Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
09 Kasım, 2024 12:30
blank
İhlas Haber A.

Palamut ve hamsi arasındaki ihracat rakamları şaşırttı

A+ A-

Türkiye’de 1 Eylül’de başlayan balık avı sezonu ile son yılların en bereketli palamut avı olurken, bu bolluk ihracat rakamlarına pek fazla yansımadı. Ülkemizden bu sezon Eylül-Ekim aylarında iki ülkeye yapılan palamut ihracatından sadece 15 bin 556 dolar döviz girdisi sağlanırken, aynı dönemde 20 ülkeye yapılan hamsi ihracatından ise 12 milyon 306 bin 154 dolar döviz girdisi sağlandı.
En fazla hamsi ihracatı 4 milyon 502 bin 792 dolar ile Fransa ilk sırayı alırken, Belçika 3 milyon 736 bin 313 dolar ile ikinci, Birleşik Devletler ise bir milyon 191 bin 935 dolar ile üçüncü sırayı aldı. Ülkemizden, Fransa, Belçika, Birleşik Devletler, Almanya, Birleşik Krallık, Ukrayna, İspanya, Hollanda, KKTC, İtalya, Romanya, Kanada, Birleşik Arap Emirlikleri, Gürcistan, Azerbaycan, İsviçre, Yunanistan, Irak, Dubai, Kenya’ya yapılan hamsi ihracatından toplam 2 milyon 288 bin 154 kilogram karşılığı 12 milyon 306 bin 154 dolar döviz girdisi sağlandı. Geçen yılın aynı döneminde ise 25 ülkeye yapılan hamsi ihracatından 2 milyon bin 862 kilogram karşılığı 11 milyon 168 bin 499 dolar döviz elde girdisi sağlanmıştı.
Bu yılın Eylül-Ekim aylarında ülkemizden iki ülkeye yapılan palamut ihracatından ise 15 bin 556 dolar döviz sağlanırken geçen yılın aynı döneminde yine iki ülkeye yapılan palamut ihracatından 2 bin 730 dolar döviz girdisi sağlanmıştı.
2024 yılı Eylül-Ekim aylarında KKTC’ye 6 bin 418 kilogram, Türkmenistan’a bin 490 kilogram, toplamda 7 bin 908 kilogram palamut karşılığı 15 bin 556 dolar döviz girdisi sağlandı.

Hamsi daha çok tercih ediliyor
Balıkçı Ahmet Çoğalmış, yurt dışında genellikle hamsinin daha çok tercih edildiğini kaydederek, “Yıllık 10 milyon doların üzerinde hamsi ticareti mevcut. Palamut yurt içinde daha çok talep gördüğü için dış ülkelere pek gitmiyor. İhracata genelde hamsi daha çok tercih ediliyor. Hamsi dünyanın her tarafında sevilen bir balık. Karadeniz deyince akla ilk gelen hamsi, dolayısıyla vatandaş hamsiyi benimsemiş. Onun için hamsi ihracatı daha çok oluyor. Her yıl 10-15 milyon doların üzerinde döviz girdisi oluyor. Avrupa’ya dahi hamsi buradan gidiyor” dedi.

Dünya hamsiyi daha çak tanıyor
Balıkçı Emin Avcı ise yurt dışında palamudun pek tanınmadığını ifade ederek, “Bildiğim kadarıyla yılda hamsiden 10 milyon doların üzerinde döviz girdisi var. Palamudu yurt dışında pek tanımıyorlar ama hamsiyi daha çok tanıdıkları için ihracatı daha fazla. Bütün ülkeler bizim hamsiyi tanıyor dolayısıyla ihracatı fazla oluyor. Palamutta oluyor ama hamsi kadar olmuyor. Yerli hamsimiz de yavaş yavaş çıkmaya başladı ancak biraz fiyatlı. İnşallah bu sezonda hamsi olacak gibi” diye konuştu.
Balıkçı Çetin Kavzoğlu, hamsinin dünyanın her tarafında rağbet gördüğünü belirterek “Palamut, hamsi göçmen bir balık. Dünyada hamsiye daha çok rağbet vardır. Palamudu dünyada sadece iki ülke yer. Birisi Türkiye diğeri ise Yunanistan. Hamsiye rağbet dünyanın her tarafında var. Hamsinin dünyaya tanıtımı daha fazla olduğundan ihracatı da fazla” dedi.
Öte yandan Trabzon’dan Eylül-Ekim döneminde hamsi ihracatından 185 bin 617 dolar döviz girdisi sağlanırken geçen yılın aynı döneminde ise bu rakam 287 bin 427 dolar olarak gerçekleştirilmişti.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

