Berkay Doğan tarafından
18 Şubat, 2025 12:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Safranbolu’da 14 Yıllık İmar Çıkmazı Son Buldu

Barış, Bostanbükü ve Karıt bölgelerinde 2010 yılında onaylanan parselasyon planı, yıllarca süren davalar ve iptaller sonrası çözüme kavuştu.

Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse öncülüğünde, Safranbolu Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından başlatılan revizyon çalışmaları kapsamında, 15 Ocak 2025 tarihinde tapuya tescil edildi. 20 Şubat’ta düzenlenecek tapu lansmanı ile vatandaşlar yeni tapularına kavuşacak.
VATANDAŞLAR VE KAMU KURUMLARI SÜRECE DAHİL EDİLDİ
Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse’nin koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda, kamu kurumları ve davacı vatandaşlar da sürece dahil edilerek ortak çözümler üretildi. Yapılan toplantılar ve değerlendirmeler sonucunda, Barış, Bostanbükü ve Karıt bölgelerinde imar planlarına yönelik kapsamlı bir revizyon gerçekleştirildi.
14 YILLIK BEKLEYİŞ SONA ERDİ
Türkiye genelinde dikkat çeken bir şehir planlama süreci tamamlandı. UNESCO ve Cittaslow kenti Safranbolu’da 2010 yılında onaylanan ancak 14 yıl boyunca iptaller ve davalarla gündemden düşmeyen parselasyon planı resmen yürürlüğe girdi. Bölgedeki mülkiyet sorunlarını çözüme kavuşturmak için başlatılan kapsamlı çalışmalar sonucunda, 15 Ocak 2025’te 466 yevmiye numarası ile tapu tescili gerçekleşti. Söz konusu durum Safranbolu’da imar ve şehirleşme açısından önemli bir dönüm noktası oldu.
Sadece Safranbolu için değil, benzer imar sorunlarıyla boğuşan diğer belediyeler için de emsal teşkil eden bir gelişme olarak nitelendirildi.
Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, sürecin şeffaf ve katılımcı bir yönetim anlayışıyla yürütüldüğünü vurgulayarak, "Vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermek için büyük çaba sarf ettik. Sonuç olarak, uzun yıllardır beklenen tapular artık hak sahiplerine teslim edilecek" dedi.
Ayrıca titizlikle yürütülen çalışmaların başladığı süreçten bu yana Safranbolu Belediyesi encümen ve Meclis toplantılarının tamamında oy birliği ile kararlar alınması, parselasyon planının başarıya kavuşmasında önemli etkenlerden biri oldu.
TAPU LANSMANI 20 ŞUBAT’TA YAPILACAK
Öte yandan Safranbolu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü organizasyonu ile 20 Şubat Perşembe günü saat 13.30’da Safranbolu Belediyesi Leyla Dizdar Kültür Merkezi Sadi Yaver Ataman Meclis Salonu’nda tapu lansmanı düzenlenecek.
NE OLMUŞTU?
Barış, Bostanbükü ve Karıt bölgelerinde 2010 yılında onaylanan parselasyon planı, 14 yıl boyunca çeşitli davalarla karşı karşıya kaldı. İlk olarak 2011 yılında iptal edilen plan, ilerleyen yıllarda yaklaşık 30 farklı davaya konu oldu. Süreç boyunca, bölgedeki imar planları ve parselasyon çalışmaları defalarca iptal edilse de, vatandaşların talepleri doğrultusunda 2021 yılında revizyon süreci başlatıldı.

blank
İlyas Erbay tarafından
03 Nisan, 2025 13:28 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

SARI KAFANIN BU SON HAMLESİ TÜRKİYE İÇİN TARİHİ BİR FIRSATA DÖNÜŞEBİLİR !

Trump faktörü tüm dünyada etkili olmaya devam ediyor.

Belli ki, Trump 2. dönemine iyi hazırlanmış. Göreve geldiği günden itibaren dünya gündemine bomba gibi düşen açıklamalar yapıyor. ABD tarihinin en önemli günü ilan ettiği 2 Nisan'da saat 16.30 civarında yaptığı konuşmada; 

"ABD yeniden zengin olacak, vergilerle çok para kazanacağız, altın çağımız geri geliyor" dedi.

Trump konuşurken dikkat ettim. Ekibini motive ediyor. Onları onöre edecek söylemlerde bulunuyor. "Bunu neden benden önce kimse akıl edemedi?" diye kendi g.tünü de kaldırıyor.

Çin pirince % 65 vergi uyguluyor! Bizim başımız kel mi ? demeye getirdi. Asıl hedef tabii ki, en büyük rakipleri Çin.

ABD ye giren ürünlere yani ithalata en az % 10 en çok % 50 gümrük vergisi uygulayacağı kararnameyi 2 Nisan günü imzaladı. Karar 5 Nisan gece yarısı 02 de uygumaya giriyor.

Vergiyi otomobilde en az %25 olarak belirledi.

ABD tüm dünyaya 1 milyon 650 bin otomobil satarken, 8 milyon civarında otomobil satın alıyor.

Bunun 5 milyon 400 bin'ini AB ülkeleri ABD ye satıyor.

Amaç yerli üreticiyi desteklemek.

Avrupa Birliği'ne yüzde 20, Çin'e yüzde 34, Vietnam'a yüzde 46, Tayvan'a yüzde 32, Japonya'ya yüzde 24, Hindistan'a yüzde 26, Güney Kore'ye yüzde 25, Tayland'a yüzde 36, İsviçre'ye yüzde 31, Endonezya'ya yüzde 32, Malezya'ya yüzde 24, Kamboçya'ya yüzde 49, Güney Afrika'ya yüzde 30, Bangladeş'e yüzde 37 ve İsrail'e yüzde 17 tarife getirilmesi planlanıyor.

ABD ürünlerine hangi ülke ne kadar vergi uyguluyorsa, onun en az  yarısı kadar gümrük vergisi o ülkelerin ABD ye sattığı ürünlere uygulanacak.

Türkiye vergi konusunda, ABD nin en nazik davrandığı ülkeler arasında. Karşılıklı olarak vergi oranımız % 10 Onlar bize biz onlara bu oran üzerinden satış yapıyoruz. Minimum oran da bu zaten. Bunun altı yok! Umarım karşılıklı bu yüzde 10 oranı değişmez. Değişirse misliyle karşılık verip, ABD den aldıklarımızı başka ülkelerden tedarik etme yoluna gideriz. ABD ye yüksek vergiler nedeniyle ürün satamayan ülkeler ürünlerini satacak başka pazarlar arayacaktır !

Dünya panikte, Ortalık toz duman. Bu adam belli ki, rahat durmayacak! 

AB ülkeleri de dahil, ABD ye tüm dünyadan  bir karşı hamle gelir mi? Bekleyip göreceğiz.

Bizim ABD ile ticaret hacmimiz 33 milyar 500 milyon dolar. 

Ürünlerimiz bundan sonra ABD ye diğer ülkelere göre daha uygun ulaşacak. Türkiye bunu fırsata çevirebilirse, yani doğacak olan boşluğu doldurabilirsek ne âlâ.

Ben bu yazıyı CNN canlı yayınında Trump'ın açıklamalarını dinledikten hemen sonra yazmaya başladım. Perşembe günü Turkiye'de borsanın bunu olumlu algılayacağı kanaatindeyim. Umarım yanılmam. 

Değerlendirebilirsek bizim için bu tarihi bir fırsattır.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.