Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Samsun’da gübrelere denetleme

Dünya Yayın: 15.11.2023 08:00
İhlas Haber Ajansı

SAMSUN (İHA) – Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Samsun’da bulunan 52 adet dağıtıcı ve 7 adet üretici firmadan olmak üzere toplam 61 adet DNA Barkod numunesi alınarak analize gönderilmiş olup denetimler devam etmektedir. Gübrelerin paketlenme aşamasından son kullanıcıya kadar takibinin sağlanması Gübre Takip Sistemi üzerinden yapılmaktadır” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığınca kurulan Gübre Takip Sistemi (GTS) ile el yapımı patlayıcılarla mücadele, taklit, tağşiş, sahte ve merdiven altı üretimin engellenerek haksız rekabetin önüne geçilmesi ve çiftçiler ile mevzuatlara uygun gübre üreterek piyasaya arz eden gübre üreticisinin korunması amaçlanıyor. Bu çerçevede GTS üretimden son kullanıcıya kadar bütün tedarik zincirinin izlenebilirliğini ve takibini sağlamak amacıyla 2018 yılından itibaren kullanılıyor. Bu sayede çiftçileri gübre bayilerinden T.C. kimlik numaraları ile gübrelerini alabiliyor. Bu uygulama ile gübrelerin içeriğine işaretleyici DNA Barkod uygulanarak ve gübre ambalajına karekod (DNA Bandrol) yapıştırılarak GTS’ye kaydı yapılıyor ve izleniyor. Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi çerçevesinde, 81 ildeki bakanlığa bağlı gübre denetçileri tarafından denetimler yapılıyor. Bakanlığın yaptığı İllere göre denetim planında, Samsun’da 23 – 31 ekim tarihlerinde denetimler başladı. Yapılan denetimlerde numuneler alınmaktadır. DNA Barkod ve izlenebilirliğinin kontrolünün hızlı ve etkili bir şekilde yapılması amacıyla üretim yerlerinde ve gübre bayilerinde alınan numunelerin DSPN cihazıyla analizleri yapılmaya başladı.

“61 adet DNA Barkod numunesi alınarak analize gönderildi”

Konu ile ilgili açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “GTS uygulamasında, özellikle gübrelerin içeriğine uygulanan DNA barkodunun analiz edilerek son kullanıcısına ulaşılabilmesi, el yapımı patlayıcı imalinde kullanılan gübreleri amacı dışında kullananların belirlenerek cezalandırılmasında önemli rol oynamaktadır. İlimizdeki 17 ilçede bulunan dağıtıcı ve üretici firmalardan DNA Barkod numunesi alım işlemine, 23 Ekim tarihinde GTS’den görevli iki teknik personelle başlanmıştır. İlimizde bulunan, 52 adet dağıtıcı ve 7 adet üretici firmadan olmak üzere toplam 61 adet DNA Barkod numunesi alınarak analize gönderilmiş olup denetimler devam etmektedir. Gübrelerin paketlenme aşamasından son kullanıcıya kadar takibinin sağlanması GTS üzerinden yapılmaktadır. Bu çerçevede, Samsun genelinde faaliyet gösteren, gübre dağıtıcı belgesi bulunan iş yerlerinin denetimi aralıksız devam etmektedir. Denetimlerde etiket kontrolü, DNA barkod testleri yapılıp, içerik analizi ve DNA barkod/bandrol tespiti için gübre numuneleri alınmakta ve çalışmalar tüm hızıyla devam etmektedir. GTS sayesinde sağlıklı veri oluşturulmakta, Tarım politikalarının sürdürülebilirliğine katkı sağlanmakta, çiftçilerimiz bürokratik işlemlere gerek kalmadan sadece kimlik numarasıyla bayilerden gübrelerini alabilmektedir. Ayrıca piyasaya nitratlı gübre arz eden üretici ve ithalatçı firmaların paketleme ünitelerine yüklenici firma tarafından sistem ücretsiz olarak kurulmaktadır” diye konuştu.


Mesajınızı gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

TÜİK’in Enflasyon Verileri Yine Şaşırtmadı..!

