Karabük Postası tarafından
14 Kasım, 2015 15:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Teknoloji Fakültesi Dekanları Kardemir’de Buluştu

Yılda iki kez yapılan Teknoloji Fakültesi Dekanları 7. Değerlendirme Toplantısının ikinci günü oturumu Kardemir’de gerçekleştirildi. Kardemir Eğitim Kültür Merkezinde yapılan toplantıya; Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yaşar, Kardemir Genel Müdürü Uğur Yılmaz ile 21 Üniversitenin Teknoloji Fakültesi Dekanları ve Dekan Yardımcıları ve Kardemir Genel Müdür Yardımcıları ile Ünite Müdürleri ve mühendisleri katıldı. Konuşmasına Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleşen terör saldırısını kınayarak başlayan Kardemir Genel Müdürü Uğur Yılmaz, yaşanan terör saldırısının, tüm ülkeleri terör konusunda bir araya getirmesi ve topyekûn tavır alınması gereken bir sorun olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi. Kardemir Genel Müdürü Uğur Yılmaz, daha sonra Kardemir’i tanıtan ve Demir Çelik Sektörünün Beklediği Mühendislik Profili ile Sektörün Mühendislik Eğitiminden beklentileri konulu sunumunu gerçekleştirdi. Mühendislerin iletişim, teoriyi uygulamaya dönüştürme, problemi anlama, tanımlama ve çözme, çevresel, yasal ve sosyal sorumlulukları alabilme, sürekli öğrenmeye açık olma, sistem kurabilme, sürekli gelişen teknolojiye uyum, teorik araştırma yapabilme, girişimci düşünme, önceliklendirme, riskleri tanımlayabilme ve yönetim becerisine sahip olması gerektiğini belirten Yılmaz, mühendislerin; dilek ve temennileri somut hale getirip problem olarak tanımlayabilen, problem çözme araçlarını kullanarak tanımladığı problemi çözebilen, çözümü bulduğunda sonuçlandırmak için proje yönetimini kullanabilen, bu süreci yönetirken güçlü ve sürdürebilir ilişkiler kurabilen, sosyal zeka kavramını eğitim sırasında öğrenmiş olması gerektiğine dikkat çekti. Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yaşar ise yaptığı konuşmada, Karabük Üniversitesi ile Kardemir arasında her alanda yaşanan sıkı işbirliğine dikkat çekti. Bu işbirliğinin somut sonuçlarından her iki kurumunda yararlanacağını belirten Yaşar, tüm üniversitelerde bu işbirliğinin sağlanması gerektiğini kaydetti. Toplantının ikinci bölümünde Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Seyhan Fırat, Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Yükler, Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yaşar ile Kardemir Genel Müdürü Uğur Yılmaz ve İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Hakan Onur’un katıldığı panelde, sanayinin beklentileri ile fakültelerde verilen eğitime ilişkin etkileşimli değerlendirmeler de bulunuldu. Toplantıya katılan Teknoloji Fakültesi Dekanları, çalışanlar ile yenen öğle yemeğinin ardından işletme sahasında gezi ve teknik incelemelerde bulundular.

blank
Asuman Doğan tarafından
08 Nisan, 2025 14:50 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Yaşlılara Yönelik Sanal İlk Yardım Eğitimi Verilecek

Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan projeyle, yaşlı bireyler için sanal gerçeklik destekli 15 farklı ilk yardım senaryosu hazırlandı.

Karabük Üniversitesi (KBÜ), yaşlı bireylerde ilk yardım eğitimine yönelik önemli bir yeniliğe imza atıyor. “Artırılmış Gerçeklik ile Geriatrik Bireylerde İlk Yardım Eğitimi” projesi kapsamında, sanal gerçeklik teknolojisi ile desteklenen uygulamalı bir eğitim modeli geliştirildi.

Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan bu yenilikçi proje, KBÜ’nün koordinatörlüğünde; Gazi Üniversitesi, Karabük İl Millî Eğitim Müdürlüğü, HHK GmbH Humane Häusliche Krankenpflege (Almanya), ASG Pflege GmbH (Almanya) ve SosuSv. Kirili Metodij (Kuzey Makedonya) ortaklığıyla yürütüldü.

Proje kapsamında geliştirilen 15 farklı modül, geriatrik bireylerde en sık karşılaşılan ilk yardım senaryolarını kapsıyor. Temel yaşam desteği, solunum yollarına yabancı cisim kaçması, hipertansiyon, sıcak çarpması ve donma gibi durumlar, sanal gerçeklik ortamında bire bir deneyimlenebiliyor. Eğitim programı, özellikle öğrenciler ve sağlık çalışanlarının uygulamalı deneyimle ilk yardım becerilerini geliştirmesini hedefliyor.

Sanal gerçeklik gözlüğü ve özel sensörlü kollarla desteklenen sistem, öğrencilerin gerçek hayatta uygulama yapma imkânı bulamayacağı senaryoları interaktif biçimde deneyimlemesine olanak tanıyor.

15 FARKLI İLK YARDIM SENARYOSU

Proje hakkında bilgi veren Karabük Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Dürdane Yılmaz Güven, “Toplamda 15 farklı aplikasyon geliştirildi ve bu uygulamaların her biri üç dilde kullanılabiliyor. Sistem yalnızca Türkiye’de değil, Almanya’da ve İngilizce konuşulan tüm ülkelerde uygulanabilir” dedi.

“GERÇEK HAYATA UYUM DAHA YÜKSEK”

Uygulamanın eğitimdeki katkılarına değinen Güven, “Etkileşimli yapısı sayesinde öğrenciler, gerçek hayatta karşılaşmaları zor olan durumları sanal ortamda birebir uygulayabiliyor. Bu sistem; yaşlı bakım merkezlerinde, huzurevlerinde, klinik eğitimde, hastanelerde ve okullarda rahatlıkla kullanılabilir. Öğrenciler her bir senaryoyu bu sistemle deneyimleyebiliyor ve adeta o anı yaşıyormuş gibi hissediyor. Yapılan çalışmalar da gösteriyor ki öğrenciler bu uygulamalar sayesinde gerçek hayatta çok daha kolay ve başarılı müdahalelerde bulunabiliyor” ifadelerini kullandı.

KBÜ’nün geliştirdiği bu yenilikçi sistem, yalnızca yaşlı bireyler için değil; sağlık eğitiminde dijital dönüşümün önünü açan örnek bir uygulama olarak değerlendiriliyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.