Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Aralık, 2024 12:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Prof. Dr. Şağdan Başkaya: “Pars’ın Anadolu’daki popülasyonunda sadece erkek bireyler yok dişi ve yavruları da var”

Geçtiğimiz günlerde Anadolu Parsı’nın Türkiye’deki yayılımı ve popülasyonu ile ilgili “10 tane erkek birey görüldü, hiç dişi görülmedi“ yönünde basında çıkan açıklamalara katılmadığını belirten Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şağdan Başkaya, "Pars’ın Anadolu’daki popülasyonunda sadece erkek bireyler yok dişi ve yavruları da var" dedi.

"90’lı yıllardan itibaren neslinin tükenmediğini sürekli söyledik"
Anadolu Parsının 90’lı yıllardan itibaren neslinin tükenmediğini sürekli yaptıkları açıklamalarla söylediklerini belirten Başkaya, “Son yıllarda Anadolu Parsı ülkemizde tükendiği söylenen türlerden bir tanesiydi. Biz 90’lı yıllardan itibaren bu hayvanın tükenmediğini sürekli söyledik. İlk yıllarda özellikle dışkısından ve ayak izinden yola çıkarak hayvanın ülkemizin belli bölgelerinde yaşadığını sürekli yayınladık. 2008 yılında Bitlis Tatvan’da bu hayvan vuruldu ve orada bir hocamız tarafından bu yayınlandı. Ardından 2010 yılında Eruh’ta vuruldu; o da gündeme düştü. 2013 yılında Diyarbakır Çınar’da vuruldu. Bu hayvanların özellikle Doğudan İran’dan, Irak’tan geldiği iddia edildi. Biz bunu ilk defa 2013 yılında foto kapan ile tespit ettik. 2015 yılında Bingöl’de askeri bir birliğimiz tarafından ilk defa bir termal kamerayla çekildi. Sonrasında biz defalarca termal kamerayla çektik foto kapanla birçok yerde tespitler yaptık. Bugün Anadolu Parsı Trakya haricinde ülkemizde yaşıyor. Biz bunu çok yerde tespit ettik” diye konuştu.

“Trabzon’da yavru pars annesi ile birlikte bir vatandaş tarafından cep telefonuyla çekildi; Biz foto kapanla dişisini çektik”
Son günlerde yapılan açıklamalarda Anadolu Parsıyla ilgili “On tane erkek birey görüldü, hiç dişi çekilmedi” şeklindeki açıklamalara katılmadıklarını belirten Prof. Dr. Başkaya, “Son günlerde yapılan açıklamalara bakıyoruz on tane erkek birey görüldü, hiç dişi çekilmedi gibi kamuoyuna yansıtılıyor. Özellikle hocalara ve bakanlık yetkililerine makaleleri takip etmelerini öneriyorum. Çünkü oralarda dişisinin de görüldüğü, yavrusunun da görüldüğü yapılan tespitlerle belirtiliyor. Mesela Trabzon’da yavru pars annesi ile birlikte vatandaş tarafından cep telefonuyla çekildi. Biz foto kapanla dişisini çektik. Erkek ve dişi yan yana yürürken ayak izleri görüntülerimiz de var. Dişiyi defalarca foto kapanla defalarca zaten görüntüledik. Parsın Türkiye’nin yerli malı olduğunu kamuoyunun bilmesini istiyoruz. Bu hayvan bize İran’dan ve Irak’tan gelmiyor. Sınır bölgelerinde İran’dan Irak’tan Türkiye’ye girenler olduğu gibi Türkiye’den İran’a, Irak’a gidenleri de var. Bu hayvan Türkiye’de yerleşik. 1974’de Ankara Beypazarı’nda vuruldu ondan sonra görülmedi gibi haberleri artık duymak istemiyoruz. Çünkü birçok kayıt var” şeklinde konuştu.

Popülasyonu yaygın
Anadolu Parsının popülasyonunun yaygın olduğunu kaydeden Başkaya, “Parsın Türkiye’de popülasyonunun yaygın olduğunu görüyoruz. Pars, Trakya hariç her bölgede karşımıza çıkıyor. Ülkemizde yayılış gösteren bir türden bahsediyoruz elbette ki popülasyonları bazı yerlerde az bazı yerlerde orta. İyi diyeceğimiz yerler de var. Türkiye’de pars elbette tehdit oluşturur. Yırtıcı büyük bir vahşi yaban hayvanından bahsediyoruz. Elbette ki insanların bu konuda bilgilendirilmeleri gerekiyor, tedbirli olmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Mayıs, 2025 00:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali 26’ıncı kez düzenlenecek

