Sıcak havaların tesirli olduğu Düzce’de, ziraî eserlerinin yanmasından tasa duyan çiftçiler, yapay yağmur yoluyla tarlalarına can suyu veriyor. 15 ton kapasiteli sulama tankı yapan Muhlis Çiftçi, "Çiftçiler traktörü görür görmez önüne atlıyorlar" dedi.
Düzce’de hava sıcaklıklarının 35 dereceyi aşmasıyla birlikte, çiftçiler mahsullerinin ziyan görmemesi için çeşitli çalışmalar yapıyor. Sulama sistemleri ile tarlalarına su verenlerin yanı sıra, tarlalarının yakınında su kaynağı bulunmayan çiftçiler ise devayı yapay yağmur sisteminde buldu. Düzceli Muhlis Çiftçi, yaz aylarında çiftçilere dayanak olabilmek hedefiyle 15 ton kapasiteli bir sulama tankı yaptı.
"Türkiye’de bu türlü bir sistem yok"
Traktörünün gerisine yaptığı sistem ile sıcak havalarda çiftçilere can suyu taşıyan Çiftçi, "Tamamen kendi imkanlarımla yaptığım tankerle yağmurlama sistemiyle tarlalarda sulama yapıyoruz. Çiftçiler, yüklü olarak mısır, yonca, yulaf ve fındık üzere eserler ekiyor. Kuraklık ve iklim değişikliği nedeniyle biz de bu türlü bir sistem geliştirdik. Taşımalı sulama sistemiyle, makul bir fiyat karşılığında tarlalarda sulama yapıyoruz. Şuanda Türkiye’de bu türlü bir sistem yok. Bunu kendimiz tasarladık. Olağan standartlarda olanlar var fakat kendi projemiz olduğu için Türkiye’de bu sistem tek diyebiliriz. Çiftçiler traktörü görür görmez önüne atlıyorlar" dedi.
"Çiftçiler mağdur"
Muhlis Çiftçi, çiftlilerin mağdur olduğunu tabir ederek, "Çiftçilerin ektiği mısır ve yonca üzere eserler, su yetersizliği nedeniyle kuraklıktan yanıyor. Bizde hem çiftçilerimiz faydalansın hem de ekilenlerin karşılığı alınsın diye bu türlü bir çalışma yapıyoruz. Bir nevi eserlere can suyu veriyor ve verimli bir sulama yapıyoruz" tabirlerini kullandı.