Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Eylül, 2024 16:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Rize-Artvin Havalimanı’nı 2,3 milyon yolcu kullandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Rize-Artvin Havalimanı’nın uçak ve yolcu verilerine ilişkin yaptığı açıklamada, 2024 yılı ilk 8 aylık süreçte iç hatlarda 4 bin 901, dış hatlarda 172 uçuş olmak üzere toplam 5 bin 73 uçuş trafiği gerçekleştiğini belirterek, 2022 yılına göre uçuş trafiğinde yüzde 35 artış gerçekleştiğini söyledi. Bakan Uraloğlu, “Rize-Artvin Havalimanımız açıldığı tarih olan 14 Mayıs 2022’den bu yana gerçekleşen 16 bin 297 uçuşta toplam 2 milyon 304 bin 903 yolcuya hizmet verdi” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin deniz üstüne dolgu yöntemiyle yapılan ikinci havalimanı Rize-Artvin Havalimanı’na ait yolcu ve uçak trafiği istatistiklerini açıkladı. 2024 yılının verilerine göre Rize-Artvin Havalimanı’nda ilk 8 ayda iç hatlarda 737 bin 160, dış hatta 16 bin 942 olmak üzere toplam 754 bin 102 yolcu trafiği gerçekleştiğini vurgulayan Bakan Uraloğlu, 2022 yılına göre yolcu trafiğinde yüzde 43 artış gerçekleştiğini bildirdi. Uraloğlu, 2022 yılında bu havalimanını kullanan yolcu sayısının da 526 bin 880 olduğunu anımsatarak, “Rize-Artvin Havalimanımız açıldığı tarih olan 14 Mayıs 2022’den bu yana gerçekleşen 16 bin 297 uçuşta toplam 2 milyon 304 bin 903 yolcuya hizmet verdi” diye konuştu.
Rize-Artvin Havalimanı uçuş trafiği hakkında da bilgi veren Bakan Uraloğlu, 2022 yılında 3 bin 760 uçak trafiğine hizmet verildiğini belirterek, “Havalimanımızda ilk 8 ayda iç hatta 4 bin 901, dış hatta 172 olmak üzere toplamda 5 bin 73 uçak trafiği gerçekleşti. Havalimanımızı hizmete aldığımız 2022 yılına göre uçak trafiği yüzde 35 artış gösterdi” şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Berkay Doğan tarafından
06 Mayıs, 2025 11:29 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Safranbolu’nun unutulmuş kültürel mirası gün yüzüne çıkıyor

Karabük Üniversitesi Safranbolu MYO El Sanatları Bölüm Başkanı Durmuş Gür, “Safranbolu Kıranköy’de Gayrimüslimlere Ait İşlikler (Şarapbana)” adlı makalesinin yayınlanmasının ardından Safranbolu evlerindeki unutulmuş kültürel miras değerlerinin önemine dikkat çekti.

Dr. Öğr. Üyesi Durmuş Gür, yaptığı açıklamada, Roma ve Bizans döneminde tarım ve ticaretin yoğun olarak yapıldığı Paflagonya bölgesinde Safranbolu'nun tarih boyunca önemli bir merkez olduğunu belirtti.

Gür, Safranbolu’nun Osmanlı dönemiyle birlikte önemli yapılar ve ticaret ağlarıyla öne çıktığını, bölgedeki tarımsal ürünler arasında safran ve üzümün ön planda olduğunu vurguladı. İklim, toprak ve su kaynaklarının yanı sıra, Safranbolu’nun Karadeniz’e yakınlığı sayesinde ticari ağların geliştiğine işaret eden Gür, bölgedeki üzüm bağlarının uzun yıllardır şarap ve sirke üretiminde kullanıldığını kaydetti.

Gür, özellikle Roma ve Bizans dönemlerinde bağların içi ve yakınındaki şarap işliklerinde üretim yapıldığını, Osmanlı döneminde ise bu üretimin evlerde, gayrimüslimlerin zemin katlarındaki şarapbanalarda gerçekleştirildiğini belirtti. 1923-1924 yıllarına kadar Yazıköy ve Kıranköy’de gayrimüslimlerin evlerindeki şarapbanalarda üzüm suyu sıkılarak şarap ve sirke üretildiğinin tespit edildiğini ifade etti.

Çalışma kapsamında, günümüze ulaşmış ve iyi durumda olan Kıranköy, Yazıköy ve Yörük Köyü’nde 20’den fazla sirke ve şarap işlikleri incelendi. Gür, bu yapıların tarihçe, tipoloji, mimari özellikleri, kullanılan malzemeler, teknik ve üslup detayları ile ikonografi ve korunma durumlarının değerlendirildiğini söyledi.

Elde edilen verilerin bölgenin şarap üretimindeki önemini ortaya koyduğunu belirten Gür, kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması adına bu yapıların büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Saffronia 1900 konak ise 125 yıllık taş levhalarla oluşturulmuş işliği ile benzersiz bir örnek sunuyor.

Makalenin Linki için tıklayınız.

blank

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.