UNESCO Dünya Miras Listesi ve Cittaslow kategorisinde yer alan Karabük’ün konutlarıyla dünyaca ünlü ilçesi Safranbolu’da Memleketler arası Altın Safran Belgesel Sinema Şenliği "Kültürel Miras ve Korumacılık" ana temasıyla bu yıl 26’ncı kez düzenlenecek.
Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, bu yıl 26.’sı düzenlenecek olan Memleketler arası Altın Safran Belgesel Sinema Şenliği öncesi bilgilendirme ve kıymetlendirme toplantısında gazetecilerle bir ortaya geldi.
Festivalin Safranbolu’nun milletlerarası tanıtımına büyük katkı sunduğunu belirten Lider Köse, şenliğin her geçen yıl daha da güçlenerek devam ettiğini söyledi.
Belediye Başkanı Elif Köse, açıklamasında şenliğin bölgeye olan tesirlerine dikkat çekerek, "Altın Safran Milletlerarası Belgesel Sinema Şenliği bizim için hayli heyecan verici, değerli ve manalı bir seyahat. Safranbolu’nun milletlerarası tanıtımına büyük katkı sağlıyor. Milletlerarası platformlarda Safranbolu’nun isminin duyulmasına değerli katkıları olduğunu düşündüğümüz bu şenlik, bizim için çok özel" dedi.
Hazırlıkların uzun müddettir sürdüğünü kaydeden Lider Köse, "Bu nedenle, grubumuzla birlikte uzun bir müddettir 26. şenliğimizin hazırlıklarını sürdürüyor ve tamamlamış bulunuyoruz. Birinci toplantımızı Kasım ayında gerçekleştirdik. Her zamanki üzere şenlik içeriğinde çok değerli projelerimiz ve etkinliklerimiz yer alıyor" sözlerini kullandı.
Festivalin, son üç yıldır açık hava sinema etkinlikleriyle başladığını söyleyen Köse, "Bu yıl üçüncüsünü gerçekleştireceğimiz bu aktifliklerin birincisi yarın gösterime girecek. Leyla Dizdar Kültür Merkezi bahçesinde yapılacak açık hava sinema gösterimlerinin bölgede büyük ilgi gördüğünü memnuniyetle gözlemledik. Şenlik boyunca her akşam bir belgesel ve bir uzun metraj sinema gösterimi yapılacak" diye konuştu.
Festivalin Çarşamba günü Atatürk sunumuyla başlayacağını aktaran Lider Köse, tıpkı gün heyet üyeleri ve konuklarla birlikte bir basın açıklaması yapılacağını söz ederek dijitalleşme ve Türkiye’de belgesel sinemanın geleceği temalı bir çalıştayın da şenlik bünyesinde birinci kere gerçekleştirileceğini söyledi.
Çalıştayın değerine değinen Köse, "Bu çalıştay, alanında bir birinci olma özelliği taşıyor. Belgesel sinemanın dijitalleşme süreci masaya yatırılacak. İkinci oturumda ise Türkiye’deki sinema şenliklerinde belgesel sinemanın yeri tartışılacak. İki gün sonra da bu çalıştayın sonuç bildirgesini paylaşacağız" dedi.
Festivalin bu yıl da kıymetli konuklara konut sahipliği yapacağını lisana getiren Köse, ortalarında direktör Zeki Demirkubuz’un da bulunduğu isimlerin Safranbolu’da olacağını açıkladı.
Gelecek kuşakların belgesel ile tanışmasının kıymetine dikkat çeken Köse, "Çocuklar kesinlikle belgeselle tanışmalı, belgeseli hayatlarında bulundurmalı. Zira böylesine değerli bir şenliğe mesken sahipliği yapan Safranbolu’da, gelecek jenerasyonların de belgeseli benimsemesi ve bu şenliğe sahip çıkmaları büyük değer taşıyor" sözlerini kullandı.
Bu yıl üçüncü sefer düzenlenecek olan Çocuk Belgesel Sinema Atölyesi’ne de değinen Köse, bu aktifliği önemsediklerini belirtti.
Festivalin Safranbolu ölçeğinde memleketler arası boyutta düzenlenmesinin kolay olmadığını vurgulayan Lider Köse, "Bu şenliğin ardında, günler süren çok özel ve ağır çalışmalar var. Hem üniversitelerdeki hocalarımıza hem sivil toplum örgütlerinin liderlerine, hem de bu süreçte büyük emek veren tüm arkadaşlarıma samimiyetle teşekkür ediyorum. Biz bu şenlik için çok emek verdik. Büyük bir heyecanla çalıştık ve tıpkı heyecanla şenliğin yaşanmasını bekliyoruz" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.