Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Safranbolu Belediyesi bünyesinde kurdukları Safranbolu Kültür ve Eğitim Merkezi (SAKEM)’de 4 Yılda 67 kurs açtıklarını ve iki bin kursiyere ulaştıklarını söyledi.
2010 yılında Safranbolu’nun kültürel değerlerini daha geniş kitlelere ulaştırmak ve Safranbolu kültürüne sahip çıkmak adına çalışma başlattıklarını ifade eden Aksoy; “2010 yılında Safranbolu’nun kültürel değerlerini daha geniş kitlelere ulaştırmak, kültürümüze sahip çıkmak, insanımıza sahip çıkmak, Safranbolu’daki turizmin yerele indirmek, yerel de ne varsa ön plana onu çıkartmak, insanların maddi anlamda gelişmesinin yanında manen de gelişmesine katkı sağlamak adına başlattığımız SAKEM kurslarımız 67 adet kurs ile 2 bin kursiyere yaklaştı. 4 yıldır da bu çalışmalarımızı tüm hızı ile sürdürmekteyiz. Bugün Safranbolu’da hediyenin yereli, yemenin içmenin en orijinalini artık SAKEM üretiyor. Safranbolu’ya gelen misafirlerimiz nasıl burada evleri, caddeleri, hanları, hamamları görebiliyorlarsa buradan hediyelik getirmek istediklerinde de Safranbolu insanın o dimağından süzülmüş olanı almak istiyorlar. Onu yemek ona dokunmak istiyorlar. İşte bunu sağlamak için yaygın eğitim kurslarımız olan SAKEM’leri kurduk. Yine Safranbolu’da camileri, hamamları, çeşmeleri korumanın yanında bunu ortaya çıkaran kültürü de korumayı amaç edindik. Onları da gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz. İşte bunları da temin etmek amacıyla yine SAKEM’i kurduk. Çağımızın sorunu olan aile içi anlaşmazlık, sorunlar gibi sebeplerden dolayı aile okulunu kurduk” dedi.
SAKEM HER GEÇEN GÜN BÜYÜYOR
SAKEM’ in her geçen büyüdüğünü ifade eden Aksoy; “Şükürler olsun SAKEM her geçen gün büyüyor. Bu uğurda da arkadaşlarımız büyük emek sarf ediyor. Bu çalışmaları ortaya koymak için gece gündüz çalışıyorlar. Biz bu çalışmaları yaparken belediyenin mülklerini kullanıyoruz. Milli Eğitim müsaade ettikçe okullardan yararlanmak istiyoruz. Yine bunun yanında bize diğer kamu kurumlarının kapılarını açmalarını istiyoruz. Bizim çalışmalarımızı yapmak adına mekanlara ihtiyacımız var. Biz bu kursları yaparken belediyenin bir menfaatine bir çıkarına yapmıyorum. Biz bunları Safranbolu’nun ve insanlarımızın çıkarına yapıyorum. Yani bu kursları düzenlemekte ki amacımız bu kente fayda sağlamaktır. Onun için arzu ediyorum ki SAKEM sadece belediyenin bir markası değildir. Bunu ortaya çıkarttığımızda Safranbolu’nun bir eğitim kurumu haline geldi. Buraya gelen kursiyerlerin hepsi buraya arzu ve istek ile buraya geldiler. Bu disiplini bu ortaya koydukları performansları istedikleri için kendilerini ifade etmek istedikleri için yaptılar. Bizde sadece onların yollarını açtık. Şimdi ise bu çalışmalar güzel bir yere geldi ve büyüyüp gidiyor. Yollara asfalt, mahallelere park yapıyoruz; ama bunun yanında SAKEM’ ide ortaya çıkarttık. Çünkü şehirleri imar etmek için ihmal ettiğimiz gençler, maalesef imar ettiğimiz şehirleri mahvediyor. İlgilenmediğimiz takdirde böyle oluyor. Biz bunlar ile ilgilenip daha bizim olan bir hayatı ortaya çıkartmaya çalıştık” diye konuştu.