blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Kasım, 2024 12:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Türkiye’nin ilk yerli ve milli klonal kestane anaçları geliyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Burak Akyüz tarafından yürütülen proje ile Türkiye’nin ilk yerli ve milli klonal kestane anaçları elde edilecek. Kestanenin klonal olarak çoğaltılmasıyla bitkiler tohum ile çoğaltılmak zorunda kalmayacak. Bu tohumlar iç pazarda, satış amacıyla kullanılabilecek.
’Klonal Kestane Anaç Adaylarının Klasik ve Yeni Nesil Tekniklerle In Vitro Çoğaltımı’ isimli bir proje yapan Dr. Öğr. Üyesi Burak Akyüz, proje ekibi Prof. Dr. Ümit Serdar, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Tütüncü ile birlikte köklenmesi zor olan kestane bitkisinin, yeni nesil teknikler kullanarak doku kültürü yöntemi ile köklendirilmesi ve böylece Türkiye’nin ilk yerli ve milli klonal kestane anaçlarının çoğaltılmasını hedefledi.
Proje hakkında bilgi veren Akyüz, "Özellikle kestane olmak üzere sert kabuklu türlerinde çalışmalar yapıyoruz. Kestane özellikle tohumdan çoğaltılan bir meyve türüdür. Tohumun üzerine aşılama yapılıyor. Ancak bu durumda hem sattığımız tohumu toprağa gömmüş oluyoruz hem de genetik bir açılma oluyor. Tohumdan çıkan bitkiler bire bir aynı bitkileri vermemiş oluyor. Bu yüzden biz aynı klon olan anaçlara ihtiyaç duyuyoruz. Proje kapsamında klonal olarak kestaneye çoğaltmayı hedefledik. Bu çalışma ile ilk yerli ve milli anaçlarımızı elde etmeyi hedefledik. Proje kapsamında 3 dönem aşılar yapıldı. Gençleştirme uygulamasıyla aşılar yapıldı. Doğal haliyle köklenmeyen bir meyve türüdür. Bu amaçla biz bunlara daha genç dokulara aşılayarak nasıl köklendiririz, bunu hedefledik. Çimlenmiş tohuma aşılar yaptık. Buradan elde ettiğimiz sürgünleri laboratuvar ortamında doku kültürüne alarak çoğalma katsayılarını tespit etmeye çalıştık. Hangi aşamada daha iyi köklenme olacak bunu belirlemeye çalışıyoruz. Yerli ve milli ilk kestane klon anaçlarımızı elde etmeyi hedefledik. Bu çalışmada ’Akyüz’ ve ’Macit55’ kestane çeşitlerini kullandık. Akyüz çeşidinde şu an çok başarılıyız. Biyoreaktör dediğimiz yeni nesil sistemlerde test ettik ve oradan köklenmiş bitkilerimizi elde ettik. Buradan elde ettiğimiz bitkileri sera ortamında şaşırttık. Daha sonrasında buradaki bitkileri arazi şartlarında şaşırtarak ana bitki damızlığımızı kurmayı hedefliyoruz. Yerli ve milli anaçlarının sayısı arttırmayı hedefliyoruz" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Kasım, 2025 00:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Başkan Karakaş, “Yenice ıhlamur balının AB’den coğrafi işaret alması gurur kaynağı”

Yenice Belediye Başkanı Serkan Karakaş, ilçeye mahsus ıhlamur balının Avrupa Birliği tarafından coğrafik işaret tescili almasının büyük bir gurur kaynağı olduğunu belirtti.
Karakaş, yaptığı açıklamada, Yenice’nin isminin bir defa daha memleketler arası arenada duyulduğunu söz ederek, "Avrupa Birliği’nin coğrafik işaret tesciliyle ıhlamur balımız artık dünya pazarlarında hak ettiği pahaya yine kavuşuyor. İlçemiz için tarihî bir gün yaşıyoruz" dedi.
Projeye emek veren tüm kurumlara teşekkür eden Karakaş, "Başta Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Bey olmak üzere, Valimize, milletvekillerimize ve Kaymakamımıza sonsuz teşekkür ediyorum. Ayrıyeten süreç boyunca dayanak veren tüm sivil toplum kuruluşlarımıza ve üreticilerimize de şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.
Karakaş, Yenice’nin doğal eserlerinin memleketler arası tanınırlığının artmasının bölge iktisadına kıymetli katkı sağlayacağını tabir etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin