Rize Valisi İhsan Selim Baydaş: “Heyelan riski devam ediyor”

Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Ekim, 2024 20:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Rize’nin Çayeli ilçesi Büyükköy beldesinin Derecik köyünde meydana gelen heyelanlı bölgeyi inceleyen Rize Valisi İhsan Selim Baydaş yağmur uyarısının devam ettiğinin altını çizerek "Bu riskimiz, bu tehlikemiz bir müddet daha devam edecek. Çünkü yağış uyarılarımız devam ediyor" dedi.
Rize’de 1 haftadır etkili olan yağışlar hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Rize’nin Çayeli ilçesine bağlı Büyükköy Beldesi Derecik Köyü’nde heyelan meydana geldi. Bölgede 15 Temmuz 2021 tarihinde yaşanan afette boşaltılan 2’şer katlı 2 boş bina yıkılırken, dere yatağına akan toprak nedeniyle derenin ağzı kapandı ve bir gölet oluştu.
Yaşanan heyelanların ardından açıklama yapan Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, tüm ekiplerle bölgede olduklarına değinerek “Son günlerde yoğun bir yağış alıyoruz şehrimiz. Bu yağışlarla toprak belli oranda suya doyunca da heyelan riski baş gösteriyor. Çayeli, Büyükköy beldemizin Derecik köyünde bir heyelan yaşadık. Dereyi kesince heyelan baraj görevi gördü. Arkadaşlarımız takip ediyor birkaç saattir. Hem DSİ hem AFAD yetkililerimiz, İl Özel İdaresi yetkililerimiz, jandarmamız, kaymakamlığımız, belediyemiz olay yerindeyiz. Derenin baraj yaptığı bölge rahatlıyor. Ben hemşehrilerimizi birkaç gün daha devam edecek olan yağışla, yağmur da heyelan riskine karşı tedbirli olmaya davet ediyorum, uyarıyorum. Heyelan riski gördüğümüz yerlerde dikkatli olmalıyız. Bizim bütün ekiplerimiz teyakkuz halindedir” diye konuştu.
Boşaltma kararı nedeniyle tahliye edilen evler konusunda vatandaşın da duyarlı olması gerektiğini ve bugün yaşanan heyelanın buna örnek olabileceğini ifade eden Baydaş “Burası AFAD’la daha evvel riskli yapı ve boşaltma kararı aldığımız ve nihayetinde de boşalttığımız yapılardı. Devlet bu yönüyle bir tedbir aldı. Bunu bilimsel verilere dayanarak, bunu geleceği öngörerek yapıyor. Ben vatandaşlarımızın bu uyarıları dikkate almalarını istirham ediyorum. Bununla ilgili de AFAD’ımız, gerekli hem yazılı tebliğleri yapıyor, hem uyarıları yapıyor. Hem de ilgili kolluk eliyle jandarmamız, emniyetimiz eliyle, belediyeler, kaymakamlıklar eliyle de gerekli tebligatı yapıyor. Burada heyelan altında kalan ve yıkılan evler bizim daha evvel AFAD’la boşaltma kararı aldığımız ve boşalttığımız konutlardı. Bu da meselenin ciddiyetini vurgulamak açısından önemlidir. Kaymakamlığımız tarafından jandarmamız eliyle boşaltılan civardaki evler de risk altında olan evler” ifadelerini kullandı.
Rize Valisi İhsan Selim Baydaş bölgede yağış uyarısının devam ettiğinin altını çizerek vatandaşları dikkatli olmaları ve AFAD’ın uyarıları doğrultusunda hareket etmeleri noktasında uyardı. Vali Baydaş “Bu riskimiz, bu tehlikemiz bir müddet daha devam edecek. Çünkü yağış uyarılarımız devam ediyor. Bugün Fındıklı bölgemizde yaklaşık 100 kilo bir yağış aldık. Yarın da yine yer yer yağışlar devam edecek. Tabii bin rakım ve üzerinde artık kar yağışı olduğu için sel ve taşkın riskimiz yok. Çünkü belli bir rakamın üzerinde kar var artık. Ama toprak suya doyduğu için yağan her yağışın heyelan getirme riski karşıda gördüğünüz o yamacın sağ ve solundaki dokuz ev yamacın civarındaki evler boşaltıldı ama şehir geneli var. Şehir geneli AFAD eliyle boşaltılan evlerimiz var çünkü sadece burada değil. Başka yerlerde de heyelanlarımız var. AFAD eliyle boşalttığımız evlerimiz var” şeklinde konuştu.

Hayvan yetiştiricileri için önemli araştırma: Havalandırılmayan ahır hem verimi düşürüyor hem de hastalıklara yol açıyor

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
01 Şubat, 2025 20:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 4dk
Yorum Sayısı: 0

Türkiye’nin değerli hayvancılık merkezlerinden bir tanesi olan Kastamonu’da akademisyenler tarafından ahırlarda oluşan küf ve mantarlar üzerinde yapılan araştırmalarda, havalandırılmayan ahırların hem hayvandaki randımanı düşürdüğü hem de insan ve hayvanlarda hastalıklara yol açtığı tespit edildi.
Türkiye’de büyük baş hayvan üretiminde önde gelen vilayetler ortasında yer alan Kastamonu’da, Türkiye’de birinci olan bir bilimsel araştırmaya imza atıldı. Bu çerçevede, Kastamonu Üniversitesi İhsangazi Meslek Yüksekokulu Veterinerlik Kısmı tarafından hazırlanan "İhsangazi İlçesi (Kastamonu)’nde Bulunan Ahırların İçortam Havasında Potansiyel İnfeksiyon Riski Oluşturabilen Fungal Biyoçeşitliliğin Belirlenmesi" isimli projeyle ahırlardaki küf ve mantarların ziyanları araştırıldı.
Kastamonu Üniversitesi İhsangazi Meslek Yüksekokulu Veterinerlik Kısmı Öğretim Üyesi Dr. Gülay Giray ile Öğretim Vazifelisi ve Veteriner Tabip Abdullah Şimşek tarafından yürütülen proje çerçevesinde, İhsangazi ilçesinde bulunan 10 ahırdan 1 yıl boyunca, 15 günde bir örnekler alındı. Alınan örnekler laboratuvar ortamında tahlil edildi ve proje sonunda 72 cins ile 18 cins mantar tespit edildi. Bu mantarların büyük kısmının da hem insanlara hem hayvanlara bulaşabilen ayrıyeten hastalık oluşturan çeşitler olduğu belirlendi.

Ahırların kapısının ve pencerelerinin kapatılması hastalıkları daha da arttırıyor
Öte yandan, araştırmada ahırların ya da hayvanların beslendiği ortamın bilhassa kış mevsiminde havasız bırakılmasının hem hayvanlardaki randımanı düşürdüğü hem de insan ve hayvandaki hastalıkları arttırdığı ortaya çıktı.

"Ahırların penceresi, kapısı, hatta baca delikleri dahil kapatılmaya çalışılıyor"
Yürütülen proje ile ilgili bilgi veren Öğretim Vazifelisi ve Veteriner Tabip Abdullah Şimşek, "Hayvanlarda genel sıhhat taramaları, hastalıkların teşhis ve tedavisi üzere birçok uygulama için, gerek Tarım Bakanlığına bağlı ya da hür olarak çalışan veteriner doktorlar de ahırlara girip gerekli uygulamaları yaptıkları için hayvanlar ve hasta sahipleri kadar 1. derece risk altındadırlar. Bir mikotik infeksiyonun başlaması, bulaşan fungal ölçüye ve konakçının direncine bağlıdır. Bilhassa kış aylarında kalabalık, pak olmayan ve rutubetli ahırlarda bulaşma daha çabuk ortaya çıkabilir. Çoklukla genç hayvanlarda daha çok görülmektedir. Veteriner Doktorlar, fakülteden 5 yıl eğitim alarak mezun olabiliyorlar. Faal çalışan veteriner tabipler, gerekse çiftlik çalışanları, gerek özgür çalışanlar gerekse Tarım Bakanlığına bağlı hizmet veren veteriner doktorlar olsun mesleğini icra ettikleri sırada ister istemez ahırlar, çiftlikler, kapalı ortamlar, yem fabrikaları üzere birçok alanda çalışmak durumundayız. Bulunduğumuz ortamların şu ana kadar Gülay Giray hocamla birlikte daha çok bakteriyel viral enfeksiyonlar istikametinden zoonotik karakterli olup olmadığı hakkında çalışmalarda bulunduk. Türkiye’de hatta dünya da da zoonoz hastalık dediğimizde birincisi brusella oburu de kuduz akla gelen hastalıklardır. Gülay Giray hocamız mikrobiyoloji alanında farklı bir çalışma teklifiyle geldiğinde neden olmasın diye bizler bu projeye daha iştahlı bir formda başladık. Zira girdiğimiz ahırlarda içerisinde soluduğumuz havada nelerin olup olmadığını bilmek istiyorduk. Bizim prensibimiz çoklukla halk sıhhatini da yakından ilgilendirdiği için ahırdan çatala prensibiyle çalışırız biz. Ahırdaki hayvanımız ne kadar sağlıklı yetişirse insanlarımız o kadar sağlıklı besin tüketebilir. Bunu sağlamak içinde olağan ki hijyenimiz, biyo güvenlik tedbirlerimiz, ahırın ya da içerisinde bulunan yerin temizliğinin değeri kadar iç ortam havası da çok değerli. İnsanlarımızda ekseriyetle yanlış bir algı bulunuyor. Hayvanlar üşür. Gittiğimiz ahırların penceresi, kapısı, hatta baca delikleri dahil kapatılmaya çalışılıyor. Israrla bu yanlışları söylememize karşın bunu üreticilerimize düzelttiremedik" dedi

"Hayvanlar soğukta üşümezler"
Hayvanların kolay kolay üşümeyeceklerini söyleyen Şimşek, "Türkiye kaidelerinde eksi 40 dereceye kadar uygun bakım ya da besleme kurallarıyla hayvanlar, yarı açık ahırlarda yetiştirilebilir. Hayvanları en çok rahatsız eden bulundukları ortamda pak havanın bulunmamasıdır. Zira gerek sindirim, gerekse üregen sistem artıkları münasebetiyle dışkı ve idrar imaliyle birden fazla ortamın havası hem gaz hem de asit istikametinden yüksek ölçüde patojen ihtiva ediyor. Bu yüzden ortama pak hava sağlamazsak hayvanların hem teneffüs sistemi hastalıklarına hem de dolaylı olarak sindirim sistemi hastalıklarına neden olmaktadır. Şayet biz iç ortam havasını temizleyemezsek kendi elimizle hayvanlarımızı hasta etmiş oluyoruz ve yalnızca hayvanlarımız değil birebir vakitte buraya küpeleme, aşılama, teşhis ya da tedavi için gelen veteriner tabip, tekniker ya da teknisyen arkadaşlarımızda birebir havayı solumak zorunda olduğu için alerjik tepkiler başta olmak üzere birçok hastalığa aslında yakalanma riskleri var. Türkiye’de veteriner tabipler maalesef hala sıhhat çalışanı kategorisinde sayılmıyorlar. Aslında sağlıklı besin üretilmesinde birinci derecede vazife alan hem kendi sıhhati hem hayvan sıhhati hem halk sıhhati için önemli manada efor sarf eden beşerler sıhhat kategorisinde yer almadığı için birçok hastalığa maruz kalsalar da bu yalnızca kayıt dışı olarak kalmakla yetiniyor" diye konutu.

"Hayvanlar üşür algısını defaten ikaz etmemize karşın anlatamadık"
Hayvan üreticilerine de ihtarlarda bulunan Şimşek, "Bizler, çalışma esnasında gittiğimiz ahırlarda kendimize örnek olarak belirlediğimiz 10 ahırda her işletmeyi gittiğimizde birinci evvel yaptığımız iş denetimler oldu. İç ortam havasını öncelikle biz baktık havanın kâfi olmadığını hatta birtakım ahırlarda hayvanlar üşür diye tavanın strafor ile kaplandığını ve straforun havayı yaymadığı için ahırdaki nemi çok arttırdığını ve buna bağlı olarak mikro fungusların üremesinin arttığını yetiştiricilere birkaç sefer uyarmamamıza karşın hatta bazen girip ahırın penceresini, kapısını açtığımızda yarım saat orada beklememize karşın biz çıktıktan sonra yetiştiricilerimiz çabucak kapıları kapattılar, bu algıyı tabip olarak mikrobiyolog olarak Gülay Giray hocamızla birlikte defaten ikaz etmemize karşın anlatamadık. Emelimiz inşallah bu projeden sonra bunu bilimsel gerçekliklerle halkında anlayabileceği lisanda izah etmek ve inşallah en azından örnek almaya gittiğimiz ahırlarda bu hava sirkülasyonunu pak hale getirmek, devamında İhsangazi ilçemiz, Kastamonu ilimiz ve Türkiye’de, bunun daha bilimsel bir gerçekle bunu vurgulayarak uygulanabilirliği sağlanmış olacak" halinde konuştu.

"Bazı sporlar hafif bir esintiyle havaya yayılabilir"
Dr. Öğretim Üyesi Gülay Giray ise havada meydana gelebilecek mikrobiyal kontaminasyonların hem hayvanlar hem de beşerler için risk oluşturabileceğini belirterek, "Bu mikroorganizmaların çeşitlerine ve yoğunluğuna bağlı olarak, ortamda bulunan hayvanlar ve çalışanlarda çeşitli infeksiyöz hastalıklar oluşabilir. Bu nedenle, hayvan işletmelerinin ortam havasının denetimi çok kıymetlidir. Fungusun tipine nazaran kimi sporlar hafif bir esintiyle havaya yayılabilir. Kimileri ise yüzeye sıkı sıkı yapışık olduğu için yalnızca direk temas yoluyla canlılara bulaşmaktadır. Sporlar ortamda yıllarca canlı kalabilir ve tesirleri devam eder" tabirlerini kullandı.
Ahırlardaki pak havanın değerine vurgu yapan Giray, "Havada bulunan mikrobiyal kaynaklı kontaminantların en büyük kısmını bakteriler ve funguslar oluşturur. Bilhassa fungal etkenler; yani mayalar ve küfler, hava kontaminasyonu açısından kıymetlidir. Bu etmenler iç ve dış ortamlarda, bilhassa nemli ortamlarda rahatlıkla yaşar ve çoğalabilirler. İç ortamda bulunan küfler; teneffüs ve bağışıklık sistemini etkileyebilir, cilt üzerinde de tesirli olabilir. Ayrıyeten küfler çeşitli organlar üzerinde hayvan sıhhati açısından tesir oluşturabilir ve hayvanlarda hayati tehlike içeren sistemik enfeksiyonlara yol açabilirler" dedi.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.