Karabük Postası tarafından
21 Ekim, 2015 14:31 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Safranbolu’nun “Korumacılık Deneyimleri” Örnek Alınacak

Safranbolu Belediyesinin ev sahipliğinde Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Akademi ile Tarihi Kentler Birliği Tarafından "UNESCO Dünya Miras Sürecinde Safranbolu ve Kırsal Miras Bütünleşmesi" programı başladı. Safranbolu’da, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Akademi ile Tarihi Kentler Birliği tarafından 3 gün sürecek olan "UNESCO Dünya Miras Sürecinde Safranbolu ve Kırsal Miras Bütünleşmesi" programı başladı. Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, ilçenin adeta bir açık hava müzesi olduğunu söyledi. Kültür mirasını korumanın, bir şehir için geçmişle bağlantılarını sürdürmek ve kimlikli, nitelikli kent ortaya çıkartmak için vazgeçilmez unsurlardan olduğunu ifade eden Aksoy, "Modern dünyada maalesef şehirler birbirine çok benziyor. Tokyo ile New York'u, Berlin ile Londra'yı birbirinden ayırmak modern kısımları itibariyle pek mümkün değil. Ama tarihin teli olan dokuya dokunduğumuzda birbirlerinden ne kadar farklı olduğunu, orada yaşayan insanların ergonomisine uygun yapılaşmalar inşa edildiğini fark edebiliyoruz" dedi. Aksoy, Tarihi Kentler Birliği'nin, ÇEKÜL Akademi ile kimlikli ve nitelikli kentleri ortaya çıkarmak üzere belediyelerin bu işle ilgilenen teknik elemanlarını yetiştirmeye dönük kurslar düzenlediğini aktararak, "Safranbolu, korumacılık açısından gerçekten tecrübesini fiiliyatta da çevreye yaymış, bu faaliyetlere başlamış kentlere örnek olmayı başarmıştır. Bizim doğrularımız farklı yerlerde doğru olarak uygulanmış, bizim yanlışımız da maalesef farklı yerlerde yanlış uygulanmıştır. Örneğin beton parke uygulaması tarihi doku içerisinde yoktur. Buna rağmen, Safranbolu'nun birkaç noktasındaki uygulama nedeniyle bugün Türkiye'de maalesef tarihi dokunun içerisinde bu taban malzemesinin pek çok yerde kullanıldığını görmekteyiz” diye konuştu. Başkan Aksoy’un konuşmasının ardından, Araştırmacı-Gazeteci Yazar Aytekin Kuş, "Kültürel Miras, Kimliğimizdir" konulu bir sunum yaptı. Türkiye'nin çeşitli il ve ilçelerindeki belediyelerinden 50 katılımcının yer aldığı ve Safranbolu'nun korumacılık deneyimlerinin paylaşılmasının amaçlandığı program, 23 Ekim'e kadar devam edecek.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Nisan, 2025 00:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Çorum’da Nisan karı: Ekipler yollarda teyakkuza geçti

Çorum’da kar yağışı tesirli olmaya başladı. Karayolları takımları tarafından kar yağışının tesirli olduğu yolda küreme çalışması başlatıldı.
Meteorolojinin soğuk hava iddiasında bulunduğu Çorum’da hava sıcaklığının düşmesinin akabinde kar yağışı tesirli olmaya başladı. Vilayet merkezinde de yağan kar yağışı yüksek rakımlı bölgeleri beyaza bürüdü. Kar yağışı ile birlikte Çorum Belediyesi, Vilayet Özel Yönetimi ve Karayolları grupları teyakkuza geçti. Gruplar akşam saatleri itibariyle başlayan kar yağışının tesirli olduğu bölgelerde tuzlama ve küreme çalışması yürütüyor. Kar yağışı sebebiyle Çorum-Samsun karayolunda şoförler suratlarını düşürerek ilerliyor.
Çorum-Samsun karayolunda seyir halinde olan şoförlerden Eren Atalay, "Şu anda Nisan ayının ortalarındayız. Birinci sefer bu türlü bir kar yağışı ile karşılaşıyoruz. Şu an Çorum-Samsun karayolu ortasındayım ve ağır bir kar yağışı ile karşı karşıyayız. Bu aylarda hiç beklemediğimiz şeylerden bir tanesi kar yağmasıydı. Çok telaşlıyız, seyahatte da zorluk çekiyoruz. Buradan trafikteki bütün araç sahiplerine, sürücülere, tır sürücülerimize ve taksilere dikkatli olmalarını, inşallah hiçbir kaza bela olmadan seyahatlerini geçirmelerini diliyorum" dedi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.