Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Ağustos, 2024 00:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Pazarda 180, kendin toplarsan 80 lira

Bolu’nun Mudurnu ilçesinde artan işçi maliyetleri sebebiyle 4 dönüm arazisinde kampanya başlatan ziraat mühendisi, pazarda kilogramı 180 lira olan bamyayı kendisi toplayan vatandaşlara 80 liradan satıyor.
Ziraat mühendisi Muhterem Özsoy Çilata, artan işçi maliyetleri sebebiyle 4 dönümlük tarlasına ektiği bamyalar tarlada kalmasın diye kampanya başlattı. Çilata, pazarda kilogramı 180 lira olan bamyayı kendi toplayan vatandaşlara 80 liradan satıyor. Günler öncesinden "Kendin topla, ucuza al" kampanyasını duyuran Çilata’nın tarlasına vatandaşlar sabah saatlerinde geldi. Kilolarca ürün toplayan vatandaşlar, bamyayı neredeyse maliyet fiyatına satın aldı. Kampanyanın yararlı olduğunu ifade eden vatandaşlar, mutlu olduklarını dile getirdi.

"Güzel bir uygulama"
Ankara’dan gelen Fulya Kırımoğlu, "Bamya çok şifalı ve kışlık bir sebze. Ben de gelerek toplamak istedim. Muhterem Hanım, 4 dönüm yere ektiği bamyaları toplama zahmetinin külfetinden kurtulmak için öyle bir kampanya başlatmış. Herkes topladığı kadar alıp, yarı fiyatına bamya sahibi oluyor. Güzel bir uygulama" dedi.

"180 lira olan bamyayı 80 liradan satıyor"
Mudurnu’dan annesiyle birlikte bamya toplamaya gelen İbrahim Arıkan, "Muhterem ablamın güzel bir kampanyası oldu. Bamya toplaması zordur, emek istiyor. Onun için kampanya yapmış. 180 lira olan bamyayı 80 liradan satıyor. Herkes topladığı kadar alıyor. Emeklerine sağlık" diye konuştu.

"İşçi maliyetleri çok yüksek"
Kampanyayı başlatan ziraat mühendisi Muhterem Özsoy Çilata, "İşçi maliyetleri çok yüksek. Bamyanın satış fiyatı maliyetleri dahi çıkaramadığı için ben de kendin topla kampanyası başlattım. Vatandaşları sosyal medyadan yaptığım duyurularla davet ettim. Herkes görmüş geldiler, topluyorlar" ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Mayıs, 2025 16:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Çay üreticileri yaş çay sezonu için hazırlıklarını tamamlıyor

Çay üreticileri önümüzdeki günlerde başlayacak olan çay dönemi öncesinde tüm hazırlıklarını tamamlayarak döneme eksiksiz girmek istiyor.
2025 yılı yaş çay döneminin açılmasına günler kala üreticiler hazırlıklarını tamamlaya devam ediyor. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) tarafından çayının satın alınmasını isteyen çay müstahsilleri birinci olarak bahçelerinde budama süreci gerçekleştirdi. ÇAYKUR tarafından budama yapılan topraklar denetim edildikten sonra şayet istenen oranda budama gerçekleşmişse 2. basamağa geçildi. Bu sefer çayının birinci sürgünde daha kaliteli olgunlaşmasını isteyen vatandaşlar bahçelerinde gübreleme süreci gerçekleştirirken, birtakım vatandaşlar bu süreci birinci sürgünden sonraya bıraktı.

Çay makasları bilendi
Bahçelerde paklık süreçlerini de tamamlayan müstahsiller sonrasında da çay toplamak için gerekli gereçleri satın almaya başladı. Çayını makasla toplayan müstahsillerden makası olmayan yenisini alırken, bir evvelki yılın makasını kullanacak olan ise bileme süreci ve bakımlarını yaptırmaya başladı. Yağmurlu havalarda çay bahçesinde çalışacaklar için muşamba pantolon ve üstlük, çizme, eldiven, ve fötr şapka derken bütün bu harcamalar birinci kere çaylığa girecek vatandaşlar için 2 bin 500 TL’yi buluyor. Evvelce gereci olanlar ise bu fiyatı ödemezken, gereci eksik olanlar eksik gerecini tamamlıyor. Çay toplamanın kendileri için maliyetli olduğunu düşünen çay üreticileri bu yıl yaş çay taban fiyatının 25-30 TL bandında olmasını bekliyor.

Çay motorlarının fiyatı 14-20 bin lira ortasında değişiyor
Bu yıl birinci kere çaylığa girecekler için materyallerin 3 bin TL’ye kadar çıktığına vurgu yapan Yunus Emre Devran isimli esnaf çayın kilogram fiyatının 25 TL olması gerektiğini savunarak "İlk başlayacaklar için çaya hazırlık için gerekli materyaller 3 bin lirayı buluyor. Yaş çayın kilosunun bence 25 TL olması gerekiyor. 30 olursa şayet fiyat arttıkça kuru çaya da artırım gelecek. Bu defa kuru çay içemeyeceğiz. O yüzden 25 olmalı bence" dedi.
Son vakitlerde tanınan hale gelen çay motoru satışlarından da kelam eden Devran, bayanların hafif çay toplama motorlarını, erkeklerin ise daha sağlam ve süratli çay toplama motorlarını tercih ettiğini tabir ederek "Çay motorlarının fiyatı 14 ile 20 bin lira ortasında değişiyor. Bunun şarjlısı var, taşımalı ve taşımasızı var, skalası çok değişiyor. Daha çok bayanlar hafif makineleri, erkekler ise ağır makineleri seçiyor. Hafif makineler 1 kg 200 gr, en ağırı ise 2 kg yakın. Çay toplayan bir kişi öğlene kadar çay makasıyla 300 kilo toplarken, çay motoruyla 500 kiloya yakın topluyor ve beşerler güneş gelmeden çay bahçelerinde işini bitiriyor" formunda konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.