Manşet Yayın: 03.07.2024 15:20
TÜİK’in Enflasyon Verileri Yine Şaşırtmadı..!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayı enflasyonunu aylık yüzde 1,64 olarak açıkladı. Ancak bu veriler, kamuoyunda tartışma yarattı. Birçok kesim, TÜİK’in enflasyonu iktidarın isteği doğrultusunda düşük gösterdiğini ifade ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayı enflasyon verilerini açıkladıktan sonra, kamuoyunda büyük tartışmalara yol açtı. TÜİK’in raporuna göre, Haziran ayında aylık enflasyon yüzde 1,64 olarak belirlenirken, yıllık enflasyon oranı ise yüzde 71,60’a geriledi. Ancak, bu verilerin gerçeği yansıtmadığı ve iktidarın talepleri doğrultusunda manipüle edildiği iddiaları, birçok kesim tarafından dile getirildi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun  (TÜİK)  Haziran ayının enflasyonu 1,64 olarak açıklaması, Emekliler başta olmak üzere memurlar ve alım gücü her geçen gün düşen dar gelirlilerin tepkisini çekti.

TÜİK’in bugüne kadar  açıkladığı enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığını ifade eden vatandaşlar, TÜİK’in iktidarın isteği doğrultusunda enflasyon verilerini düşük gösterdiğini söylediler. Enflasyonun yüksek çıkmasının memur ve emekliye yarayacağının  altını çizen vatandaşlar, bunun emekli ve memur maaşlarına yansıyacağını bilen iktidarın memur ve emekliye yüksek maaş vermemek için  enflasyon verilerinin düşük olarak gösterildiğini belirttiler.

Yıllık enflasyonun yüzde 71,60’a gerilemesine rağmen, vatandaşlar günlük hayatta hissettikleri fiyat artışlarının bu verilere yansımadığını belirtiyor.

Özellikle emekliler ve memurlar, düşük enflasyon verisinin maaşlarına olumsuz etki ederek alım güçlerini azalttığını dile getiriyor. Bazı uzmanlar ise, TÜİK’in enflasyon hesaplama yöntemlerini ve veri toplama süreçlerini eleştirerek, gerçek enflasyonun resmi rakamlardan daha yüksek olduğunu öne sürüyor.

Konuyla ilgili olarak siyasi ve ekonomi alanında uzmanlar, enflasyon verilerinin doğruluğu ve kamuoyuna güvenilir şekilde sunulması gerekliliği üzerine görüşlerini dile getiriyor.

Bu gelişmelerin ardından, enflasyon verilerinin toplumsal ve ekonomik yaşama etkileri merak konusu olmaya devam ediyor.

EMEKLİ VE MEMURLARIN ALACAĞI ZAMLAR BELLİ OLDU

Milyonlarca memur ve emekliyi yakından ilgilendiren enflasyon rakamları açıklanmasının ardından yılın ilk 6 ayında elde edilen enflasyon rakamlarına göre İşçi ve Bağkur emeklileri yüzde 24,73, memur emeklileri yüzde 19,31 zam alacak.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri 6 aylık dönem için yüzde 24,73 oranında zam almaya hak kazandı. Bu çerçevede Kök maaşı 10 bin lira olan emekliler 12 bin 473 lira, kök maaşı 15 bin olan emekliler 18 bin 709 lira, kök maaşı 20 bin olan emekliler 24 bin 946, kök maaşı 25 bin olan emekliler ise 31 bin 182 lira zam alacak.

Yılın ikinci yarısı için toplu sözleşmeden yüzde 10 oranında zam alacak memur ve memur emeklileri ise, toplu sözleşme zammına ek olarak 2024’ün ilk 6 aylık enflasyon farkı kadar zam alacak. Bu durumda Enflasyon farkından doğan yüzde 8,46 ve toplu sözleşmeden doğan yüzde 10 olmak üzere toplamda yüzde 19,31 oranında zam almaya hak kazandı. Buna göre en düşük memur maaşı enflasyon farkıyla birlikte 39 bin 205 liraya yükseldi. En düşük memur emekli aylığı ise liradan 17 bin 586 liraya yükseldi. Zamlı maaşlar ise 15 Temmuz’da hesaplara yatacak.