Bartın ormanlarında Şimşir güvesi zararlısında , yararlı laboratuvar böcekleriyle olumlu sonuç alındı .
Anavatanı Asya olan şimşir güvesinin 2016 yılında ise Bartın’da varlığı tespit edildi. Tüm Karadeniz ve Marmara Bölgelerinde şiddetli ziyana uğrattığı böcek, şimşir alanlarının kıymetli bir kısmını kuruttuğu görüldü. Şimşir güvesi (Cydalima perspectalis) ile uğraş içinde üretimi yapılan larva paraziti olan Bracon hebetor’un 2023 yılı çalışmalarında Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Ulus Orman İşletme Müdürlüğü Dorucaşahinci köyü kayaaltı Samatlar mevkiine hazırlanan 100 salım tüpü asılarak bin adet Bracon hebetor salımı yapıldı.
Bracon hebetor ergini bulunan 9 salım kabı ile birlikte toplam bin 600 adet yararlı böceğin Ulus Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı 7,7 hektarlık alana salımı gerçekleştirildi. 2023 yılında Şimşir güvesi ile çaba çerçevesinde toplam 10 bin adet salım yapılacak.
Şimşir güvesi gayret aktifliğine, Zonguldak Orman bölge müdürü Faruk Bayraktaroğlu ile şube müdürleri, Ulus İşletme Müdürü Kazım Kılıçarlan, Orman İşletme Mühendisleri, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Muhafaza Öğretim Üyesi Dç. Dr. Hilal Tunca Koca ve çok sayıda işçi katıldı. Aktiflikte çalışanlarını bilgilendiren tabiata ziyan vermeden yollar bilgilendirildi. Bilgilendirme etkinliğinde Zonguldak Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu toplantıda şunları lisana getirdi:
"Bracon hebetor dediğimiz yararlı böceği üretiyoruz. Bugün de buraya geldik. Tabiatta her vakit tabiata uygun orman işletmeciliği yapmamız gerekiyor. Tabiata uygun işletmecilik tabiata görmemiz gerekiyor, doğayı izlememiz gerekiyor ve ona nazaran tekniğimizi belirleyip çabamızı o formda yapmamız gerekiyor. Ormanda ziyanlı olan böceklere OGM olarak 1 mekanik uğraş 2 kimyasal gayret 3 biyolojik gayret ve 4 biyoteknik çabayı yapıyoruz. Dört formda gayret yapıyoruz. Mekanik çaba çok güç. Emek isteyen, her ağaca gidip zararlıyı yok etmek mümkün değil. Çok güç fazla masraf gerekiyor. Kimyasal uğraş ile bu süreç içerisinde kısa mühlet içinde gayret edilebiliyoruz. Lakin bu süreç içerisinde kimyasal gayret tabiata ziyan veriyor. Topraktaki suya toprağa onların yapısını bozuyor oradaki düşünün şöyle arı tilki ve yırtıcı canlılar ölüyor. Münasebetiyle yasal gayret yasal çaba büsbütün ziyan verici olduğundan ötürü orman genel müdürleri kimyasal gayretten vazgeçtik. Biz artık daha çok biyolojik çaba yapıyoruz. Yani o bölgenin zararlısı olan protein proteoni parçalayıcısı olan yahut ona değişik formda böceklere yetiştiriyoruz. Ormana salıyoruz, tabiattaki dengeyi kurmaya çalışıyoruz. Yani o böceğin popülasyonunu tabiatta sıfırlamak mümkün değil, onun ziyan eşiği vardır. Onun ziyan eşiğini durdurmak suretiyle ziyanlı böceklerini imha ediyoruz. Yararlı olanlar tekrar tabiata salıyoruz. Hasebiyle yapraklarına ziyan verirken, fotosentez yapamıyor ağaç kuruyor. Bu şimşir güvelerine karşı Bracon hebetor dediğimiz, yararlı böcek üretimi yapıyoruz laboratuvarımızda üretiyoruz orta konukçusunun üzerinde ve ona bu formda salmak suretiyle tabiattaki dengeyi müdafaaya çalışıyoruz. Tabiata çıkacaklar, tabiata salınmış olacaklar ve Şimşir güvesine karşı biyolojik çabayı başlatmış olacağız."