blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
16 Ekim, 2024 04:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Terme Muratlı Mahallesi’nin Çarşamba’ya bağlanması talebi reddedildi

Samsun Büyükşehir Belediye (SBB) Meclisi, “Terme ilçesi Muratlı Mahallesi’nin idari yönden buradan ayrılarak Çarşamba ilçesine bağlanması” maddesini oy birliği ile reddetti. Yaklaşık bin nüfuslu mahalle, Terme sınırları içerisinde kaldı.

SBB Meclisi Ekim ayı son toplantısında ilgili komisyonlardan havale edilen 31 madde görüşüldü. SBB Meclis Toplantı Salonu’nda Meclis Başkanvekili Nihat Soğuk başkanlığında yapılan toplantıda 26 madde ‘oy birliği’, 4 madde ise ‘oy çokluğu’ ile kabul edilerek karara bağlandı. 1 maddenin ise geldiği komisyonda bekletilmesine karar verildi.

Başkan Kul: “Muratlı Mahallesi örnek olursa tüm idari sınırlar alt üst olur”

“İl İdare Kurulu’nun Terme ilçesi Muratlı Mahallesi’nin idari yönden buradan ayrılarak Çarşamba ilçesine bağlanması” teklifi maddesi teklifi, meclis üyeleri tarafından oy birliği ile reddedildi. Söz konusu madde hakkında açıklamalarda bulunan Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, “Muratlı gibi diğer yerlerde de bu tip talepler olabilir. İdari yönden bir ilçeden ayrılıp diğer ilçeye bağlama kararının yetkisi büyükşehir belediye meclislerine ait. Daha önce de bu talepleri oylanmış ve reddedilmişti. İçişleri Bakanlığı da reddetmişti. Şimdi yeniden gündeme ve meclisimiz yine uygun görmedi. Zaten Muratlı ve diğer kırsal mahallelerle birlikte Çarşamba sınırında bunlar ama diğer sınırlarda olanlar da var. Bu eğer örnek olursa sadece Terme ile alakalı değil, tüm ilçelerin sınırlarında bu tür çalışmalar olursa idari sınırlar alt üst olur. Biz zaten bunu düşünerek Muratlı, Taşlık’tan başlayarak o bölgeden belediyemizin ücretsiz servislerini başlattık. Vatandaşlarımız Terme’ye daha çabuk ve konforlu gelsin diye bu hizmeti yaptık. Herhangi bir sorun yok. Hizmetlerimizi de aksatmadan veriyoruz. Zaten büyükşehir yasası olduğu için anayolları, suları ve diğer altyapıları büyükşehir belediyesi yapacak. Çarşamba’ya da bağlı olsalar, Terme’ye de bağlı olsalar böyle. Bu çok eskiden gelen bir olaydı. Bu şekilde vatandaşlarımızın gönlünü alarak da defteri kapattık diye düşünüyorum. Herhangi bir sorundan dolayı değil, tekrar gündeme gelen konu yasal olarak hem İçişleri Bakanlığı hem de meclisimiz tarafından kapatıldı ve reddedildi” dedi.

Cumhuriyet Meydanı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi

Meclis toplantısında “Milli Savunma Bakanlığı’nın davacı olduğu, Cumhuriyet Meydanı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi alanında yapılan imar planlarında yer alan Milli Savunma Bakanlığı’na tahsisli taşınmazın yer aldığı Samsun 2. İdare Mahkemesi kararı doğrultusunda meydan kullanımının yeniden düzenlenmesine ilişkin nazım ve uygulama imar planı değişikliği” teklifi maddesinin komisyonunda bekletilmesi teklifi oy birliği ile kabul edildi.

Yeniden Refah Partisi’nde istifa

31 Mart yerel seçimlerinde Yeniden Refah Partisi’nden(YRP) Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Tekkeköy Belediyesi Meclis Üyesi seçilen Özkan Karakaya, meclise sunduğu dilekçe ile YRP’den istifa ederek, ‘bağımsız meclis üyesi’ olduğunu kamuoyuna duyurdu. Karakaya, bundan sonraki çalışmalarını bağımsız üye sıfatıyla yapacağını iletti.

SAMÜ imar planı değişikliği maddeleri meclisten geçti

“Canik ilçesinde bulunan Samsun Üniversitesi’ne(SAMÜ) ait Gürgenyatak ve Devgeriş Mahallesi’nde bulunan taşınmazların imarla Günibirlik Turizm Tesis Alanı yapılması konusunda 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kamulaştırmasız el atma nedeniyle tazminat davaları neticesinde nazım ve uygulama imar planı değişikliklerine yapılan itirazların değerlendirilmesi” teklifi maddesi oy çokluğu ile kabul edildi.

