Türkiye’nin Eğitim Verileri Açıklandı - Karabük Haber Postası
asddsdd
Asuman Doğan Avatarı
Asuman Doğan tarafından
30 Mayıs, 2025 14:34 tarihinde yayınlandı
0
0

Türkiye’nin Eğitim Verileri Açıklandı

Türkiye’nin eğitim alanındaki gelişimi 2024 verileriyle gözler önüne serildi.

Ulusal Eğitim İstatistikleri ve OECD verilerine göre, genç yetişkinler ve genel nüfusun eğitim seviyeleri belirgin bir ilerleme kaydetti.

YÜKSEKÖĞRETİM MEZUNİYET ORANLARI ARTIŞTA

2008 yılında %13,5 olan 25-34 yaş grubundaki yükseköğretim mezun oranı, 2024 itibarıyla %44,9’a yükseldi. Kadınlar bu alanda büyük bir sıçrama yaparak oranlarını %12,5’ten %48,9’a çıkarırken, erkeklerde de %14,6’dan %41,1’e yükseliş görüldü. OECD ülkeleri ortalaması ise %47,4 seviyesinde bulunuyor; Türkiye bu ortalamaya yaklaşırken, Güney Kore (%69,6) en yüksek, Meksika (%27,3) ise en düşük oranlara sahip.

GENEL EĞİTİM SEVİYESİ VE OKURYAZARLIK
25 yaş ve üzeri nüfusta yükseköğretim mezunlarının oranı %25,3’e ulaşırken, ortaöğretim ve üzeri eğitim seviyesinden mezun olanların toplam oranı %49,4 oldu. Ayrıca, 6 yaş ve üzeri nüfusta okuma yazma bilenlerin oranı %97,8’e çıktı; kadınlarda bu oran %96,2, erkeklerde ise %99,3 seviyesinde.

EĞİTİM SÜRESİ VE İL BAZINDA VERİLER
2024 yılında, 25 yaş ve üzeri nüfusun ortalama eğitim süresi 9,5 yıl olarak kayıtlara geçti. Kadınların ortalama eğitim süresi 8,8 yıl, erkeklerin ise 10,2 yıl oldu. En yüksek eğitim süresi Ankara’da (10,8 yıl), en düşük ise Ağrı’da (7,5 yıl) gerçekleşti. Son on yılda en yüksek artış ise %51,6 ile Şırnak’ta gözlendi; en düşük artış ise %13,7 ile Ankara’da oldu.

KARABÜK’TEKİ EĞİTİM DURUMU

Bölgesel farklılıklar dikkate alındığında, eğitim süreleri ve okuryazarlık oranlarının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu görülüyor. İl, sanayileşmiş yapısı sayesinde genç nüfusunun eğitim seviyesini yükseltmek amacıyla çeşitli projeler ve eğitim yatırımlarını sürdürüyor. Ayrıca, ailelerin eğitim durumu ile çocukların eğitim başarıları arasında güçlü bir ilişki bulunmakta, bu da bölgedeki eğitim politikalarının sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıyor.

AİLE VE EĞİTİM İLİŞKİSİ
Annesi yükseköğretim mezunu olan fertlerin %84,4’ü yükseköğretimi tamamladı. Bu oran, babası yükseköğretim mezunu olanlarda %80,3 seviyesinde. Aile eğitim durumu, bireylerin eğitim seviyeleri üzerinde belirleyici olmaya devam ediyor.

Veriler, Türkiye’nin eğitim alanında önemli bir gelişme kaydettiğini gösteriyor. Özellikle yükseköğretim mezuniyet oranlarındaki artış ve okuma yazma oranlarının yükselmesi, genç nüfusun eğitim seviyesinin yükseldiğine işaret ediyor. Ancak, bölgesel farklılıklar ve eğitim süresi gibi alanlarda gelişmelerin sürdürülebilir olması için çalışmalar devam ediyor. Eğitimdeki bu olumlu gelişmelerin, ülkenin kalkınmasına ve bireylerin yaşam kalitesine katkı sağlaması bekleniyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
akademisyenlerden karabukte inceleme gezisi XSibWXUp
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
29 Mart, 2026 04:22 tarihinde yayınlandı
0
0

Akademisyenlerden Karabük’te inceleme gezisi

Karabük’te bir araya gelen alanında uzman akademisyenler, Safranbolu ve Eskipazar ilçelerinde tarihî ve kültürel miras alanlarında incelemelerde bulundu.

Başkent Üniversitesi İdare Hukuku Profesörü Ender Ethem Atay, önceki dönem Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şölen Külahçı, aynı fakülteden birçok idari görevinin yanı sıra TBMM Genel Sekreterliği ile YÖK üyeliği görevlerini de ifa eden Prof. Dr. Necdet Basa ile Medeni Hukuk Kürsüsü’nden Dr. Öğretim Üyesi Emir Ali Görler’den oluşan heyete, Karabük Üniversitesi’nden Doç. Dr. Abdülazim İbrahim ev sahipliği yaptı.

Heyet, program kapsamında ilk olarak Safranbolu’da incelemelerde bulundu. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Safranbolu’nun tarihî konakları ve kültürel dokusu hakkında yerinde gözlemler yapan akademisyenler, bölgenin korunması ve gelecek nesillere aktarılması noktasında değerlendirmelerde bulundu.

Programın ikinci bölümünde Eskipazar ilçesine geçen heyet, burada bulunan Hadrianapolis Antik Kenti’ni ziyaret etti. Kazı Başkanı Prof. Dr. Ersin Çelikbaş’tan çalışmalar hakkında detaylı bilgi alan akademisyenler, bölgenin arkeolojik ve turizm potansiyeline ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gerçekleştirilen inceleme gezisinin, Karabük’ün tarihî ve kültürel değerlerinin akademik perspektifle ele alınmasına ve tanıtımına katkı sağlaması bekleniyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin