TTK DURDU KARDEMİR RİSK ALTINDA MI? - Karabük Haber Postası
g1g1g1
Berkay Doğan Avatarı
Berkay Doğan tarafından
16 Ocak, 2026 09:30 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 15.01.2026 14:47
0
0

TTK DURDU KARDEMİR RİSK ALTINDA MI?

Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı Kozlu, Karadon ve Üzülmez müesseselerinde iş sağlığı ve güvenliği gerekçesiyle kömür üretimi geçici olarak durdurulurken, bu durumun KARDEMİR’i olumsuz yönde etkileyeceği ve  uzaması halinde şirketin ithal kömüre yönelebileceği ve bunun da maliyet artışına neden olacağı ifade ediliyor.

Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı Kozlu, Karadon ve Üzülmez müesseselerinde iş sağlığı ve güvenliği gerekçesiyle kömür üretiminin geçici olarak durdurulduğu ifade edildi. Bu durdurma kararı dolaylı olarak KARDEMİR’i de etkiliyor. Bunun nedeni ise,  KARDEMİR’in yüksek fırınlarında kullandığı koklaşabilir taşkömürünün önemli bir bölümünü uzun yıllardır Zonguldak havzasında faaliyet gösteren TTK müesseselerinden temin etmesi. KARDEMİR’in ana koklaşabilir kömür tedarik kaynaklarından biri olan bu sahalardaki üretim kesintisinin şirketin hammadde arzını etkileyebileceği ifade edilirken, bunun KARDEMİR’i kömür ithalatına yöneltebileceği ve maliyetlerde artışa neden olabileceği belirtiliyor.

KARDEMİR’in yüksek fırınlarında kullandığı koklaşabilir taşkömürünün önemli bir bölümü, uzun yıllardır Zonguldak havzasında faaliyet gösteren TTK müesseselerinden temin ediliyor. Kozlu, Karadon ve Üzülmez’de üretimin durdurulmasıyla birlikte, KARDEMİR’in yerli ve nispeten düşük maliyetli kömür tedarik zincirinde  kesinti oluştu.

Sektör kaynakları, durdurma kararının kısa süreli olması halinde KARDEMİR’in mevcut stoklar ve alternatif iç kaynaklarla süreci yönetebileceğini, ancak üretim duruşunun uzaması halinde ithal koklaşabilir kömüre yönelmenin kaçınılmaz olabileceğini ifade ediyor.

İTHAL KÖMÜR MALİYETLERİ BASKI YARATABİLİR

İthal koklaşabilir kömür, döviz bazlı fiyatlanması ve lojistik maliyetler nedeniyle yerli kömüre kıyasla daha yüksek maliyet anlamına geliyor. Bu durumun uzaması halinde KARDEMİR’in hammadde maliyetlerinde artış, ton başına sıvı çelik ve nihai ürün maliyetlerinde yükseliş,

karlılık üzerinde baskı oluşması gibi etkilerin gündeme gelebileceği konuşuluyor.  Özellikle küresel çelik piyasalarında talebin dalgalı seyrettiği bir dönemde, maliyet artışlarının KARDEMİR’in rekabet gücünü sınırlayabileceği değerlendiriliyor.

ÜRETİM PLANLAMASI YAKINDAN İZLENİYOR

Zonguldak Valiliği’nin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin denetimleri sonucu aldığı üretimi durdurma kararı doğrultusunda, söz konusu müesseselerde maden işçileri ocağa girmedi. Bu süreçte KARDEMİR cephesinde ise stok yönetimi, alternatif tedarik seçenekleri ve üretim planlaması yakından izleniyor.

Şirketin, kısa vadede yüksek fırın operasyonlarında aksama yaşanmaması için ithal kömür tedariki dahil tüm senaryoları masada tuttuğu, ancak önceliğin TTK müesseselerinde üretimin güvenli şekilde yeniden başlaması olduğu belirtiliyor.

GÖZLER YENİDEN BAŞLAMA KARARINDA

KARDEMİR açısından sürecin en kritik noktası; Kozlu, Karadon ve Üzülmez müesseselerinde iş sağlığı ve güvenliği eksikliklerinin giderilerek üretimin ne kadar sürede yeniden başlayacağı. Alınacak kararın süresinin  hem KARDEMİR’in maliyet yapısını hem de önümüzdeki döneme ilişkin üretim ve satış hedeflerini doğrudan etkileyeceği ifade ediliyor.   Sektör temsilcileri, yerli kömür üretiminin sürdürülebilirliğinin yalnızca KARDEMİR için değil, Türkiye’nin demir-çelik sanayisinin genel dengesi açısından da stratejik önem taşıdığına dikkat çekiyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
koye inen kurt surusu kamerada 7aA7Nx6F
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
23 Mart, 2026 04:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Köye inen kurt sürüsü kamerada

Çorum’un Alaca ilçesinde köye inen kurt sürüsü, vatandaş tarafından cep telefonuyla görüntülendi.

Olay, Alaca ilçesi Tutluca köyünde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, doğada yiyecek bulamayıp aç kaldığı tahmin edilen kurtlar, köyün içine kadar indi. Köyün sokaklarında yiyecek arayan kurtları fark eden bir vatandaş, o anları cep telefonu kamerasıyla kaydetti. Görüntülerde, sokak aydınlatmasının altında bir süre yürüyen kurtların daha sonra bölgeden uzaklaştığı görülüyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin