blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Temmuz, 2025 16:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Türkiye’de en çok fındık üretilen ikinci il olan Samsun’da rekolte tahmini çalışmaları

Türkiye’de Ordu’dan sonra en çok fındık üretilen ikinci vilayet olan Samsun’da 13 ilçede yürütülen fındık rekolte varsayım çalışmaları devam ediyor.
Türkiye’nin kıymetli fındık üretim merkezlerinden biri olan Samsun’da, 2025 yılı fındık rekolte kestirim çalışmaları sürdürülüyor. Vilayet genelinde 1 milyon 249 bin 679 dekar alanda yaklaşık 50 bin üretici fındık tarımı yapıyor. 26 Haziran’da başlayan çalışmalarda, Samsun’un 13 fındık üretim ilçesinde belirlenen 87 örnek bahçede yaklaşık 450 kolda "çotanak sayımı" temel alınarak arazi çalışmaları gerçekleştiriliyor. Kıyı, orta ve yüksek nesil olmak üzere farklı irtifalarda yapılan sayımlar, fındık çeşitlerinin oransal yoğunluğuna nazaran şekillendiriliyor. Rekolte kestirim çalışmalarına; Vilayet ve ilçe tarım ve orman müdürlükleri, ziraat odaları, ticaret borsası, ticaret ve sanayi odaları, Toprak Mahsulleri Ofisi ve Orta Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü temsilcileri katılıyor.

"Rekolte iddia çalışmalarını titizlikle sürdürüyoruz"
Çalışmalar bugün Salıpazarı ilçesi Alanyaykın Mahallesi’ndeki rekolte bahçesinde, Samsun Vilayet Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam’ın katılımıyla yapıldı. Vilayet Müdürü İbrahim Sağlam yaptığı açıklamada, "Fındık, ilimiz için stratejik bir eserdir. Rekolte varsayım çalışmalarını titizlikle sürdürüyoruz" dedi.
Sağlam ayrıyeten, 2019 yılından bu yana başta fındık olmak üzere pek çok tarım eserinde önemli ziyanlara neden olan kahverengi kokarca zararlısıyla gayret çalışmalarının, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Kahverengi Kokarca Aksiyon Planı" çerçevesinde sürdüğünü belirtti.
Temmuz ayının birinci haftasının çaba açısından kritik bir periyot olduğunu vurgulayan Sağlam, üreticilerin bilhassa genç nimf devrine karşı ruhsatlı bitki müdafaa eserleri (0BKÜ) ile vaktinde kimyasal gayret yapmalarının zararlının popülasyonunu baskılamada büyük rol oynayacağını tabir etti.
2025 yılının üreticiler için verimli ve bereketli bir yıl olmasını temenni eden Sağlam, Türkiye’nin fındık ihracatından yüksek gelir elde etmesini diledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Ocak, 2026 04:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Samsun’da gasp ettikleri telefonla dudak dolgusu yaptıran 2 kadın yakalandı

Samsun’un Atakum ilçesinde 17 yaşındaki bir kızın cep telefonunu gasp ettikleri iddia edilen 2 kadın şüpheli, polis ekiplerince yakalandı. Şüphelilerin gasp ettikleri telefonu satarak bir güzellik merkezinde dudak dolgusu yaptırdıkları ortaya çıktı.
Olay, Atakum ilçesi Körfez Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, Y.E. (17) isimli mağdur, E.Y. (26) ve R.Ş.A. (25) tarafından bir eve götürüldü. Burada darp edilen genç kızın iPhone marka cep telefonu gasp edildi. Şüphelilerin, gasp ettikleri telefonu yaklaşık 20 bin liraya sattıkları ve elde ettikleri parayla bir güzellik merkezinde dudak dolgusu yaptırdıkları belirlendi.
Atakum Suç Önleme ve Soruşturma Büro Amirliği ekiplerince yürütülen çalışma kapsamında E.Y. ve R.Ş.A. gözaltına alınarak emniyete götürüldü. İşlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden R.Ş.A. çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. E.Y. hakkında ise elektronik kelepçe takılarak ev hapsi kararı verildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin