Tezgahlarda balık bolluğu

Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Ocak, 2025 12:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karadeniz’de son yılların en bereketli av dönemi yaşanıyor. Döneme palamut bolluğu ile başlayan balıkçılar palamudun akabinde hamsi, istavrit ve mezgit bolluğu yaşarken, hamsinin tezgahlardaki liderliği ise sürüyor.
Bu dönem balık bolluğunun sürdüğünü belirten balıkçı esnaflarından Mehmet Örseloğlu, "Hamsinin şu anki durumu pek hoş. Bu ortalar bol çıkıyor, fiyatı da çok uygun. Vatandaş da talep ediyor ve alıyor. Hamsinin tezgahlardaki liderliği devam ediyor. Ağır palamut bolluğunun akabinde bu sene hamsinin az geleceğini düşünüyorduk fakat o denli olmadı. Bayağı hamsi geldi ve palamuttan sonra uzun müddettir tezgahları süslüyor. İnşallah uzun bir mühlet daha devam eder. Öteki balıklarda da yoğunluk var. İstavrit, mezgit, çinekop, barbun fiyatları uygun" dedi.
Balıkçı esnaflarından Gökmen Aydın ise fiyatlardaki uygunluğa dikkat çekerek "Hamsi 100 TL, mezgit ve istavrit 75 TL, barbun 150 TL. Şu anda fiyatlar ucuz. Vatandaşlar balığa ilgi gösteriyor. İnşallah bu ilgi dönem sonuna kadar devam eder. Bu fiyatlar bir çok besin hususundan daha uygun" diye konuştu.

KBÜ, Kentsel Sorunlarına Çözümler Üretiyor

Safranbolu Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Selma Çelikyay koordinatörlüğünce hazırlanan “Safranbolu’da Kamusal Alanın İyileştirilmesine Yönelik Kentsel Tasarım Projeleri Seçkisi” Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık'a sunuldu.

blank
Haber Merkezi tarafından
07 Şubat, 2025 13:13 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ve tarihi dokusuyla dikkat çeken Safranbolu’nun kamusal alanlarının yeniden düzenlenmesi amacıyla hazırlanan proje, Karabük Üniversitesi Safranbolu Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Selma Çelikyay koordinatörlüğünde e-kitaba dönüştürüldü. 

Yerel yönetimlerin yararlanabileceği bu önemli projenin e-kitaba dönüştürülmesine destek veren Rektör Prof. Dr. Kırışık, bu tür çalışmaların şehirle üniversiteyi bütünleştirdiğini söyleyerek projeden ötürü Prof. Dr. Hatice Selma Çelikyay’ı ve öğrencilerini tebrik etti.

Projede yer alan çalışmalar, 2023-2024 Akademik Yılı Yaz döneminde Mimarlık Bölümü öğrencilerinin katkılarıyla gerçekleştirilen Mimari Proje dersi kapsamında hazırlandı. Çalışmalarda, Safranbolu’nun en yoğun caddelerinden biri olan Sadri Artunç Caddesi ve kentin önemli kamusal alanlarından Misak-ı Millî Meydanı odak noktası olarak belirlendi. 

KAMUSAL ALANLARDA SÜRDÜRÜLEBİLİR VE MODERN YAKLAŞIMLAR

Hazırlanan projelerde, tarihi dokuyu koruyarak çağdaş şehircilik anlayışıyla şekillendirilmiş yeşil alan düzenlemeleri, yaya dostu tasarımlar, engelli erişimi çözümleri, kentsel mobilya önerileri ve sosyal etkileşimi artırmaya yönelik çeşitli tasarımlar yer alıyor. Özellikle Sadri Artunç Caddesi üzerinde yeşil yürüyüş yolları, bisiklet yolları inovatif çözümler öne çıkıyor. 

Dekan Prof. Dr. Hatice Selma Çelikyay, Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık öncülüğünde kurulan kentsel tasarım ve mimarlık çalışma takımı ile profesyonel çalışmalar yapıldığını söyledi. Çelikyay ayrıca öğrencileri de bölgeye, şehre katkıda bulunacak, şehrin kalitesini artıracak çalışmalar yapmak üzere yönlendirdiklerini belirtti. Bu kapsamda yaz döneminde yapılan çalışmalardan birinin de Safranbolu'daki kamusal alanların geliştirilmesine yönelik olduğunu aktaran Çelikyay, Safranbolu'nun yeni şehir kısmının en önemli aksını oluşturan Sadri Artunç Caddesi'yle Misak-ı Milli meydanını içine alan kamusal alan aksında kentsel tasarım çalışmaları yaptıklarını kaydetti.

Safranbolu’da Kamusal Alanın İyileştirilmesine Yönelik Kentsel Tasarım Projeleri Seçkisi kitabına https://www.egitimyayinevi.com/doc/926 adresinden ulaşılabileceği ifade edildi.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.