Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Kasım, 2024 12:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Palamut ve hamsi arasındaki ihracat rakamları şaşırttı

Türkiye’de 1 Eylül’de başlayan balık avı sezonu ile son yılların en bereketli palamut avı olurken, bu bolluk ihracat rakamlarına pek fazla yansımadı. Ülkemizden bu sezon Eylül-Ekim aylarında iki ülkeye yapılan palamut ihracatından sadece 15 bin 556 dolar döviz girdisi sağlanırken, aynı dönemde 20 ülkeye yapılan hamsi ihracatından ise 12 milyon 306 bin 154 dolar döviz girdisi sağlandı.
En fazla hamsi ihracatı 4 milyon 502 bin 792 dolar ile Fransa ilk sırayı alırken, Belçika 3 milyon 736 bin 313 dolar ile ikinci, Birleşik Devletler ise bir milyon 191 bin 935 dolar ile üçüncü sırayı aldı. Ülkemizden, Fransa, Belçika, Birleşik Devletler, Almanya, Birleşik Krallık, Ukrayna, İspanya, Hollanda, KKTC, İtalya, Romanya, Kanada, Birleşik Arap Emirlikleri, Gürcistan, Azerbaycan, İsviçre, Yunanistan, Irak, Dubai, Kenya’ya yapılan hamsi ihracatından toplam 2 milyon 288 bin 154 kilogram karşılığı 12 milyon 306 bin 154 dolar döviz girdisi sağlandı. Geçen yılın aynı döneminde ise 25 ülkeye yapılan hamsi ihracatından 2 milyon bin 862 kilogram karşılığı 11 milyon 168 bin 499 dolar döviz elde girdisi sağlanmıştı.
Bu yılın Eylül-Ekim aylarında ülkemizden iki ülkeye yapılan palamut ihracatından ise 15 bin 556 dolar döviz sağlanırken geçen yılın aynı döneminde yine iki ülkeye yapılan palamut ihracatından 2 bin 730 dolar döviz girdisi sağlanmıştı.
2024 yılı Eylül-Ekim aylarında KKTC’ye 6 bin 418 kilogram, Türkmenistan’a bin 490 kilogram, toplamda 7 bin 908 kilogram palamut karşılığı 15 bin 556 dolar döviz girdisi sağlandı.

Hamsi daha çok tercih ediliyor
Balıkçı Ahmet Çoğalmış, yurt dışında genellikle hamsinin daha çok tercih edildiğini kaydederek, “Yıllık 10 milyon doların üzerinde hamsi ticareti mevcut. Palamut yurt içinde daha çok talep gördüğü için dış ülkelere pek gitmiyor. İhracata genelde hamsi daha çok tercih ediliyor. Hamsi dünyanın her tarafında sevilen bir balık. Karadeniz deyince akla ilk gelen hamsi, dolayısıyla vatandaş hamsiyi benimsemiş. Onun için hamsi ihracatı daha çok oluyor. Her yıl 10-15 milyon doların üzerinde döviz girdisi oluyor. Avrupa’ya dahi hamsi buradan gidiyor” dedi.

Dünya hamsiyi daha çak tanıyor
Balıkçı Emin Avcı ise yurt dışında palamudun pek tanınmadığını ifade ederek, “Bildiğim kadarıyla yılda hamsiden 10 milyon doların üzerinde döviz girdisi var. Palamudu yurt dışında pek tanımıyorlar ama hamsiyi daha çok tanıdıkları için ihracatı daha fazla. Bütün ülkeler bizim hamsiyi tanıyor dolayısıyla ihracatı fazla oluyor. Palamutta oluyor ama hamsi kadar olmuyor. Yerli hamsimiz de yavaş yavaş çıkmaya başladı ancak biraz fiyatlı. İnşallah bu sezonda hamsi olacak gibi” diye konuştu.
Balıkçı Çetin Kavzoğlu, hamsinin dünyanın her tarafında rağbet gördüğünü belirterek “Palamut, hamsi göçmen bir balık. Dünyada hamsiye daha çok rağbet vardır. Palamudu dünyada sadece iki ülke yer. Birisi Türkiye diğeri ise Yunanistan. Hamsiye rağbet dünyanın her tarafında var. Hamsinin dünyaya tanıtımı daha fazla olduğundan ihracatı da fazla” dedi.
Öte yandan Trabzon’dan Eylül-Ekim döneminde hamsi ihracatından 185 bin 617 dolar döviz girdisi sağlanırken geçen yılın aynı döneminde ise bu rakam 287 bin 427 dolar olarak gerçekleştirilmişti.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
02 Mayıs, 2025 16:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Kastamonu Üniversitesi’nin 44 projesi, ÜNİDES programında destek almaya hak kazandı

Kastamonu Üniversitesi öğrenci topluluklarının hazırladığı 44 proje, Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Takviye Programı tarafından dayanak almaya hak kazandı.
Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Dayanak Programı (ÜNİDES) dördüncü periyot müracaat sonuçları açıklandı. Kastamonu Üniversitesi öğrenci topluluklarının hazırladığı 44 proje dayanak almaya hak kazandı. Bu sonuçla Kastamonu Üniversitesi, Türkiye genelindeki üniversiteler ortasında 3. sırada yer alarak muvaffakiyetini sürdürdü. ÜNİDES programının dördüncü periyot müracaat sonuçlarına nazaran, Kastamonu Üniversitesi bir defa daha yenilikçi ve iş birliği odaklı projeleriyle dikkat çekti. Takviye almaya kıymet görülen projeler, gençlerin oluşturduğu fikirlerini hayata geçirmelerine ve toplumsal yarar üretmelerine imkan sağlayacak.
Desteklenen projeler ortasında, etraf ve sürdürülebilirlik odaklı projeler, toplumsal farkındalık ve toplumsal sorumluluk projeleri, bilim, teknoloji ve mühendislik alanındaki yenilikçi projeler, sıhhat ve ömür kalitesini artırmaya yönelik projeler, sanat, kültür ve edebiyat çalışmaları, spor ve hareketli ömrü teşvik eden etkinlikler, iktisat, finans ve meslek gelişimi bahislerine odaklanan projeler yer alıyor.
Konuya ait değerlendirmede bulunan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, ÜNİDES programının gençlerin akademik, toplumsal ve kültürel alanlarda daha aktif roller üstlenmelerine dayanak olmayı amaçladığını belirterek, Kastamonu Üniversitesi’nin projelerinin bu maksatlara tekrar katkı sağlamaya devam edeceğini vurguladı. Türkiye genelinde en başarılı üniversiteler ortasında yer almanın memnuniyetini bir sefer daha yaşadıklarını lisana getiren Rektör Topal, desteklenen projelerin hem Kastamonu Üniversitesi bünyesinde hem de toplumda fark oluşturmayı hedeflediğini tabir etti. Rektör Topal, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak’a sağladığı takviyelerden ötürü teşekkürlerini iletti. Kastamonu Üniversitesi’nin proje kültürüne katkı sağlayan bu çalışmaların ferdî ve toplumsal seviyede kazanımlar sunduğunu belirten Rektör Topal, projelere katılan öğrencilere ve akademik danışmanlara da teşekkür etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.