşhane’de büyük bir tertiple kutlandı. Gümüşhane Ülkü Ocakları Vilayet Başkanlığı tarafından organize edilen Kalandar aktifliğine yaklaşık 10 köyden vatandaşlar katıldı. Yöresel kıyafetli vatandaşlar ve yöresel tarım aletleri başta olmak üzere birçok eski geleneğin temsil edildiği aktiflikte iştirakçiler Kalandar geleneğini kent merkezinde sürdürdü. Kortej yürüyüşü esnasında vatandaşlar hem konutlarının balkonlarından hem de yol kenarlarından eski ve eğlenceli geleneği meraklı gözlerle takip ettiler. Tarım İl Müdürlüğü önünden 15 Temmuz Zafer Meydanı’na kadar süren yürüyüşün akabinde kurulan sahnede evvelden köy odalarında oynanan oyunlar oynanırken o anlar renkli imajlara sahne oldu.

“Bu asırlık geleneği köylerden kente indirmek istedik”

Etkinliğe vatandaşların ağır iştirak sağladığını ve ilgiyle takip ettiklerini söyleyen Gümüşhane Ülkü Ocakları Başkanı Sadık Coşkun, “Ülkü Ocakları Gümüşhane Vilayet Başkanlığı olarak Kalandar Programı yapmak istedik her Ocak ayının 13’ü Kalandar olduğu için. Biz de Cumartesi gününe denk geldiği için ayın 11’inde yapmak istedik. Daha evvel köylerde ağır bir iştirakle yapılıyordu bizler de bunu kente indirelim istedik. Daha sonra köylerimize gittik oradaki vatandaşlarımızla görüştük sağ olsunlar kendileri de bize takviye verdiler. Ağır bir iştirak ve istek vardı çok hoş devam ediyor, köy oyunlarımız devam ediyor, yöresel aletlerimizi, yöresel lezzetlerimizi sergiledik. Develer, öküz otomobilleri, at otomobilleri burada unutulmaya yüz tutmuş köydeki bütün aletlerimizi buraya getirerek burada sergiledik. İştiraklerinden ötürü Gümüşhane halkına çok teşekkür ediyorum. İnşallah bunu gelecek yıllarda tekrar yapmayı planlıyoruz. Şu anda yaklaşık 10 köyden iştirak var, Kelkit, Köse, Torul ilçesi ve Kürtün ilçesi olmak üzere Gümüşhane merkezde bu işi organize ettik. Caddedeki yürüyüşümüzde caddedeki ve balkondaki vatandaşlar ağır ilgi gösterdi. Eski gelenekleri gördüler çok keyifli oldular biz de bu geleneği yaşattık ve yaşatmaya da devam edeceğiz” dedi.

“Ben bu Kalandar’a soba olarak katıldım”

Asırlardır köylerde kutlanan Kalandar geleneğinin kent merkezinde coşkuyla kutlanmasından ötürü çok mutlu olduğunu belirten Karamustafa köyü sakini gelen Yılmaz Demirel, “Biz burada Kalandar geleneğini yaşatmak istedik. Geçmişteki yılbaşımız Kalandar, küçükken konutlara gidiyorduk meskenlerden elma, armut, un, yağ toplayıp köy odalarında birleşip daima birlikte cümbüş yapıyorduk. Benim üzerimde soba var, sakal ve fes var. Üzerimde soba var zira kış olduğu için hem ısınıyorduk hem de meskenleri geziyorduk. Ben de o nedenle sobayı temsil ettim. Birinci sefer Kalandar’ı kentte yapıyoruz, herkes geldik teşekkür ediyoruz, inşallah bunu gelecek yıllarda de yaparız” diye konuştu.

Sevda Çelik de, “Biz burada Lemis yapıyoruz Gümüşhane’mizin yöresel lezzetlerinden bir adedidir, göç yapılırken annelerimiz ninelerimiz bize bundan yapardı. Birinci sefer kentte yapıyoruz, genelde daima köylerde yapılırdı. Köylerde çok kalabalık halde yapılırdı, kente indi çok hoş bir tertip oldu” halinde konuştu.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.