Karabük Postası tarafından
06 Haziran, 2023 10:32 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Tosya Belediyesi kamelya üretiminde rekor kırdı

Kastamonu’nun Tosya ilçe Belediyesi, park ve bahçelerde vatandaşlara en güzel şekilde hizmet vermeyi hedefleyerek ürettiği dekoratif kamelyalarla ilçe bazında Karadeniz bölgesi rekoru kırdı.
Tosya Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğü, kamelyaların maliyetlerini hesaplayarak yeni bir yapılanmaya giden müdürlük, öz kaynakları ve marangoz ustaları kendi kamelyalarını üreterek maliyetleri büyük bir miktarda düşürdü. Belediye bünyesindeki marangoz ustalarının maharetli ellerinden çıkan kamelya ve oturma grupları ile ekonomik olarak tasarruf sağlayan Tosya Belediyesi, israfın da önüne geçti. Marangoz atölyesini aktif olarak kullanan Tosya Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğü, 2022 yılından itibaren 100 kamelyanın üretimini tamamlayarak ilçe bazında Karadeniz Bölgesi rekoru kırdı. Üretilen kamelyalar, ilçe merkezinde yer alan 21 adet park başta olmak üzere ihtiyacı olan muhtarlık binalarının bahçelerine yerleştirmeye başlandı. İlçe merkezinde projelendirmesi yapılan 5 çocuk parkı başta olmak üzere ilçedeki tüm çocuk parklarının bahçelerine yerleştirilen kamelyalar, kentin görsel anlamında güzelleşmesine katkı sağlıyor.
Belediyenin kendi imkanlarıyla park ve bahçelerde kullanılmak üzere dekoratif kamelyalar ürettiklerini kaydeden Tosya Belediye Başkanı Volkan Kavaklıgil, “Vatandaşlarımızın tatil günlerinde ve mesai saatleri sonrasında zamanlarını geçirebileceği hem yağmurdan hem de güneşten korunabileceği kamelyaları öz kaynaklarımızla üretmeye başladık. Şimdi ki hedefimiz ihalesi yapılan 35 bin metrekare alan üzerine kurulacak olan Üç Olukları Devlet Bahçesi’nin tamamlanarak hizmete açmak olacak. Belediyemiz destek hizmetleri 6 personeli ile fedakarca çalışarak üretime devam ediyor. Öte yandan, deforme olanları da kontrol ederek tamiratını yapıyoruz. Tosyamızın daha güzel ve en iyi hizmeti alması için az maliyetle yüksek verimlilikle çalışıyoruz” ifadelerinde bulundu. (İHA)

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Ocak, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Bu sanatın tarihi M.Ö. 4 binli yıllara dayanıyor

Tarihi M.Ö 4 binli yıllarına kadar dayanan Kaytan dokumacılık unutulmaya yüz tutmuş el sanatları ortasında yerini alsa da, günümüzde düzenlenen kurslar sayesinde yaşatılmaya çalışılıyor.

Kaytan (Çarpana) dokuma, M.Ö 4 bin yıllarında günümüze kadar gelen dokuma tekniği olurken, Anadolu’da çok eski bir gelenek olarak sürdürülüyor. Çarpana dokumalar, başka dokumalar üzere bilhassa turistlerin ağır olduğu yerlerde ilgi görürken, üretimin eski dokumalarla çok benzerlik göstermemesi ilginin az olmasına neden oluyor. Çarpana genelde, sepet, çuval, heybelerde sap olarak hayvanların koşum gruplarında (süslemede), bayan giysilerinde (baş süslemesinde, çocuk kundağı, beşik v.s) erkek giysilerinde (barutluk, fişek çantası, kılıç askısı v.s) günümüzde ise mesken aksesuarlarında, giysi aksesuarlarında kullanılıyor.

Trabzon’da Ortahisar Halk Eğitim Merkezi bünyesinde Alacahan’da faaliyet gösteren ‘Kaytan’ dokuma kurslarına gençler de ilgi göstermesi dikkat çekti.

Ortahisar Halk Eğitim Merkezi Kaytan dokuma usta öğreticisi Aslı Kurnaz, Kaytan dokumanın tarihinin milattan önceye dayandığını belirterek “Kaytan dokuma çok eski yıllara dayanıyor. Tarihi M.Ö 4 binli yıllarına kadar gidiyor. Günümüzde Trabzon’un Şalpazarı, Tonya ve Düzköy’de kaytan dokuma hala devam etmekte. Kaytan, Türkiye’nin birçok yerinde dokunuyor lakin metotlarımız farklı olup çıkan sonuç birebirdir ikisi de iptir. Kartlarla dokunan, tezgâhlarda dokunanlar var. Daha evvelce toprağa çakılı dokunurmuş biz de sınıf ortamında tezgâhlarda dokuyoruz. Evvelden yük ipi, sepet bağı, nesil bağı olarak kullanılıyordu. Artık biz bunlarla çanta sapları, bileklikler, kolyeler, küpeler, masa örtüleri kemer üzere bir çok eserlere uyguladık. Kaytan dokuma unutulmaya yüz tutmuş dokumaların ortasında içinde yer alıyor. Kurslarımıza bu yıl bayağı talep var. Ortalarında 18 yaşında olan kursiyerler bile var” dedi.

Kursiyerlerden 18 yaşındaki Ceren Buyruk, kaytan öğrenmenin kendisi için eğlenceli olduğunu söz ederek “Yaz mevsiminden beri kursa geliyorum. Benim için eğlenceli güzel” tabirlerini kullanırken, Yıldız Erten ise ” Emekli memurum. Kursa yeni başladım. Kaytan öğrenerek kendimi rahatlatıyorum” diye konuştu.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.