Tekkeköy Yeni Organize Sanayi Bölgesi (OSB) depolama ve sanayi kullanım alanları meclisten geçti

Yeni yapılacak olan OSB Bölgesi için oy birliği kararı çıkarken, sanayi alanı kullanımı oluşturulmasına yönelik nazım ve uygulama imar plan değişikliği teklifi ise oy çokluğu ile meclisten geçti. CHP grubu, yeni OSB’ye karşı olmadıklarını ancak imar planı için en az 1 ay daha çalışma yapılması gerektiğini savunarak OSB yapılmasına ‘evet’, imar plan teklifine ise ‘ret’ oyu verdiklerini ifade ettiler.

SASKİ’nin 125 milyon TL’lik kredi talebine onay

Toplantıda ayrıca Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi(SASKİ) Genel Müdürlüğü’nün İller Bankası A. Ş.’den 125 milyon TL kredi kullanmasına yönelik yetki verilmesi teklifi de oy birliği ile kabul edilerek karara bağlandı.

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi’nin bir sonraki olağan toplantısı 11 Kasım Pazartesi günü yapılacak.

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Ocak, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Bu sanatın tarihi M.Ö. 4 binli yıllara dayanıyor

Tarihi M.Ö 4 binli yıllarına kadar dayanan Kaytan dokumacılık unutulmaya yüz tutmuş el sanatları ortasında yerini alsa da, günümüzde düzenlenen kurslar sayesinde yaşatılmaya çalışılıyor.

Kaytan (Çarpana) dokuma, M.Ö 4 bin yıllarında günümüze kadar gelen dokuma tekniği olurken, Anadolu’da çok eski bir gelenek olarak sürdürülüyor. Çarpana dokumalar, başka dokumalar üzere bilhassa turistlerin ağır olduğu yerlerde ilgi görürken, üretimin eski dokumalarla çok benzerlik göstermemesi ilginin az olmasına neden oluyor. Çarpana genelde, sepet, çuval, heybelerde sap olarak hayvanların koşum gruplarında (süslemede), bayan giysilerinde (baş süslemesinde, çocuk kundağı, beşik v.s) erkek giysilerinde (barutluk, fişek çantası, kılıç askısı v.s) günümüzde ise mesken aksesuarlarında, giysi aksesuarlarında kullanılıyor.

Trabzon’da Ortahisar Halk Eğitim Merkezi bünyesinde Alacahan’da faaliyet gösteren ‘Kaytan’ dokuma kurslarına gençler de ilgi göstermesi dikkat çekti.

Ortahisar Halk Eğitim Merkezi Kaytan dokuma usta öğreticisi Aslı Kurnaz, Kaytan dokumanın tarihinin milattan önceye dayandığını belirterek “Kaytan dokuma çok eski yıllara dayanıyor. Tarihi M.Ö 4 binli yıllarına kadar gidiyor. Günümüzde Trabzon’un Şalpazarı, Tonya ve Düzköy’de kaytan dokuma hala devam etmekte. Kaytan, Türkiye’nin birçok yerinde dokunuyor lakin metotlarımız farklı olup çıkan sonuç birebirdir ikisi de iptir. Kartlarla dokunan, tezgâhlarda dokunanlar var. Daha evvelce toprağa çakılı dokunurmuş biz de sınıf ortamında tezgâhlarda dokuyoruz. Evvelden yük ipi, sepet bağı, nesil bağı olarak kullanılıyordu. Artık biz bunlarla çanta sapları, bileklikler, kolyeler, küpeler, masa örtüleri kemer üzere bir çok eserlere uyguladık. Kaytan dokuma unutulmaya yüz tutmuş dokumaların ortasında içinde yer alıyor. Kurslarımıza bu yıl bayağı talep var. Ortalarında 18 yaşında olan kursiyerler bile var” dedi.

Kursiyerlerden 18 yaşındaki Ceren Buyruk, kaytan öğrenmenin kendisi için eğlenceli olduğunu söz ederek “Yaz mevsiminden beri kursa geliyorum. Benim için eğlenceli güzel” tabirlerini kullanırken, Yıldız Erten ise ” Emekli memurum. Kursa yeni başladım. Kaytan öğrenerek kendimi rahatlatıyorum” diye konuştu.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.