Karabük Postası tarafından
17 Aralık, 2015 15:04 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Safranbolu’nun UNESCO’ya Alınışının 21. Yılı

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, Safranbolu'nun UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınmasının 21'inci yıl dönümüne ilişkin, “1800’lü yıllarda Anadolu'da neredeyse her şehir yaşam tarzı ve mimarisiyle Safranbolu gibiydi. 1950’lere gelindiğinde modernleşme, şehir dokusundan kültürel yaşama kadar birçok alanda savaşı kazandı. Safranbolu, bunların arasında istikrarlı bir şekilde tarihini ve kültürünü koruyan kent oldu” dedi. Başkan Aksoy, yaptığı açıklamada, Safranbolu'nun 17 Aralık 1994'te Dünya Mirası Listesi'ne alındığını belirterek, “Bu süreçte Safranbolu'nun gerçekleştirilen restorasyonlar ve bilinçli korumacılıkla hem geçmişi günümüze taşıdığını hem de en iyi korunan şehir unvanını almayı başardı. 1800'lü yıllarda Anadolu'da neredeyse her şehir yaşam tarzı ve mimarisiyle Safranbolu gibiydi. 1950'lere gelindiğinde modernleşme, şehir dokusundan kültürel yaşama kadar birçok alanda savaşı kazandı. Safranbolu, bunların arasında istikrarlı bir şekilde tarihini ve kültürünü koruyan kent oldu. 2009 yılından itibaren ilçede restorasyona çok büyük önem verdik. Ecdadımızın bizlere bıraktığı bu muazzam kenti, gelecek nesillere miras bırakmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 21 yıl önce UNESCO'ya giren Safranbolu, korumacılıkta çok önemli başarı sağlamış, Osmanlı döneminden kalan birçok eser restore edilmiştir. Bu restorasyonlar durmaksızın devam etmektedir” dedi. Safranbolu'da tarihi evlerin birbirinin ışığını engellemediğini vurgulayan Aksoy, “Bu sebeple UNESCO'nun bu yılı 'Işık Yılı' olarak kabul etmesi, bizim de Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivalimizde alt temayı 'Mimaride Işık' olarak belirlememiz daha da anlam kazandırırken, bu temanın Safranbolu'ya ayrıca yakıştığını düşünüyorum. Bin 500’ün üzerinde kültür ve tabiat varlığının günümüze büyük bir başarı ve özveri ile taşındı. Sahip olduğu zengin kültürel mirası kent ölçeğinde korumadaki başarısı Safranbolu'yu 'Dünya kenti' yapmış, sivil Osmanlı mimarisini taşıyan geleneksel Türk evleriyle doğal güzellikleriyle ve tarihi boyutuyla da ün kazanmış nitelikli bir kenttir” ifadesine yer verdi.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Nisan, 2025 00:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Çorum’da Nisan karı: Ekipler yollarda teyakkuza geçti

Çorum’da kar yağışı tesirli olmaya başladı. Karayolları takımları tarafından kar yağışının tesirli olduğu yolda küreme çalışması başlatıldı.
Meteorolojinin soğuk hava iddiasında bulunduğu Çorum’da hava sıcaklığının düşmesinin akabinde kar yağışı tesirli olmaya başladı. Vilayet merkezinde de yağan kar yağışı yüksek rakımlı bölgeleri beyaza bürüdü. Kar yağışı ile birlikte Çorum Belediyesi, Vilayet Özel Yönetimi ve Karayolları grupları teyakkuza geçti. Gruplar akşam saatleri itibariyle başlayan kar yağışının tesirli olduğu bölgelerde tuzlama ve küreme çalışması yürütüyor. Kar yağışı sebebiyle Çorum-Samsun karayolunda şoförler suratlarını düşürerek ilerliyor.
Çorum-Samsun karayolunda seyir halinde olan şoförlerden Eren Atalay, "Şu anda Nisan ayının ortalarındayız. Birinci sefer bu türlü bir kar yağışı ile karşılaşıyoruz. Şu an Çorum-Samsun karayolu ortasındayım ve ağır bir kar yağışı ile karşı karşıyayız. Bu aylarda hiç beklemediğimiz şeylerden bir tanesi kar yağmasıydı. Çok telaşlıyız, seyahatte da zorluk çekiyoruz. Buradan trafikteki bütün araç sahiplerine, sürücülere, tır sürücülerimize ve taksilere dikkatli olmalarını, inşallah hiçbir kaza bela olmadan seyahatlerini geçirmelerini diliyorum" dedi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.