Karabük Postası tarafından
02 Mart, 2015 08:16 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Safranbolu’da Festival Hazırlıkları

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy; 16. Uluslar arası Altın Safran Belgesel Festivalinin 9-11 Ekim tarihlerinde yapılacağını belirterek, “Kortej yürüyüşünü Şehitlik Meydan’ından başlatıp Tabakhane mevkisindeki Muallimler Birliği binasının önünde son bulacak. Bu sene ilk kez festival kendi mekanında hazırlanıp orada icra edilecek” dedi
Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, 16. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’nin 9-11 Ekim tarihleri arasında yapılacağını açıkladı. Altın Safran Belgesel Film Festivali’nin hazırlıklarının tüm hızıyla devam ettiğini ifade eden Aksoy, “Türkiye’nin 16’ıncı belgesel film ödüllerinin vermeyle ilgili yoğun bir çalışma var. Festival düzenleme komitesi toplantılarını yapmaya devam ediyor. İki hazırlık toplantısı yaptık. Festivali oluş şeklini, sürecini ve alt temasını belirlemeyle ilgili çalışma yapıyoruz. Verdiğimiz kararlardan birisi festivalimizin 9-11 Ekim tarihlerinde düzenleyeceğiz. Festivalimizin yapılacağı mekanlar olarak bu sene tarihi arşı kısmında ağırlıklı olarak etkiliklerimiz yapılacak. Kortej yürüyüşünü Şehitlik Meydan’ından başlatıp Tabakhane mevkisindeki Muallimler Birliği binasının önünde son bulacak ve bazı etkinlikler orada olacak” dedi.
Festivalin alt teması için 3 öneri sunulduğunu anlatan Aksoy, şöyle konuştu:
“Bu sene önerilen temalardan birisi, Safranbolu Çanakkale Zaferi’nde önemli bir noktayı işgal etmekte. O günlerde bağlı olduğu Kastamonu ilinden en fazla şehit verilen bölgedir. Bunun yanından Safranbolu’dan 42. Alay’ın önemli bir kısmını oluşturan askerler buradan gitmiştir. Bu giden askerlerimizden pek azı geri dönmüştür. Bu nedenle Çanakkale Zaferi’nin 100. yılını anımsatan, alt tema haline getiren bir önerimiz var. İkici öneri ise, Safranbolu’da esnaf ahlakı konusunda çok ciddi çalışmalar var. Ahilik kültürü bu yerde yerleşik kültürlerden birisi. Ahilik Kültürüne vurgu yapan bir tema önerildi. Diğeri ise, Safranbolu’da geleneksel örf, adet ve folkloru ön plana geçireceğimiz bir öneri var.”
UNESCO’nun 2015 yılını “ışık Yılı” ilan ettiğini hatırlatan Başkan Aksoy, “Yani ışığın engellenmemesi, ışığın kesilmemesi, temiz çevre ve yaşanılır alanlardaki ışığı ön plana alan bir ana konuyu gündeme aldı. Bizim festivalimizde de ışık konusunu ön plana alalım, Safranbolu evlerindeki bir birinin güneşini kesmemesini, evlerin içerisinde o iç dizaynlarındaki aydınlık oluşturmayı, sokakların güneye doğru akımlı olması, şehir yerleşkesinin güney yamacına doğru bakıyor olması gibi ışığı ön plana geçiren çok detayı vurgular var. Bu vurguları ön plana geçirecek ana temayı da ışık olması konusunda öneriler var. Işık konusu daha ön planda. Bizim festivalimizin ana teması ‘Kültürel Miras ve Korumacılık’ Kültürel mirası korumayı ve bu kültür mirasını geleceğe doğru aktarmayı ana konu olarak edinmiş bulunmaktayız. Bu kültür mirasımız içerisinde bulunan farklı unsurları alt tema olarak belirliyoruz. Bir birinden değerli yarışmacılarımızın filmlerini değerlendireceğiz ve ödüller vereceğiz. bu yarışmacılarımızın hazırlamış oldukları filmleri gösteriler yapacağız. Bu sene ilk kez festival kendi mekanında hazırlanıp orada icra edilecek” dedi.
Muallimler Birliği binasını festivale kadar tamamlayıp, burayı Altın Safran Belgesel Film Festivali’nin mutfağı olarak kullanacaklarını kaydeden Aksoy, “Belgesellerimizi orada arşivleyeceğiz ve belgesel film kütüphanesi yapacağız. Bundan sonra belli haftaları belgesel filmlere yönelik belgesel filmleri göstereceğiz. Şuanda elimizde 2 bine yakın belgesel film var. Bunları kategorize ederek, belli bölümlere ayırarak her hafta gösterime sunacağız. Ben Türkiye ve dünya genelindeki belgesel film severlerin bu kampanyamıza çalışmalarımıza destek vereceklerini umut ediyorum. Kendi yaptıkları belgesel filmleri bize göndermelerini ve bu şekliyle gösterime sunacağımızı söylemek istiyorum. Bu sen ilk kez yapacağımız halk jürisini ön plana çıkaracak bir çalıma yapacağız. Ödül verirken halk jürisinin oyladığı filmi de belirleyip ona ayrı bir ödül vermeyi düşünüyoruz. Bu konuda da çalışmalarımız devam ediyor. Bizim her yıla yakın bütçelerimiz sürüyor. 500 bin liralık bir bütçeyi ön gördük ve bunu planlarımıza koyduk. 500-600 bin liralık bir bütçe koymuş bulunmaktayız” diye konuştu.

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Ocak, 2025 20:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

OMÜ’de 155 akademisyene profesörlük belgesi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde (OMÜ) daha evvel profesör ünvanı alan ve dokümanını teslim almamış akademisyenlere düzenlen sade bir merasimle “profesörlük belgeleri” takdim edildi.

Rektör Prof. Dr. Fatma Aydın’ın mesken sahipliğindeki davete profesörler ağır ilgi gösterdi. Rektörlük binası fuaye alanında düzenlenen ve 155 profesörün evrakını teslim aldığı aktiflikte Rektör Prof. Dr. Fatma Aydın, akademisyenleri tebrik etti.

Programda; davetli profesörlerin yanı sıra Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Alper Kesten, Prof. Dr. Çetin Kurnaz, Prof. Dr. Ayşe Pınar Sumer, Genel Sekreter Doç. Dr. Erhan Burak Pancar ile Rektör Danışmanı Doç. Dr. Emine Şendurur da hazır bulundu.

OMÜ Devlet Konservatuvarı Müzik Kısmı Piyano Anasanat Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Olga Hasanova’ın öğrencisi Beren Melis Menekşe piyanosu ile aktifliğe mana kattı.

Program profesörlerin merasim için hazırlanan özel alanda hatıra fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.