blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Temmuz, 2025 16:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Türkiye’de en çok fındık üretilen ikinci il olan Samsun’da rekolte tahmini çalışmaları

Türkiye’de Ordu’dan sonra en çok fındık üretilen ikinci vilayet olan Samsun’da 13 ilçede yürütülen fındık rekolte varsayım çalışmaları devam ediyor.
Türkiye’nin kıymetli fındık üretim merkezlerinden biri olan Samsun’da, 2025 yılı fındık rekolte kestirim çalışmaları sürdürülüyor. Vilayet genelinde 1 milyon 249 bin 679 dekar alanda yaklaşık 50 bin üretici fındık tarımı yapıyor. 26 Haziran’da başlayan çalışmalarda, Samsun’un 13 fındık üretim ilçesinde belirlenen 87 örnek bahçede yaklaşık 450 kolda "çotanak sayımı" temel alınarak arazi çalışmaları gerçekleştiriliyor. Kıyı, orta ve yüksek nesil olmak üzere farklı irtifalarda yapılan sayımlar, fındık çeşitlerinin oransal yoğunluğuna nazaran şekillendiriliyor. Rekolte kestirim çalışmalarına; Vilayet ve ilçe tarım ve orman müdürlükleri, ziraat odaları, ticaret borsası, ticaret ve sanayi odaları, Toprak Mahsulleri Ofisi ve Orta Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü temsilcileri katılıyor.

"Rekolte iddia çalışmalarını titizlikle sürdürüyoruz"
Çalışmalar bugün Salıpazarı ilçesi Alanyaykın Mahallesi’ndeki rekolte bahçesinde, Samsun Vilayet Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam’ın katılımıyla yapıldı. Vilayet Müdürü İbrahim Sağlam yaptığı açıklamada, "Fındık, ilimiz için stratejik bir eserdir. Rekolte varsayım çalışmalarını titizlikle sürdürüyoruz" dedi.
Sağlam ayrıyeten, 2019 yılından bu yana başta fındık olmak üzere pek çok tarım eserinde önemli ziyanlara neden olan kahverengi kokarca zararlısıyla gayret çalışmalarının, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Kahverengi Kokarca Aksiyon Planı" çerçevesinde sürdüğünü belirtti.
Temmuz ayının birinci haftasının çaba açısından kritik bir periyot olduğunu vurgulayan Sağlam, üreticilerin bilhassa genç nimf devrine karşı ruhsatlı bitki müdafaa eserleri (0BKÜ) ile vaktinde kimyasal gayret yapmalarının zararlının popülasyonunu baskılamada büyük rol oynayacağını tabir etti.
2025 yılının üreticiler için verimli ve bereketli bir yıl olmasını temenni eden Sağlam, Türkiye’nin fındık ihracatından yüksek gelir elde etmesini diledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Temmuz, 2025 16:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Kazancılar Sokağı’nın son kalaycısı

Giresun’un Kazancılar Sokağı’na ismini veren kalaycıların son temsilcisi Osman Topatan, mesleğini sürdürmekte zorlanıyor.
Kazancılar Sokağı’nın son kalaycısı Osman Topatan, artık yaşlılık ve çırak bulamama nedeniyle 45 yılını verdiği mesleğini sürdürmekte zorlanıyor. Kalaycılığın giderek unutulan bir meslek haline geldiğini belirten Topatan, geçmişte sokakta onlarca kalaycı ve bakırcının faaliyet gösterdiğini, fakat bugün sadece kendisinin kaldığını söyledi.

"Sokak genişletme çalışmaları mesleği bitirdi"
Sokakta geçmişte 20’den fazla kalaycı ve bakırcının bulunduğunu anlatan Topatan, vakitle bu dükkanların yıkıldığını ve esnafın öbür alanlara yöneldiğini söz etti. Topatan, "Sokak genişletme çalışmaları nedeniyle dükkanlar yıkıldı, bu işi diğer yerde sürdürmek istemeyenler mesleği bıraktı. Kimisi diğer kente taşındı lakin ben burada kaldım. Artık bu sokağın tek kalaycısı benim" dedi.

"Kalaycılık artık Giresun’da yok olma noktasında"
Mesleğin geleceğine dair umutlarının azaldığını belirten Topatan, çırak yetiştirememekten yakınarak, "Halk Eğitim Merkezi iş birliğiyle açtığım kurslara dahi ilgi olmadı. Bakırcılık varsa kalaycılık olur. Doğu ve Güneydoğu vilayetlerinde bu kültür sürüyor fakat Giresun’da artık bakır da kalmadı, kalaycılık da. Evvel alüminyum, akabinde çelik tencerelerin çıkmasıyla bu meslek gözden düştü. Bakıra bir dönüş olsa da kalaycılık bitmiş durumda" diye konuştu.

"Sağlığım el vermiyor, çırak da yok"
Yaşlılık ve sıhhat sıkıntılarının yanı sıra mesleğe ilgi duyan gençlerin olmamasından yakınan Osman Topatan, mesleğin son temsilcisi olarak çaresiz olduğunu kaydederek, "Ben de hastalığım ve yaşlılığım nedeniyle sürdüremiyorum. Çırak yetiştirmek için elimden geleni yaptım fakat artık kimse bu mesleğe ilgi duymuyor. Bakır ve kalaycılardan ismini alan Kazancılar Sokağı’nın son temsilcisiyim" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.