Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Mayıs, 2025 12:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Samsun’da iç sularda av yasağına sıkı denetim

Samsun Vilayet Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, iç sularda su eserlerinin korunması ve sürdürülebilirliğin sağlanması maksadıyla yürütülen av yasağı kapsamında yapılan kontrollerin aralıksız sürdüğünü, bugüne kadar 75 başka kontrol gerçekleştirildiğini ve mevzuata muhalif hareket eden 9 bireye idari para cezası uygulandığını açıkladı.
1 Nisan prestijiyle başlayan ve 30 Haziran’a kadar sürecek olan sazangiller av yasağı kapsamında, Samsun genelindeki iç sularda ağır kontroller yapılıyor. Vilayet Müdürü Sağlam, "Su ürünleri kaynaklarımızın korunması, devamlılığının sağlanması ve biyoçeşitliliğin gelecek kuşaklara aktarılması gayesiyle yürüttüğümüz kontroller aralıksız devam ediyor. 1 Nisan – 5 Mayıs 2025 tarihleri ortasında vilayet genelinde toplam 75 kontrol gerçekleştirdik. Bu kapsamda, yasa dışı avcılık yaptığı belirlenen 9 bireye idari para cezası uyguladık" dedi.

Yasak av araçlarına el konuldu
Yapılan kontrollerde çok sayıda yasa dışı av aracının da ele geçirildiğini belirten Sağlam, "Ayvacık Hasan Uğurlu ve Suat Uğurlu Baraj Gölleri, Vezirköprü Altınkaya ve Susuz Baraj Gölleri, Bafra Derbent Baraj Gölü ile öbür doğal balık göllerinde yaptığımız kontrollerde yaklaşık 2 bin metre uzunluğunda kaçak misina ve ip ağ, 1 adet zıpkın ve 2 adet tırıvırı ele geçirildi. Bu materyallere el konularak gerekli süreçler yapılmıştır" diye konuştu.

"Vatandaşlarımızı hassas olmaya davet ediyoruz"
İl Müdürü Sağlam, yasa dışı avcılıkla uğraşın yalnızca kurumlar tarafından değil, vatandaşların da dayanağıyla daha tesirli yürütülebileceğini vurguladı. Sağlam, "Tüm vatandaşlarımızı kanun ve kurallara uymaya, kaçak avcılıkla uğraşta hassas olmaya davet ediyorum. Su eserleri kaynaklarımızın sürdürülebilirliği hepimizin ortak sorumluluğudur" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
İlyas Erbay tarafından
06 Mayıs, 2025 12:27 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

BUNLAR YOKSA SAVUNMA SANAYİ DE YOK !

Nadir Toprak Elementin (NTE) yoksa, yüksek teknoloji üretmen, savunma sanayii teknolojini geliştirmen, cihazlar, aletler yapman mümkün değil.

Savunma sanayi tamamen bu elementlere bağlı. Yüksek teknoloji için NTE olmazsa olmaz.
Son dönemde Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşlarının arka planında NTE var.

2019 yılındaki film afişlerini olduğu gibi Çin "Müzakere ise elbette, savaşsa savaş" dedi ve ABD ye resti çekti. 7 nadir toprak elementi ihracatı için özel lisans zorunluluğu getireceğini ilan edince, sarı kafa geri adım attı.
Bu 7 nadir toprak elementi;

  • Disprosiyum
  • İtruyum
  • Samaryum
  • Gadolinum
  • Terbiyum
  • Lutesyum
  • Skandiyum
    NTE ni işlenmek oldukça karmaşık bir proses.Çin bu konuda da lider. Rafine etme uç ürünler elde etme konusunda %90 hakimiyet Çin'de. Yani dünya Çine bağımlı.

ABD VE AVRUPA ÇİN'İN BAŞ DÖNDÜREN YÜKSELİŞİNİ ÇARESİZCE İZLİYOR!

Çin’in baş döndürücü yükselişini anlamak için son 11 yılda akademik alanda gösterdiği müthiş ivmeye bakmak yeterli. Nature Index küresel sıralamaları ilk kez 2014’te yayımlandığında, ilk 100’e yalnızca sekiz Çin üniversitesi girmişti. Bugün bu sayı beş katından fazla artarak 42’ye ulaştı. Çin üniversiteleri, listede yer alan 36 Amerikan ve dört İngiliz üniversitesini geride bırakarak dünyanın en iyileri arasına girdi. ABD nin ve Avrupa' nın Çin ile rekabet edebilmesi bu saatten sonra mümkün değil. Trump bunun farkında. Agresif tavırlarının da asıl nedeni bu.

Çinliler neredeyse her gün tüm dünyada büyük şaşkınlık yaratan yeniliklerle karşımıza çıkıyorlar. Şimdi de şarj olmadan 50 yıl çalışacak nükleer batarya ürettiler.
Çin'de bir şirket, telefonları şarj gerektirmeden 50 yıl boyunca çalıştırabilecek nükleer bataryanın seri üretimine geçiyor.

Çin merkezli bir girişim olan Betavolt, şarj veya bakım gerektirmeden tam 50 yıl boyunca elektrik üretebileceğini iddia ettiği yeni batarya teknolojisini dünyaya duyurdu. Bu devrim niteliğindeki bataryanın, akıllı telefonlardan dronelara, hatta tıbbi cihazlara kadar geniş bir yelpazede kullanılabileceği ifade ediliyor.
Betavolt, geliştirdiği bataryanın asla şarj edilmesi gerekmeyen cep telefonları ve sonsuza kadar uçabilen drone'lara güç sağlayabileceğini söylüyor

Bu yeni enerji inovasyonu, Çin'in yapay zeka teknolojik devriminin yeni turunda alanının en iyisi olmasına yardımcı olacak.
Bunlar hep NTE sayesinde mümkün oluyor.

14 Nisan 2025 tarihli köşe yazımda, Eskişehirdeki Nadir Toprak Elementlerinden (NTE) söz etmiştim. Çin'den sonra, 694 milyon ton ile dünyada 2. Büyük rezerve sahip olduğumuzu, NTE lerin nerelerde kullanıldığını anlatmıştım.

Bir başka yazımda; "Sadece Eskişehir mi? Anadolu topraklarının her karışı paha biçilmez değerde.
İşte bunlardan biri de KASTAMONU, Benim de memleketim olan bu güzel ilimiz; yerüstü zenginliklerinin yanısıra yeraltı zenginlikleriyle de öne çıkıyor. Kastamonu, özellikle metalik maden varlığıyla dikkat çekiyor." demiştim.

Kastamonu da, özellikle KUVARS madenine dikkat çekmiştim. Mikro çip'lerin temel malzemesi olan kuvarsit'in MTA verilerine göre Kastamonu'daki rezervinin 422 milyon ton olduğunu vurgulamıştım.

Yeni dünya düzeninin lider ülkeleri bu son derece değerli yeraltı zenginliklerine sahip ülkeler olacaktır. Çinden sonra en büyük rezervler bizde. Elimizdekinin değerini bilelim. Sahip çıkalım, iyi koruyalım Safımızı da doğru belirleyelim.

Yurttaş sorumluluğu ile uyarıyorum. Sakın ha! NTE konusunda Çin'in, ABD nin ve Avrupanın ham madde tedarikçisi olmayalım! Dünyanın NTE nihai ürün ihracatçısı olma yönünde gayret gösterelim.

İlyas Erbay

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.