09 Kasım, 2024 12:37
blank
İhlas Haber A.

Bu lise, elektrikli araç sektörüne nitelikli eleman yetiştirecek

A+ A-

Yeni nesil elektrikli araç teknolojisine yönelik sektörün duyduğu nitelikli eleman yetiştirmeyi hedefleyen Samsun’daki bir lise, bünyesinde açtığı ’elektrikli araçlar’ dalı ile öğrencilere eğitim veriyor. Geleceğin mesleği olarak gördükleri ’elektrikli araçlar’ dalına yoğun ilgi gösteren öğrenciler, otomobiller üzerinde ve atölyede dersleri işliyor.
Samsun’da bulunan Şehit İlhan Hamlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Türkiye’nin yerli elektrikli araç üretim hedefleri doğrultusunda 2021 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na okulda ’elektrikli araçlar’ dalı açılması yönünde başvuru yaptı. Başvurusu kabul edilen okulda motorlu araçlar teknolojisi alanı içerisinde ’elektrikli araçlar’ dalı açıldı. Alanında uzman öğretmenler tarafından verilen derslerde öğrenciler elektrikli araçlarda oluşabilecek arızaları tespit edebilmeyi ve tespit ettikleri bu arızayı giderebilmeyi öğreniyor. Okulda ayrıca bulun 5 otomobil üzerinde de öğrenciler derslerini uygulamalı işliyor. Öğrencilerin hayali ise TOGG fabrikasını ziyaret etmek.
"Sanayi ile işbirliği çerçevesinde eğitimlerini sürdürecekler"
Çalışmalar hakkında bilgi veren lisenin Motorlu Araçlar Teknolojisi Alan Şefi Mahmut Serdal Erbay, “2 yıl önce Milli Eğitim Bakanlığı’na yaptığımız başvuru ile elektrik araçlar dalı açıldı. Şu anda 10 ve 11. sınıf düzeyinde eğitimimiz deva ediyor. Ülkemizin elektrikli araçlar konusunda otomobil üretme hedefiyle başlayan süreçte biz de buna ayak uydurmak, bunların eğitimiyle ilgili öncü olmak adına Karadeniz’de bu dalı açan ilk alanız. Buradaki eğitimlerimizde öğrencilerimiz atölye alanı içerisinde teknolojik bilgi olarak yeterli seviyeye getirilmeye çalışılıyor. Bunun devamında öğrencilerimiz 11. sınıfta işletme eğitimleri alıyorlar. Sanayi ile iş birliği çerçevesinde eğitimlerini sürdürecekler. Bu tabii yeni bir teknolojidir. Servislerin de bu konuda işleyişlerinde bazı eksiklikleri var. Servislerin bilgi birikimi artıkça biz de bunlardan yararlanmaya çalışıyoruz” dedi.
Öğrenciler beceri eğitimlerini 105 işletmede yapıyor
Okul Müdürü Nurcan Yücel, "Okulumuzda motorlu araçlar teknolojisi 2 dalda eğitim öğretim hizmeti vermektedir. Elektromekanik ve elektrikli araçlar olmak üzere 2 dalımız var. Okulumuzda Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nde 70 öğrenci, Mesleki Eğitim Merkezi’nde (MESEM) 205 öğrenci eğitime devam etmektedir. Öğrencilerimiz beceri eğitimlerini ilimizde faaliyet gösteren 105 işletmede yapmaktadırlar. Aynı zamanda bu işletmelerde bu alandan mezun eski öğrencilerimizde kalifiyeli eleman olarak çalışmaktadırlar. Alanımızda eğitim-öğretim faaliyetlerinde kullanılmak üzere toplam 5 aracımız bulunmaktadır" diye konuştu.
Öğrenciler ise artık petrolle çalışan araçlarının devrinin biteceğini ve geleceğin mesleği olduğu için elektrikli araç dalında okuduklarını söylediler.

blankNöbetçi Eczaneler

Tuğba Eczanesi
Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427

Şifa Eczanesi
Şifa Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi İnönü Caddesi Sen Is Hanı No:1 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3500

100. Yıl Eczanesi
100. Yıl Eczanesi
Adres

100.Yıl Mahallesi 1003 Caddesi, No:26-28/a Karabük

Telefon

(370) 433-4400

Tuğba Eczanesi
Tuğba Eczanesi
Adres

Şirinevler Mahallesi, Mehmet Akif Caddesi, No:4 Karabük

Telefon

(370) 412-7273

Yaşam Eczanesi
Yaşam Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi Sağlık Sokak No:21 Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-6059

Gözde Eczanesi
Gözde Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi Doruk Sokak No:2/A Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-3383